Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Agrest tak jak wcześniej pisałem, u mnie przymrozki dużo mniejsze niż u Ciebie, coś mniej tych jabłek wisi na drzewach ale nie ma jakoś dużych strat. U szwagra 15% mniej wiśni niż rok temu. W truskawkach to aby szkody w tych przyspieszonych pod folią były, w tych nie przyspieszonych może kilka % strat przymrozkowych, bardziej ta szybka i gorąca wiosna zaszkodziła niż przymrozki.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

I co da się zrobić gęstość w owsie nawet w takim roku? A no da się🤭

Trzeba w bajzonie wiatru dać.

Lux gęstość bo ciut powyżej 50.

Poprzednia przyczepa ledwie 40, pierwsze 49

20240724_160504.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Nie smarował 🤔

Skąd mi to wiedzieć? Dobrze że zobaczyli. W okolicy kombajn się zapalił jakieś łożysko na targancu poszło. 

32 minuty temu, Agrest napisał:

Zamówione 15kg z giełdy dojechało i już w słoikach na pasteryzację czeka.😋😋😋

Mało co i przegapilibyśmy sezon, tak pojebany rok, że wszystko na raz

20240724_092436.jpg

20240724_152031.jpg

Wszystko na kompot?

Opublikowano (edytowane)

Świętokrzyskie w 2 godziny spadło 57 litrów nie pamiętam takiego opadu ostatnio w tak krótkim czasie,żniwa wstrzymana co najmniej o 2 dni

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał:

Skąd mi to wiedzieć? Dobrze że zobaczyli. W okolicy kombajn się zapalił jakieś łożysko na targancu poszło. 

Wszystko na kompot?

No tak. Choć do bardziej jako dodatek np do schabowego. Brzoskwinia w syropie pysznie smakuje w takim połączeniu ze schabowym czy filetem z kurczaka

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

No tak. Choć do bardziej jako dodatek np do schabowego. Brzoskwinia w syropie pysznie smakuje w takim połączeniu ze schabowym czy filetem z kurczaka

Polecam sos z brusznicy do schabu albo pieczeni to dopiero pychota

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

20240724_160504.jpg

No ładnie 👍

Spróbuj bezłuskowy ,On Ci pokaże gęstość 😉

Opublikowano

Łatwiej żurawinę zdobyć i z tą czasem się zje.

A jeszcze lepiej usmażyć schabowego, położyć plaster ananasa, na to plaster sera żółtego,  a w dziurkę ananasa konfiturę z żurawiny. Można na chwilę do piekarnika by ser ładnie się rozpłynął

2 minuty temu, Baks00 napisał:

No ładnie 👍

Spróbuj bezłuskowy ,On Ci pokaże gęstość 😉

Tu jest dużo bezłuskowego bo chyba młocarnia zbyt mocno złożona. 

Opublikowano
11 minut temu, MariuszDe napisał:

Świętokrzyskie w 2 godziny spadło 57 litrów nie pamiętam takiego opadu ostatnio w tak krótkim czasie,żniwa wstrzymana co najmniej o 2 dni

Ja miałem źle miarkę ustawioną przy budynku to było nie całe 20 l a Braciak 2 km po prostej linni ma na otwartej przestrzeni i 40l  w 30 min pokazuję 

Opublikowano (edytowane)

PrawdoP0dobnie sezon żniwny 2024 zakończony

Chyba że trafi się jakiś zabłąkaniec

Germaniec zniósł dzielnie bez awari

Raz tylko łańcuch spadł bo rozpieło spinkę. 

Edytowane przez Rolnik1973
Błąd
Opublikowano

Gdzie Wy te deszcze macie? 

Kurła nic nie pada

26 minut temu, Agrest napisał:

20240724_160504.jpg

A P0tem gadka ze bizon gubi ziarno

Opublikowano
28 minut temu, malaczarna napisał:

Deszcz popadał zdążyłam przyczepę schować do garażu. Dożynki mogę robić Szwagier części na 2 tysiące nakupił ma złożyć i naturlac. 

Kiedy deszcz? 

Dziś? 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale nie dla tych co będą szacować straty, dla nich się liczą tabelki...

Idź coś P0rób a nie kiedy nie wejdę na af to pierdzisz 

3 minuty temu, malaczarna napisał:

Z 20 minut popadało o 15 a jak teraz wracałam do Białej to nieźle polało Czosnowke

Kurła a u Umnie ani kropli

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ciesz się, może ponad 70% wskoczysz i będzie większe suszowe xD dla Ciebie przecież im gorzej tym lepiej xD z gradem się nie udało to może chociaż z susza się uda ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Idź coś P0rób a nie kiedy nie wejdę na af to pierdzisz 

Zdążyliśmy przyczepę schować jak się rozpadało. Na Piszczac w stronę Kodnia ladnie pada cały czas a u nas chwila tylko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v