Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Michal2399 napisał:

sumie nie ,ale zawsze chyba coś fizycznego znajdę i będzie czysty grosz a nie tylko kupować nawozy ,pasze ,leczenie. Zysku wychodzi mało . A nawet jakby wychodziło i więcej to i tak za dużo musiałbym inwestować w maszyny itp

No to tak trochę ...ryzykownie...

Opublikowano
56 minut temu, Michal2399 napisał:

Wątpię hoć cuda może się czasem zdarzają😏

Żadne cuda. Trafisz na właściwą i tyle🤷...

56 minut temu, Michal2399 napisał:

W sumie nie ,ale zawsze chyba coś fizycznego znajdę i będzie czysty grosz a nie tylko kupować nawozy ,pasze ,leczenie. Zysku wychodzi mało . A nawet jakby wychodziło i więcej to i tak za dużo musiałbym inwestować w maszyny itp🤷

Nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy. Przy tym "czystym groszu" będziesz tylko trybikiem i będziesz miał nad głową szefa, który będzie miewał słabsze dni. A może inaczej miewał to on będzie tylko te lepsze. Na pewno się pokusi, żeby zabrać Ci premie, oszwabić na nadgodzinach, nie dać urlopu kiedy byś chciał i ogólnie dbać o to, żeby Ci uprzykrzyć życie głupimi poleceniami. Na gospodarstwie Ty jesteś tym szefem, tyle tylko, że nie masz pracowników. No chyba, że masz. Etat nie jest taki kolorowy, jak tutaj niektórzy chwalą. Wiem co piszę 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Eh Malisiak a ja myślałem że definitywny koniec 

No skąd. Toć mam 10ar.

Motyką mam kopać?🤪

Na Ankę klienta to ja i we wsi mam. Męczy doope. Posadził 3ha, a nie ma czym kopać 

Opublikowano

a tak to masz nad glowa szefa ktory ma zly dzien  i  przed wyplata sie worek z gradem rozwiaze ,albo pare wiaderek na m 2 wyleje,i dolozy wiatrem.. i po premi a nawet wyplacie za rok roboty.

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Wiesz już gdzie będziesz pracował?

Kurna jaki korek....

Się jakieś auto spaliło....z kierowcą pono...

elektryczne ??

stalem tez niedawno przy takim wypadku-ale kierowca chodzil kolo auta i nawet z bagaznika cos wyciagal .

37 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No to tak trochę ...ryzykownie...

a ty kiedy i gdzie idziesz do pracy ???

Opublikowano

Kuzyniak przyszedł pomóc kulować bele na stropie i się podłamał jak zobaczył plon

Z 4ha żyta zrobiłem mu 45 bel, a zamiarował, że sobie zostawi 50 i resztę sprzeda 🤣

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Na Ankę klienta

Marcin😱🙆🙆🙆🙆🤭...

5 minut temu, jacus napisał:

a tak to masz nad glowa szefa ktory ma zly dzien  i  przed wyplata sie worek z gradem rozwiaze ,albo pare wiaderek na m 2 wyleje,i dolozy wiatrem.. i po premi a nawet wyplacie za rok roboty.

Z takimi rzeczami trzeba się liczyć. Pewne nic nie jest. Z roboty na etacie też można wylecieć 🤷. To specyfika takiej "firmy"

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, malaczarna napisał:

Hej. Słyszałeś o tym chłopaku 15 lat?

Też czekam 2 godziny i po zniwach

Nie,nic nie słyszałem,może widziałem nagłówek ale teraz za dużo rzeczy na głowie i mało w internecie siedzę 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Kuzyniak przyszedł pomóc kulować bele na stropie i się podłamał jak zobaczył plon

Z 4ha żyta zrobiłem mu 45 bel, a zamiarował, że sobie zostawi 50 i resztę sprzeda 🤣

To mi z 3,5  pszenżyta zrobił już sobie 60 kulek i pewnie z kolejnych 3 metalach z 70 dorobi. 

Słoma w tym roku to cały zarobek 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy. Przy tym "czystym groszu" będziesz tylko trybikiem i będziesz miał nad głową szefa, który będzie miewał słabsze dni. A może inaczej miewał to on będzie tylko te lepsze. Na pewno się pokusi, żeby zabrać Ci premie, oszwabić na nadgodzinach, nie dać urlopu kiedy byś chciał i ogólnie dbać o to, żeby Ci uprzykrzyć życie głupimi poleceniami. Na gospodarstwie Ty jesteś tym szefem, tyle tylko, że nie masz pracowników. No chyba, że masz. Etat nie jest taki kolorowy, jak tutaj niektórzy chwalą. Wiem co piszę 

Kiedyś powiedziałem szefowi jak miał słabszy dzień żeby poszedł gruchę zwalić i niech wróci to wtedy będziemy normalnie gadać. A było nas tam pracowników chyba trzech i jacyś klienci. Kolejnym razem jak próbował coś to sam za chwilę odpowiadał ze nie będzie się onanizował 

FB_IMG_1721657548610.jpg

Opublikowano
gregor1284 napisał:

2 godziny temu, Qwazi napisał:

Kiedyś powiedziałem szefowi jak miał słabszy dzień żeby poszedł gruchę zwalić i niech wróci to wtedy będziemy normalnie gadać. A było nas tam pracowników chyba trzech i jacyś klienci. Kolejnym razem jak próbował coś to sam za chwilę odpowiadał ze nie będzie się onanizował 

to były ostatnie Twoje słowa w tej pracy 😆😆😆

• Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, wojtal24 napisał:

to były ostatnie Twoje słowa w tej pracy 😆😆😆

Nie. Pracowałem później z 3 miesiące jeszcze, Mogę tam iść pracować choćby i od jutra.

Co jestem to chłopaki pytają kiedy przychodzę 

Opublikowano
Michal2399 napisał:

Oddam ziemię w dzierżawę Piątnicakom lub sam będe sprzedawał słome , sianokiszonke ,zboże . Ewentualnie sprzedam wszystko w uj ,bo chyba takich cen za ziemię jak teraz to już nie będzie nigdy póki piątnica płaci 3zł.

gdzie to gospo na sprzedaż 🤔😎

Opublikowano
8 godzin temu, malaczarna napisał:

Jak cielak z 15 l wypija już?

Na dzisiaj ma 23 dni i  zdaja całą mamkę która szacunkowo może mieć 7 litrów dziennie, plus 3 litry z wiaderka na południe. Razem w trzech odpojach 10 litrów. Ale to szacunkowe wartości

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Mieciu wiesz, że na takie coś może sobie pozwolić pracownik, który ma sporą wartość dla pracodawcy. Zwykły fizyczny, bez poważniejszych kwalifikacji i użyteczności dla firmy, długo po tym nie popracuje🤷. A pokolenie po 85 se narazie fika, bo jest zapotrzebowanie na pracownika i se skaczą z kwiatka na kwiatek. Jak się zrobi cienko na rynku pracy (a to taki sam rynek jak inne), to i fikać przestaną bo ich sytuacja zmusi do szanowania roboty. A wiele wskazuje, że tak może być, jak sobie obserwuje to wszystko

• Like 5
  • Thanks 2
Opublikowano
6 godzin temu, Michal2399 napisał:

Ja również miałem kupować ,lecz ostatecznie podjąłem decyzję o likwidacji hodowli i pójściu na etat . Tak sobie na spokojnie wszystko poprzeliczałem to cały uj z tego wychodzi przy kupnie słomy ,siana ,zboża . Nie będe w końcu bogacił tych handlarzy 😡 🤮 

Taką decyzję podjąłem wydaje mi się ,że słuszna  . Do końca roku planuje pozbyć się wszystkich ogonów🐄

No jak bazujesz na kupnych paszach to ciężko liczyć na zyski. Pamiętaj, w robocie zawsze szef ma rację nawet gdy jej nie ma i lepiej nie mów mu, że masz to w uju

Kwasi ty to powinieneś gdzieś wyżej mierzyć. Jeszcze tak niekontrowersyjnego w swoich poglądach człowieka na af nie widziałem. Ciekawe, gdybyś się dostał na stołek, czy  byś nie kradł

Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał:

Ja rozumiem rozbieżności między różnymi prognozami, ale ta sama strona, tylko prognoza godzinowa a długoterminowa... 

Jutro zależy co komu potrzebne, albo będzie deszcz, albo pogoda 🤣🤣

Screenshot_2024-07-22-17-38-20-671_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-07-22-17-38-11-562_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-07-22-17-38-00-189_com.android.chrome.jpg

To siem tak ładnie dzisiaj nazywa poprawność polityczna. 

Nadali by zgodnie deszcz to by dostali pozew o mowę nienawiści 🙃 

2 godziny temu, HF86 napisał:

To mi z 3,5  pszenżyta zrobił już sobie 60 kulek i pewnie z kolejnych 3 metalach z 70 dorobi. 

Słoma w tym roku to cały zarobek 

Daj spokój, u mnie żyto chyba najlepszy zarobek da w tym roku.

Trzeba podumać czy nie zasiać więcej.

Ale faktem jest, że gdyby nie ta susza to bym go nie zebrał. Zgniło by dobite do ziemi w normalnym roku 

IMG_20240720_152722_4.jpg

• Haha 2
Opublikowano
27 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Pamiętaj, w robocie zawsze szef ma rację nawet gdy jej nie ma i lepiej nie mów mu, że masz to w uju

Jeśli szef jest bucem bez mózgu, albo jeszcze lepiej, bucem bez mózgu który firmę dostał od tatusia to masz rację. 

Mądry będzie słuchał pracownika który wie co robi....

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v