Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki, mam zamiar skorzystać z czystego powietrza. Zastanawiam się na piecem zgazowujacym drewno lub pelet z dodatkowym rusztem. 

Piec z dodatkowym rusztem z tego co wiem nie przejdzie, przerabiałem to kilka miesięcy temu.

Opublikowano
10 minut temu, szwagier24 napisał:

Piec z dodatkowym rusztem z tego co wiem nie przejdzie, przerabiałem to kilka miesięcy temu.

To zależy, czy słowo "ruszt" pojawia się w specyfikacji. Sąsiad montuje takie i pewne sprawy można załatwić "po cichu"

• Like 1
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Chłopaki, mam zamiar skorzystać z czystego powietrza. Zastanawiam się na piecem zgazowujacym drewno lub pelet z dodatkowym rusztem. 

Mam 2,5ha lasu dlatego takie a nie inne rozwiązanie.  Co radzicie ?

7 minut temu, malaczarna napisał:

Kupiłam 20  kurek 17 tygodni mają. 660 zł.zjedza 5 l pszenżyta + 5 l mieszanki zmielonej zbożowej. Nakarmić zagonić wygonić zebrać jaja... Po 2 zł powinny być jaja wsiowe

Mam 10 brojlerów na zbyciu do sprzedania,około 1,5kg mają po ile cenić?

ja złożyłem wniosek na CP. w przyszłym tygodniu ma przyjechać instalator od kotła. Ja zdecydowałem się na Blaze Harmony. Też na zgazowanie drewna i z takiego samego powodu jak Ty- mam swój las.

• Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, Tomasz0611 napisał:

100 to u mnie w domu może i na 3 miesiące by starczyło ... mendel starcza na 10-14 dni ... Wolę podjechać raz na jakiś czas do kogoś kto ma te kury, kupić 15 jajek za 20zł i nie mieć tego srającego wszędzie i grzebiącego dziadostwa na podwórku...

Po co kury na podwórku? Zagrodzić i niech łażą

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Ta zagrodzić bo inaczej lisy się czieszą.

Lis i tak sobie znajdzie drogę, u sąsiadów mieli 20 kur, niby ogrodzone, a dziad i tak się dostał, od tej pory już kur nie mają, kupują jajka ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Widzisz, ty jesz mięso i wolisz swojskie wędliny, a coraz więcej jest wegetarian i oni szukają bobu, grochu, soczewicy itp.

Chodzi mi o to że nie opłaca się kupować pszenżyta, lepiej kupić od razu gotowe jajka ... Nawet swojskich kupisz z 400 sztuk zamiast tej tony pszenżyta ...

Produkcja swojej  żywności nie opiera się na ekonomii, a na No zdrowiu fizycznym i psychicznym.

Zajęcie przy takiej hodowli jest bezcenne dla osób mających nadmiar wolnego czasu, nawet gdyby marudzili że ciężko. 

Opublikowano
KoneserOporu napisał:

Ruszt w piecu może magicznie zniknąć, tak samo jak kiedyś magicznie się pojawić....

oczywiście, że tak. Pytanie czy jest sens się w to bawić. 90 procent tych zgazowujących drewno to kopciuchy, różnie poprzerabiane. Czasem warto dołożyć kasy i kupić coś naprawdę dobrego. Aaa i jak masz zamiar zmieniać piec to ważna sprawa jest żeby zrobić jakiś wkład w komin.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Produkcja swojej  żywności nie opiera się na ekonomii, a na No zdrowiu fizycznym i psychicznym. 

Tylko ja mam takie same jajka jakbym miał je u siebie na podwórku, biorę je od emeryta który nie ma co robić, ma 80-100 kurek i handluje tymi jajkami, a u mnie 5 kur by było za dużo, weź teraz szykuj kurnik, ogrodzenie itp itd dla 3-4 kur ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko ja mam takie same jajka jakbym miał je u siebie na podwórku, biorę je od emeryta który nie ma co robić, ma 80-100 kurek i handluje tymi jajkami, a u mnie 5 kur by było za dużo, weź teraz szykuj kurnik, ogrodzenie itp itd dla 3-4 kur ...

Poczekaj kilka lat i już nie będzie tych emerytów

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

No to nie będzie, będę jadł fermowe, kury u mnie na pewno nie zagoszczą ...

Nigdy nie mów nigdy

Opublikowano (edytowane)

Jestem tego pewien, kiedyś były, pożegnaliśmy się i nie widzę opcji powrotu ... Więcej pilnowania i ganiania koło tego niż te jajka warte. Nie trzeba mieć kury żeby jeść jajka ani nie trzeba mieć krowy żeby pić mleko ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, PAN88 napisał:

Żeby piwa się napić browarni kupować nie muszę 🤣

Piwo nikomu do życia nie jest potrzebne, sam cukier

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No i widzisz, miast pier**lić na forum to taki delikwent w tym czasie szykowałby kurnik i ogrodzenie, wspomagając przy okazji budżet vatem😉

Chwała tym którym się chce. Tak samo gołębiarze -  to jest bez sensu a rynek zbytu w skali kraju olbrzymi  i zagospodarowuje masę czasu masie osób, które ćwiczą kondycję przy tej robocie, a nie mięsień piwny pod sklepem🤣

Opublikowano

Daję jednemu za dzierżawę zboża, a i tak dokupuje.

A jednego roku trafił mi się klient który około 50t w bb wybrał płacąc wysokie ceny.  Pytałem to wszystko dla gołębiarzy i na sklepy zoologiczne

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

No i widzisz, miast pier**lić na forum to taki delikwent w tym czasie szykowałby kurnik i ogrodzenie, wspomagając przy okazji budżet vatem😉

POjadę PO jajka, kupię je bez VATu, dobrze robię @Rolnik1973 ? Nie będę wsPOmagał Tuska xD 

Ja sprzedaję komuś swoje towary, niech ktoś sprzeda mi swoje ... Czasy gdy było 10 kurek, 5 kaczuszek, 1 krówka, 2 maciorki itd już dawno minęły ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

POjadę PO jajka, kupię je bez VATu, dobrze robię @Rolnik1973 ? Nie będę wsPOmagał Tuska xD 

Tylko kup jaja od niemieckich kur

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Albo prościej, nie mieć ich, nie mieć problemów że coś za chorowało, że się nie niesie ...

E tam

18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No to nie będzie, będę jadł fermowe, kury u mnie na pewno nie zagoszczą ...

Oj ile razy ja mówiłem że czegoś nie będzie albo czegoś nie kupiłem a za rok czy dwa z trzy razy tyle musiałem płacić bo potrzebne

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v