Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
marulekk napisał:

Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

To czym kartofle?

Zapewne baby motykami nasuwały

nawet dobrze nie widziałem jsk się konną kopie ... tylko w jednym gospo we wsi takiej trochę używali ... potem trochę tam zarabiałem swoją w dziewiędziesiątych latach...

Opublikowano
14 minut temu, Bananek napisał:

no tak, nie może być jak u wszystkich. tyłem do przodu.

Może taki porywny kawałek, że nie ma co się zawracać 🤔

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, slawek74 napisał:

ta i zbiera od biedaków haracz 🤭🤣

A dej spokój, za pisu był POrządek i sprawiedliwość 

Jak tam w Polsce A słońce świeci jeszcze widno bo w Polsce D to już ciemno

17245242726236754798330603666970.jpg

17245244042322193545197772808962.jpg

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał:

Jednemu już najazd na gospodarstwo zrobiłem 🤦do tej pory mi głupio,niby nadal twierdzi że się nie gniewa🤷

Dobra ,szwagry zadzwoniły i namówiły znowu 🤷

A drugi się wkurzył🤷...

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

No gadam Tobie...

Nie patrz nawet tego....a jeszcze taki przebieg...

Ja nawet nie oglądałem innych jak 2,0.

Są filmy i opinie...

Popatrz sobie...

Myślałem że pisałeś o benzynie 1.5 a Ty o dieslu. No 2.0 to taki już najrozsądniejszy,a ile koni? 136,150 czy 180? Mi 150 by wystarczyło 

@marulekk no takiej to nie chce,2016 i młodsze wchodzą w grę 

Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

Myślałem że pisałeś o benzynie 1.5 a Ty o dieslu. No 2.0 to taki już najrozsądniejszy,a ile koni? 136,150 czy 180? Mi 150 by wystarczyło 

@marulekk no takiej to nie chce,2016 i młodsze wchodzą w grę 

Mój ma 150.

Wiesz...zbyt wiele to tak nie doradzę.

Zbyt długo tym autem nie jeżdżę.

Ogólnie mój mi się podoba.

A jeszcze AWD fajnie mieć 

Mój nie ma...ale nie rozpaczam przez to.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

33 minuty temu, Karol6130 napisał:

Kółko rolniczej kopało? 

U nas nie bardzo chcieli

U nas tego ludzie brać nie chcieli, mimo, że w kółku była... Prywatni tego nie mieli. 

a skąd wiesz co w latach 70/80 się działo🤔

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

a skąd wiesz co w latach 70/80 się działo🤔

Wiem ze swoich źródeł... W latach 70 to dwurzędówki w kółku nie było... W latach 80 dopiero. Prawie nowa sprzedana gdzieś w 2018 - wykopała może kilkadziesiąt hektarów za swój żywot.

Opublikowano
Leszy napisał:

@slawek74 wyobraź sobie, że ludzie wiedzą co się działo w Anglii w IX wieku.... 

ja się Piotra pytam skąd on wie 🤔 i to wszystko tak dokładnie 🤔

Karol6130 napisał:

22 minuty temu, slawek74 napisał:

no pisałem ☝️

bogacze...

Co nawet plota nie mają 

bo wszystko ich do okoła 🙆‍♂️🤣

• Haha 1
Opublikowano

U nas skr nas omijał 

Kółko rolnicze też zawsze coś 

Dobrze że zboże i kukurydzę pryskali 

Kukurydzę kosili i nieraz trawę, przynajmniej dziadek nie męczył się osą jak skosili rotacyjną 

3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

normalne stare  ledy ..odbija od drzwi machon raczej 

IMG_20240824_204025 (1) (1).jpg

A ze mnie się śmiali jak kupiłem dwa ledy do fergusona

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

ja się Piotra pytam skąd on wie 🤔 i to wszystko tak dokładnie 🤔

Z ludźmi starszymi dużo przebywa, a oni jak sam wiem, dużo opowiadają. Te same historię po kilka razy, ale jak się słucha to coś się zapamięta. 

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

U nas skr nas omijał 

Kółko rolnicze też zawsze coś 

Dobrze że zboże i kukurydzę pryskali 

Kukurydzę kosili i nieraz trawę, przynajmniej dziadek nie męczył się osą jak skosili rotacyjną 

Rotacyjna była w kółku, dziadek do końca kosą kosił... Kombajn, prasa. Oprysk zboża - przyjeżdżali z rozrobionym Chwastoxem czy Aminopielikiem. Dostarczali im opryski w beczkach 200l. A póki prywatni dwaj sąsiedzi nie mieli traktorów to kółko też orało, uprawiało i wywoziło obornik, gnojówkę. Co ciekawe nie było w kółku nigdy siewnika zbożowego. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v