Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Belaruss820 napisał:

9 minut temu, slawek74 napisał:

może być 80w90 jak z innymi ciągnikami nie mieszasz...

No w tym roku zacząłem już używać ciągników oddzielnie,ten do belarki i wywrotu przyczepy tylko, w belarusie mam hydrauliczny to do hudropaku tylko,w zetorze przekładniowo hydrauliczny czyli tak jak w ursusie jest no ale tu mam agrol u zalany,no i nie wiem czy jest sens lać do starego tak drogi olej...

to lej ten agrol u przynajmniej tymi dwoma można będzie te sa.e maszyny podpinać... najlepiej to we wszystkich by bylo mieć taki sam olej...

Opublikowano
12 minut temu, Belaruss820 napisał:

No w tym roku zacząłem już używać ciągników oddzielnie,ten do belarki i wywrotu przyczepy tylko, w belarusie mam hydrauliczny to do hudropaku tylko,w zetorze przekładniowo hydrauliczny czyli tak jak w ursusie jest no ale tu mam agrol u zalany,no i nie wiem czy jest sens lać do starego tak drogi olej...

A nie lepiej mieć jeden we wszystkich?

Mało co drożej a wygoda bardzo duża 

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

bo 🤔 jak chce większy to tylko dwu komorowy... chba że ktoś po 50 kg nawozu sieje 🤦

Ten co Rysiek pokazał to za te pieniądze pewnie mieszadło szybkoobrotowe, a takim siać wapno z BB to męczarnia ...

Opublikowano

@Qwazi @slawek74 no właśnie mam wycieki w ursusie. Do Zetora z hydraulika pracuje tylko ładowacz i kosiarka, ursus to aby pod przyczepę podczepić i belarki,i tak leje się z siłowników,teraz to nawet nie chce pisać co tam jest zalane, nikt tego nie wie. @HF86 każdy ciągnik ma swoje przeznaczenie

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

bo 🤔 jak chce większy to tylko dwu komorowy... chba że ktoś po 50 kg nawozu sieje 🤦

Jak mnie pamięć. Nie myli to Rysiek sieje z 2-3 t azotu i trochę wapna to taki 600-800l to w sam raz. A.z jednej komory równo ubywa a 2 rzadko się uda żeby w jednym momencie się skończyło 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ten co Rysiek pokazał to za te pieniądze pewnie mieszadło szybkoobrotowe, a takim siać wapno z BB to męczarnia ...

Zależy jakie wapno... 

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

A nie lepiej mieć jeden we wszystkich?

Mało co drożej a wygoda bardzo duża 

Niby tak,ale jak zaleje tego agrol u i zacznie mi się lać jak z kaczki to szkoda zachodu i pieniędzy. Ursus i tak tylko sezonowo używany. Żeby w belarusie był przekładniowo hydrauliczny to bym się nawet nie zajmował ursusem i tym wszystko robił,a tak zetor będzie z turem potrzebny 

Opublikowano
slawek74 napisał:

szkoda pisania ... trzeba jechać sprawy po załatwiać... i łąki kosić

też mam taki plan. z tym, że sprawy są już w trakcie załatwiania. trza nożyki odwrócić po powrocie i można położyć ze cztery ha

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, gregor1284 napisał:

Lepiej mu się grzebać z tym fajansem co go naprawi i rzuci w kąt bo szkoda sprzedać 

właśnie ten fajans leży zepsuty bo kasę oszczędzam a na sama sprzedaż też trzeba wyłożyć gotówke bo ogłoszenia kosztują na olx i to nie mało bez względu na to w jakim stanie sprzedaję chyba że na złom oddam spowrotem ale to znów strace na tym 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
5 minut temu, Belaruss820 napisał:

@Qwazi @slawek74 no właśnie mam wycieki w ursusie. Do Zetora z hydraulika pracuje tylko ładowacz i kosiarka, ursus to aby pod przyczepę podczepić i belarki,i tak leje się z siłowników,teraz to nawet nie chce pisać co tam jest zalane, nikt tego nie wie. @HF86 każdy ciągnik ma swoje przeznaczenie

To cytując klasyka "masz dwa wyjścia"...ja wlejesz GL4 to trochę z tymi wyciekami pojeździsz, a jak wlejesz Agrol U, "toś przepodł"... nie nastarczysz na olej🤷

Opublikowano
Qwazi napisał:

24 minuty temu, Desperado napisał:

Ale co w skrócie, bo nie chce mi się wertować?

Ty nie musisz, bo żeśta się oba z Tomkiem uprzejmościami raczyli, ale wpadło mi w oko, że i Piotr ze Sławkiem w ciepłych słowach się do siebie odnosili. A i Marek komuś dyplomatyczne słowa posłał...nie czytałem dokładnie bo obrządek, a potem pojechałem brata troszeczkę naprostować...

wypierdol mlody dostał? 😉😄😄

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Masz zapisane w środkach trwałych, kontrola na gospodarstwie a maszyny nie ma, i cyk mandacik ...

Strasznie dociekliwą musicie mieć skarbówkę 

No i co w przypadku jeśli złapali by cię na dzierżawie na gębę a o dopłaty składa kto inny?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v