Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, pedro2 napisał:

Tadż nawet nie chcę wiedzieć dlaczego 😷

Dla samego siebie to nie ma sensu w to inwestować a żeby za parę lat się ktoś cieszył jak się chałupę przepije albo umrze ktoś się cieszył, że ma gotowe tym bardziej.

1 godzinę temu, jacus napisał:

po pierwsz primo -dyskusja jest o czym innym .

po drugie primo- ja jestem rolnikiem z wyksztalcenia....wiec takie pytania kieruj do budowlancow,blacharzy, mechanikow.elektrykow...

jest tu ktos kto  ma rolnicze wyksztalcenie ?? zawodowka raczej sie nie liczy..

jakas olimpiada wiedzy rolniczej-nie musi byc ogolnopolska ?

Chyba ten dyplom sobie kupiłeś... Jakbyś miał wykształcenie to byś się miał czym chwalić a tu cienko... Tylko wyobraźnia pracuje na pełnych obrotach...

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

P0kosiłoby się jeszcze

Jakoś tak czegoś brakuje P0 P0łudniu

Nie wiadomo co robić 

Iść na etat/ prosięta jakieś kupić albo cielę/ zrobić cokolwiek innego co pieniądze przyniesie a nie pierdzieć w tapczan.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

jest tu ktos kto  ma rolnicze wyksztalcenie ?? zawodowka raczej sie nie liczy..

jakas olimpiada wiedzy rolniczej-nie musi byc ogolnopolska ?

🙋

33 minuty temu, DANDYS napisał:

a djp do akcyzy to za 2023 się brało ?

Si

Opublikowano
17 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Iść na etat/ prosięta jakieś kupić albo cielę/ zrobić cokolwiek innego co pieniądze przyniesie a nie pierdzieć w tapczan.

Gdzie na etat

Być niewolnikiem

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

I nie będzie suszowego 🤭🤭🤭

Już jest 39% według puław

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Już jest 39% według puław

Tylko Tfusk zmienia progi od których płaci xD Przymrozki dopiero od 40% strat będą wypłacane a nie jak za PiSu od 30 ;) Więc do roboty, nie będzie suszowego xD 

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

mi 2x na tydzień to aż nadto sie wydaje a tylko swoje piore gdzie w robocie się nie wybrudze no i te robocze wioskowe ciuchy

No ja też tylko swoje...

Jeszcze by brakowało żebym co inne prał...pfff...

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Ale przecie sa inne typy ziarna, inne trawienie poszczególnych.. m ehhh

Są. Niech Jacuś tłumaczy. On z rolniczym doktoratem, ja ciemniak i się nie znam🤷... śmiał się pytając o ziarno kukurydzy dla krów przecież, to niech wyłuszczy zagadnienie...

1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

Na te czasy tak. Budynki wszystkie też wybudowali. Ojciec jednak nie chciał robić w polu i zostało potem 8ha. 

Wtedy takie gospodarstwa to była potęga, przy tych, co miały drewnianą stodołę, konia, 3 krowy i 5 mórg

• Haha 1
Opublikowano

nadal pada, obiad jednak ugotowalem . .

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

A, czyli leń i ziarko prosto z pola sprzedaje... Było tak od razu pisać. Zwykły pospolity leń. 

3 części bobiku, jedna część łubinu i jeszcze facelia wschodzi z wiosny. U Seniora i u drugiego poszedł groch, łubin, słonecznik.

gdybys tyle pracowal co on to bys sie nawet nie mial czasu ozenic 🤣 

z ojcem pracuja i obrabiaja kolo 100 ha..zaczynal od zera-nawet stodoly czy garazu nie ma na gospodarstwie. wiec wszystko idzie na tir-y

2 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Dzięki. Przecież to z 🐈 jest 🤭

W 1976 dziadek miał zrobiony silos na kiszonkę. Krowy żarły kichę z qq i liści z buraka. Takie zacofanie u nas

od tego czasu cos sie zmeinilo ??

u nas tez sluzba rolna chodzila i namawiala na takie silosy-sporo jeszczestoi i sluzy z akompostowniki a wiekszosc nawet raz nie byla uzyta,

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Maxim w bobie daje radę, na twoje piaskownice spokojnie wystarczy ...

I co po tych twoich olimpiadach jak 15t/ha kukurydzy to jedynie w snach oglądasz, tak nędznych plonów zbóż  jak 2t/ha to ja nigdy nie miałem, w przeciwieństwie do Ciebie xD profesorowie na uczelniach to w większości w latach 70-tych jeszcze żyją, kiedy były zupełnie inne warunki ... Na SGGW jeszcze kilka lat temu uczyli uprawy Macintosha kiedy w sadach towarowych ta odmiana nie istnieje ... 

Tak samo te medale, wzorowy rolnik i inne tego typu śmieci, za to rodziny nie wykarmisz ...

klamco patentowany-zapomniales juz co pisales o swojej ziemi ?? ledwo parenascie godzin minelo jak cos pisales o dlutach do pluga..

ty cos bierzesz ostatnio ???  jelsi muszisz to zmniejsz dawke albo ilosc postow🤣

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Zapytałem Ciebie, bo z Twojego prześmiewczego posta wynikało, że możesz nie wiedzieć 🤷...

Ja nie mam wykształcenia rolniczego🤷...

to da sie poznac od razu.

zeby sie z kogos nasmiewac to trzebamiec wiedze zeby sie nie osmieszac jak wy ...

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas te 25ha podziel przez 10 i wyjdzie średnia wielkość gospodarstwa. Jak ktoś miał 6-7ha to już był gruby gospodarz.

ojciec tyle mial ..

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

z debilami nie gadam

to dobrze, bo nie wypada zebys sam do siebie gadal ..

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

To możesz z Jacusiem podyskutować o mocniku, inni tutaj niegodni xD

o nieudanych zwiazkach mozecie z dandim pogadac- on chyba gorzej trafil niz ty bo na alimenciare 😂 z pgr-wskich blokow go wy.... bez mydla 

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

A kłócą się, później godzą. Narzekają na pis i po a później ich bronią, w punkcie kulminacyjnym uzgadniają ze są tacy sami co ich dzieli o krok od tego żeby znowu syndrom sztokholmski wykazywać 

Ale przecie sa inne typy ziarna, inne trawienie poszczególnych.. m ehhh

W przypadku tego forum to paraolimpiada 

i dziadowskie nagrody..

52 minuty temu, szymon09875 napisał:

To ile ty ton sprzedajesz że na zapisy jedziesz ? 🫣

czy ja pisalem o sobie ?? 

na kukurydze mam kontrakt.

jesli skup masz w cywilizowanej okolicy ,w kolo domy i ludzi ktorzy tylko czekaja na pretekst do spraw sadowych i wzywania policji to nie ma szans na stanie jak u was  na poboczu w kolejce, do tegogory i doliny.

de heus spytkowice ..

24 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla samego siebie to nie ma sensu w to inwestować a żeby za parę lat się ktoś cieszył jak się chałupę przepije albo umrze ktoś się cieszył, że ma gotowe tym bardziej.

Chyba ten dyplom sobie kupiłeś... Jakbyś miał wykształcenie to byś się miał czym chwalić a tu cienko... Tylko wyobraźnia pracuje na pełnych obrotach...

to przyjedz do mnie..w czym masz problem ??? 40 minut i jestes -pogadamy na zywo .pokaze ci gospodarstwo.plony pola, 

specjalnie dla chlopczyka  w krotkich spodenkach zdjecia licznika zrobisz ..

w czym masz problem ?? czego sie boisz ??? 

kobity- w sobote idzie do pracy -wpadasz ??🤣😂

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Gdzie na etat

Być niewolnikiem

I tak nim jesteś tylko sobie sprawy nie zdajesz... A jeszcze cię do roboty wygonią... 

3 minuty temu, jacus napisał:

gdybys tyle pracowal co on to bys sie nawet nie mial czasu ozenic 🤣 

I tak nie mam czasu.

3 minuty temu, jacus napisał:

to przyjedz do mnie..w czym masz problem ??? 40 minut i jestes -pogadamy na zywo .pokaze ci gospodarstwo.plony pola, 

specjalnie dla chlopczyka  w krotkich spodenkach zdjecia licznika zrobisz ..

w czym masz problem ?? czego sie boisz ??? 

kobity- w sobote idzie do pracy -wpadasz ??🤣😂

Taka osobistość jak ty to powinna do nas na dożynki przyjechać i gospodarzem być...

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jacus napisał:

klamco patentowany-zapomniales juz co pisales o swojej ziemi ?? ledwo parenascie godzin minelo jak cos pisales o dlutach do pluga..

ty cos bierzesz ostatnio ???  jelsi muszisz to zmniejsz dawke albo ilosc postow🤣

No widzisz, ja mam raczej lżejsze ziemie i potrafię osiągać moim zdaniem przyzwoite plony jak na te ziemie, ty zająłeś sobie głowę dyplomami, i teraz na siłę starasz się udowodnić że te dyplomy nadające się na papier toaletowy coś znaczą xD  Idź kosić dalej swoje żytka po 2t/ha xD  

Stos dyplomów, niby wykształcenie rolnicze a plony słabe ... Zajmij się doktoratem z mocnika bo do gospodarzenia widać się nie nadajesz ...

Gospodarz z dyplomami, wykształcony, tysiące motogodzin robi ciągnikiem a i tak musi dorabiać na cieciówce aby było go stać na wyjazd autobusowy z kanapkami i prysznicem na stacji benzynowej, bo wyjazd własnym samochodem, stołowanie się w knajpie i kwatera z prysznicem to już dla niego za drogo xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

P0 sezonie żniwnym

Wczoraj już kombajn wyczyszczony i przejrzane z grubsza na nowy sezon 

Jedna zębatka będzie do wymiany w P0dajniku kłosowym bo jeszcze nie była Umnie wymieniana a już P0ddarta. 

I to tyle by było dokładki przed sezonem nowym. 

ile godzin czy hektarów nim kosisz w sezonie?

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Za duże dochody mam Rysiu, GUS mi 5500zł z ha wyliczył xD 

Mi tak samo z ha

Ale ha mniej biore

Zawsze na 1.5 r na prąd bedzie

3 minuty temu, wojtal24 napisał:

ile godzin czy hektarów nim kosisz w sezonie?

Rodo

Wiecie Tusk 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Zawsze na 1.5 r na prąd bedzie

Myślałem że coś więcej tego jest, a to 400zł w Twoim przypadku ... Cztery tankowania Yamahy i nie ma ... Ledwo starczy żeby pojechać obejrzeć bogactwa Jacusia i wrócić do domu xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v