Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

zgadzam się. 22 max leciałem, ale przy wiązaniu trzeba hamować, bo rozpędem łyka towar do pół owinięcia sznurkiem. ;)

Jakbym nie hamował, to miałbym warstwę towaru na siatce🤦

Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał:

To co to za słoma 🤔

Kurde to 16145 z viconem 1901 w normalnych warunkach 10-12 to już był max bo za dużo towaru szło. Fakt że i 20 się zdarzyło jak było 8-10 belek na hektarze 

U nas był taki co Claasem 120 km jeździł w słomie tak że c360 ciężko było by dogonić na 5 . Prasa też claas bodajże Rolland 44/46 . Jakby tak coś uderzyło w podbierak ... 

Opublikowano
22 minuty temu, szymon09875 napisał:

To co to za słoma 🤔

Kurde to 16145 z viconem 1901 w normalnych warunkach 10-12 to już był max bo za dużo towaru szło. Fakt że i 20 się zdarzyło jak było 8-10 belek na hektarze 

Co tak słabo  tym viconem , rotora pewnie nie miał 🤔 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Łolek napisał:

Dzień dobry państwu 

Co tutaj się dzieje 

Ja Ci już dzisiaj mówiłem dzień dobry...a co się dzieje...prasujem siano czy tam słomę i się ścigamy...my oba z Michałem na czele...Szymon odstaje... o połowę...długości, znaczy prędkości 🤭...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Wam powiem, że chyba pora deszczowa przemija.

Jeszcze na czwartek opady, a potem ...wsio lato.

Się w końcu resztę łąk wykosi....a jeszcze ze dwa tygodnie, i pewno jęczmień bedzie do koszenia...

Szkoda ze wiosna mija.... Znowu cza rok bedzie czekać....echch...

3 minuty temu, kris91 napisał:

Pany, passat b6 w kombi to to dobre? Zgłupieć można od tego szukania 🤦‍♂️

W sedanie lepszy..

Chcesz z najlepszym silnikiem i niedużym przebiegiem?...i niedrogo!!!

Opublikowano
3 minuty temu, kris91 napisał:

Pany, passat b6 w kombi to to dobre? Zgłupieć można od tego szukania 🤦‍♂️

1.9 105 km może słaby ale dobry motor . 

Bo z tymi 2.0 TDI różni bywa .  Nie myślałeś o mondeo Mk 4 ?

Opublikowano
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Co tak słabo  tym viconem , rotora pewnie nie miał 🤔 

Nie miała. A poza tym, narobić sztuk to można, ale wolę iść w jakość nie ilość.

Kronka też łyka bardzo dobrze, dużo lepiej niż kr130 bo tam wąskim gardłem był nagarniacz za podbieraczem a w tej mam walec. Nie ma problemu z początkiem beli. 

Ale znowu teraz koń blokuje bo 80ka 2 II i zaczyna już być słychać na silniku więc jeżdżę 4 I i na spokojnie się prasuje. Ostatnio ojciec mój stwierdził że widzi że się starzeje bo już noga lżejsza o wiele u mnie niż jeszcze 5 lat temu 🤭🤭

• Like 1
Opublikowano
12Pafnucy napisał:

W sedanie lepszy.. Chcesz z najlepszym silnikiem i niedużym przebiegiem?...i niedrogo!!!

Muszą worki ze śrutą wejść, ropa w kanistrach, ewentualnie połówka świni, no i ogólnie juhu muhu dzikie węże, ale nie wszystko na raz 😅😅😅

mf362 napisał:

1.9 105 km może słaby ale dobry motor .  Bo z tymi 2.0 TDI różni bywa .  Nie myślałeś o mondeo Mk 4 ?

O, 1.9 jest taki niedaleko, mondeo za drogie bo to musi być taki, że obić go nie będzie szkoda, czy gdzieś szurnąć 😅 Jeszcze Octavia II jest, ale jaka tam ona to nie wiem, dpfa na pewno nie ma 👀

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, mf362 napisał:

U nas był taki co Claasem 120 km jeździł w słomie tak że c360 ciężko było by dogonić na 5 . Prasa też claas bodajże Rolland 44/46 . Jakby tak coś uderzyło w podbierak ... 

Ojciec prasował warfamka i nie powiedział mu właściciel pola że słupek graniczny jest na środku pola na pół metra wystawiony. Ten co kosił heder podniósł na słupek nawalil słomy, w nocy ojciec tam prasował no i jak pizgnal w ten słupek to srodek podbieracza cały wgnieciony. Dwie belki plus kilka osłon i o glowna do wymiany... Dobrze że to warfama i prędkość jakieś 5 na godzinę max była. A weź w takie coś przywal przy 20 

Opublikowano

Claasem 44 w słomie fajnie szybko można latać, ale zielony towar to powolutku i zręcznie żeby coś ładnego ulepić.

19 minut temu, mf362 napisał:

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, kris91 napisał:

Muszą worki ze śrutą wejść, ropa w kanistrach, ewentualnie połówka świni, no i ogólnie juhu muhu dzikie węże, ale nie wszystko na raz 😅😅

Też by się zmieściło...

Opublikowano
11 minut temu, kris91 napisał:

Muszą worki ze śrutą wejść, ropa w kanistrach, ewentualnie połówka świni, no i ogólnie juhu muhu dzikie węże, ale nie wszystko na raz 😅😅😅

O, 1.9 jest taki niedaleko, mondeo za drogie bo to musi być taki, że obić go nie będzie szkoda, czy gdzieś szurnąć 😅 Jeszcze Octavia II jest, ale jaka tam ona to nie wiem, dpfa na pewno nie ma 👀

Dino i lewiatan zaraz prawie za płotem to z wózkiem podskoczą, GS, powinien Kogut dowieźć, albo Mariusz  jak byś dał rodzinie zarobić. 

Ale toto widać w świat za promocjami trzeba 🤭

Opublikowano
26 minut temu, Qwazi napisał:

Ja Ci już dzisiaj mówiłem dzień dobry...a co się dzieje...prasujem siano czy tam słomę i się ścigamy...my oba z Michałem na czele...Szymon odstaje... o połowę...długości, znaczy prędkości 🤭...

A bo on młodszy i kawaler to i oszczędzać się musi 

A ja jałówki dzisiaj dwie sprzedałem i stan stada się zmniejszy  i piniendzy przybędzie i roboty mniej trochę 

Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Też by się zmieściło...

Sedanów jakoś nie lubię, żeby hatchback chociaż był 👀

5 minut temu, HF86 napisał:

Dino i lewiatan zaraz prawie za płotem to z wózkiem podskoczą, GS, powinien Kogut dowieźć, albo Mariusz  jak byś dał rodzinie zarobić. 

Ale toto widać w świat za promocjami trzeba 🤭

A co to za życie siedzieć tylko na tym ranczu z dala od ludzi 🙊🙊🙊 Jak rodzice zobaczyli w mieście murzy... afroafrokańczyka, ło ludzie, jak się przypatrywali 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️😅😅😅😅

• Haha 2
Opublikowano
22 minuty temu, kris91 napisał:

Żuk byłby idealny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v