Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, malaczarna napisał:

tak

W jaki sposób gryka wyjaławia glebę?

Chybaba tylko w taki że wciąż panuje przekonanie że gryka nie potrzebuje nawozu, tak jak owies dobrej gleby  

Gryka to roślina która odblokowuje fosfor dawno utracony dla innych roślin.

A fosfor to najdroższy stosowany makroelement.

Dodatkowo pozostawia świetną strukturę, czyste stanowisko i dokucza szkodnikom glebowym.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie w okolicy cisza, na trasie Sochaczew-Warszawa też nie widziałem żeby było coś innego koszone niż jęczmień ozimy i rzepak.

Teraz już się zacznie. Narazie to pewnie część czeka na te wielce zapowiadane deszcze 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, superfarmer02 napisał:

Teraz już się zacznie. Narazie to pewnie część czeka na te wielce zapowiadane deszcze 

Ja to na razie pier*ole, nie będę jeździł Bizonem z daszkiem powyżej 30 w ciągu dnia, niech się ochłodzi trochę to się będzie myśleć o zniwowaniu. Szkoda zdrowia na robotę w takim upale, a i jak może jednak uda się że popada to pszenżyto lżej się młóci.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Po co takie wielkie kombajny ludzie kupują 🤔

Na usługi, a poza tym już bardzo mniejszych nie ma

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Agrest napisał:

Czytam że jestem obiektem zainteresowania na forum .

Mam pszychofanq, który co chwilę łapie mnie za słowa, cytuje wypacza kontekst bo myśli że zabłyśnie. Informację czy podany fakt  prześmiewczo jęczeniem nazywa. No ok. Już nie pierwszy raz i się przyzwyczaiłem. Najwyżej słowną zjebkę dostanie i na jakiś czas mu wystarcza. 

Ale widzę że znalazło się jakieś puste pudło rezonansowe które niczym echo powtarza zmieniony wydźwięk słów 🤣🤣🤣

Napisać że plon 9t z ha to klakier nie uwierzy. Takie plony tyłki na AF  bo sam w 3t celuje.

Napisać że mimo nawożenia na 9t będzie strata bo  plonu nie ma, no to uj, znowu skłamał bo tyle nawozu nie dał, a po za tym to po co sypał.

Może gdyby myślał to by doszedł do wniosku że chciał osiągnąć coś więcej niż poklepanie po ramieniu pod sklepem.

Podanie informacji że będzie strata  klakierzy z automatu definiują jako " nie opłaca się", i to ponoć non stop powtarzam, że nie opłaca się.

Ale moze to i lepiej że są tacy w społeczeństwie. Skupiają się na wyciąganiu wniosków z błędnie pojętych przez siebie informacji. Zabiera im to tyle czasu że nie mają czasu liczyć swoich pieniędzy.

Szymon, gdzież ja bym miał co do Ciebie.  Potrafię zrozumieć tekst pisany, i potrafię się przyznać jeśli czegoś nie rozumiem.

Potrafię też przeprosić jeśli kogoś przypadkiem urażę, bo to nie jest wstyd.

I na koniec dla klakierów  - porzeczka czerwona się nie opłaca. Dała tylko 20tys z hektara. Czymże to jest względem tego jak kilka lat temu dała 120tys?

Niech was piecze

Przypierdalac się będą ci którzy są gorsi od ciebie,lepsi tego nie zrobią 

Edytowane przez Łolek
  • Like 3
Opublikowano

Ale Rysiek chyba na swojej plaży zasuwa germancem bo cisza, nic na PO i Tuska nie nadaje xD

Nie kosił

Burze nadają

Może grad wykosi

Nie ma ceny trza na grad czekać

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

Na usługi, a poza tym już bardzo mniejszych nie ma

Jak nie ma , przecież są mniejsze 

U nas to nawet takich mostków na polach nie ma żeby tym przejechać

36 minut temu, Baks00 napisał:

4 kg w ciągu miesiąca uschlem 🥺

To lux ,a mi bebzon rośnie 🤕

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Jak nie ma , przecież są mniejsze 

U nas to nawet takich mostków na polach nie ma żeby tym przejechać

Piszę o nowych kombajnach nie o pierdkach 50 letniego za 30k, jedynie nh ma mniejsze tc4 bodajże z najmniejszą kosą 3,96

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Agrest napisał:

W jaki sposób gryka wyjaławia glebę?

Chybaba tylko w taki że wciąż panuje przekonanie że gryka nie potrzebuje nawozu, tak jak owies dobrej gleby  

Gryka to roślina która odblokowuje fosfor dawno utracony dla innych roślin.

A fosfor to najdroższy stosowany makroelement.

Dodatkowo pozostawia świetną strukturę, czyste stanowisko i dokucza szkodnikom glebowym.

Dokładnie.

Dodatkowo U mnie starsi od lat mówili, że na zaperzone pole lekarstwem od zawsze gryka była 🤔 

Nie wiem ile w tym prawdy, ale sąsiad mając taki problem z miotłą 

IMG_20240703_173559_8.jpg

Mówił, że po gryce w pszenżycie miotła zginęła. A opryski na wszystkie te same 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

🤣🤣🤣 I na koniec dla klakierów  - porzeczka czerwona się nie opłaca. Dała tylko 20tys z hektara. Czymże to jest względem tego jak kilka lat temu dała 120tys?

Niech was piecze

Sławku mam nadzieję,że nie ręcznie te porzeczki zrywasz ,co z tych pieniędzy jak narobić się trzeba przy tym do uja .🫡 W sumie zarobek dobry na tym ,bo nic do tego nie trzeba ani nawozów ,oprysków ,uprawy. Tylko te zrywanie najgorsze .Sam mam kilka krzaków tych porzeczek to chyba zgniją bo nie chce mi się ich zrywać.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MonteChristo napisał:

Piszę o nowych kombajnach nie o pierdkach 50 letniego za 30k, jedynie nh ma mniejsze tc4 bodajże z najmniejszą kosą 3,96

Ja mówię o nowych , przeskoczyłeś z kolosa na pierdka a po środku jest jeszcze kilka modeli 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Przypierdalac się będą ci którzy są gorsi od ciebie,lepsi tego nie zrobią 

Nie, to nie,bo ja na pewno nie jestem dobry  a już napewno lepszy, bo to frzeba każdego poznać by oceniać.

Mie ma co drążyć bo to tylko osobiste animozje względem siebie grona uzytkownikow.. Też mam takich użytkowników których nie lubię i których się czepiam. Tak samo nie ma zakazu by mi dopier**lić.

Ale nie znaczy że muszę sobie na to pozwalać🤷‍♂️

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Ale Rysiek chyba na swojej plaży zasuwa germancem bo cisza, nic na PO i Tuska nie nadaje xD

Nie kosił

Burze nadają

Może grad wykosi

TY tak poważnie?

Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ja mówię o nowych , przeskoczyłeś z kolosa na pierdka a po środku jest jeszcze kilka modeli 

No teraz średni kombajn ma kosę 6m

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał:

I na koniec dla klakierów  - porzeczka czerwona się nie opłaca. Dała tylko 20tys z hektara. Czymże to jest względem tego jak kilka lat temu dała 120tys?

Niech was piecze

Sławek a który zysk jest normalny 20 czy 120 🤔 

Opublikowano
Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

Sławek a który zysk jest normalny 20 czy 120 🤔 

W branży owoców miękkich są cykle i dla nas to jest normalne

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie kosił

Burze nadają

Może grad wykosi

A ja pod wieczór za stodołę na piachu wyjechał w pszenżyto i powiem że suche jak pieprz, słoma aż trzeszczy, ukosilem 2 zbiorniki, jutro reszta

Opublikowano
7 minut temu, Michal2399 napisał:

Sławku mam nadzieję,że nie ręcznie te porzeczki zrywasz ,co z tych pieniędzy jak narobić się trzeba przy tym do uja .🫡 W sumie zarobek dobry na tym ,bo nic do tego nie trzeba ani nawozów ,oprysków ,uprawy. Tylko te zrywanie najgorsze .Sam mam kilka krzaków tych porzeczek to chyba zgniją bo nie chce mi się ich zrywać.

Masz rację. Mało tego. Sadzonki kupować nie trzeba bo wystarczy trochę gałęzi wieczorem u sąsiada naciąć i w rzędzie u siebie przyorać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v