Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

Może i brakuje. 

A co nie wolno mieć swojego zdania? 

Moim zdaniem hvj nie gospodarz jak od jesieni do teraz rosło 1 sztuka żyta na metrze na poplon, a w niedzielę sieje bo terminy gonią...

Zarówno Ty jak i ten co robi w niedzielę może mieć swoje zdanie, a czy ktoś robi w niedzielę czy odpoczywa, innych nie powinno to interesować. Do puki nie czyni krzywdy innym, to niech każdy robi co mu się jawnie podoba.

Opublikowano

Ta łatka ponoć sieje spustoszenie. Rzuca lodem na potęgę.  

Wandalin, Opole Lubelskie...

Tylko współczuć

Screenshot_20240519_214104_Chrome.jpg

Opublikowano
46 minut temu, jacor73 napisał:

Wg mnie, brakuję Ci trochę tolerancji. Z czego wynika Twoje oburzenie, bo gość pracuje w niedzielę? Może jest niewierzący, a czym różni się człowiek pracujący w zakładzie w ruchu ciągłym, czy obsługa na stacji benzynowej, od rolnika pracującego na polu, każdy może zrezygnować ze swoich aktywności, a czy to robi, to już tylko i wyłącznie jego sprawa.

Sam unikam jakichkolwiek aktywności zawodowych w niedzielę i święta , ale czasami coś "pilnego" wypadnie i trzeba to wykonać, a to że gość chce talerzować w niedzielę, to jego sprawa, ja wolę odpoczywać.

A to czemu przez 4 tygodnie przed świętem nie było deszczu i całe górki są powypalane nawet u tych "głęboko wierzących"?

Czemu nie padało wcześniej to bym świętował dzisiaj czy tam w inną niedzielę, a że wypaliło to się teraz obrażę i na złość Panu Bogu będę robił   :)

Pan Bóg zna myśli i kombinatorstwo małego człowieczka na wylot i wiedział że tak właśnie będzie i niepotrzebne mu świętowanie na siłę czy z musu, to temu małemu człowieczkowi powinno zależeć żeby Pan Bóg zechciał przyjąć jego uszanowanie dnia świątecznego, nie na odwrót.

Czym się różni rolnik od pracujących w zakładzie? ano tym że pracujący w zakładzie daję głowę że jakby miał wybór, to na pewno by nie poszedł do pracy.

Niewierzący to niewierzący, bardziej chodzi o tych co to jak księdza zobaczy to mało by nie klękał przed nim, byleby u proboszcza nie podpadł.

Ps. odpisałem ogólnie, nie konkretnie do Twojej osoby.

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Czemu nie padało wcześniej to bym świętował dzisiaj czy tam w inną niedzielę, a że wypaliło to się teraz obrażę i na złość Panu Bogu będę robił   :)

Pan Bóg zna myśli i kombinatorstwo małego człowieczka na wylot i wiedział że tak właśnie będzie i niepotrzebne mu świętowanie na siłę czy z musu, to temu małemu człowieczkowi powinno zależeć żeby Pan Bóg zechciał przyjąć jego uszanowanie dnia świątecznego, nie na odwrót.

Czym się różni rolnik od pracujących w zakładzie? ano tym że pracujący w zakładzie daję głowę że jakby miał wybór, to na pewno by nie poszedł do pracy.

Niewierzący to niewierzący, bardziej chodzi o tych co to jak księdza zobaczy to mało by nie klękał przed nim, byleby u proboszcza nie podpadł.

Ps. odpisałem ogólnie, nie konkretnie do Twojej osoby.

W Ameryce kaznodzieja byś był....no jak nic....😇

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

W Ameryce kaznodzieja byś był....no jak nic....😇

Bo ludki się zachowują jakby wielką łaskę zrobili Panu Bogu że będą świętować, nic bardziej mylnego

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Czasami to tak piszesz, jak byś byl swietszy od papieża.

Skąd możesz wiedzieć co i czego oczekuje Bóg?

Najczęściej to Twoje własne widzimisię.

Święty nie byłem i nie jestem, skąd wiem czego chce Pan Bóg? wystarczy znać 10 przykazań, a nie interpretować je po swojemu bo tak mi pasuje i zasłaniać się obłudnym płaszczykiem tolerancji i to wszystko, tyle albo aż tyle..

Edytowane przez Desperado
  • Like 3
Opublikowano
7 minut temu, Desperado napisał:

Pracują w niedziele z wyboru, a rolnik to cóż. Czasem nie ma wyboru. Zresztą w biblii podali, że szabat jest dla człowieka a nie na odwrót. 

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

No właśnie 

"Pamiętaj abyś dzień Święty święcił" jest tu coś czego nie rozumiesz i co podlega tolerancji czy własnej interpretacji? z czym chcesz polemizować?

• Like 1
Opublikowano

Pierdząc w tapczan?

Szonuś, mogę jutro siano zebrać?

Tak z ciekawości jeno....

2 minuty temu, Desperado napisał:

"Pamiętaj abyś dzień Święty święcił" jest tu coś czego nie rozumiesz i co podlega tolerancji czy własnej interpretacji? z czym chcesz polemizować?

Opublikowano
Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

To byłeś tam gdzie jesteś sam chrzestnym ?

Nie. Dzisiaj brata syn miał komunię. Tam byłem tydzień temu

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Pierdząc w tapczan?

Możesz, jeśli będzie pogoda i będzie się nadawać do zbioru, bo to jest praca konieczna i jej wykonanie nie oznacza, że nie świecisz dnia świetego🤷...

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

@Belarus

Tutaj można zrozumieć. A nie parę hektarów na krzyż.

Po sąsiedzku wczoraj u chłopaka qq też po poplonie zasiał, a ten za siewnikiem azot rozsiewał bo się nie wyrobił 😁 

Ludzie 2 tygodnie temu pozbierali żyta, gorzowskie, gnoju nawozili i zasiane.

Ja mam bekę teraz bo ci, co najbardziej się śmiali, że kupiłem mały traktor na tyle hektarów to teraz takie cyrki odstawiają. 

A mówiłem ten się śmieje kto się śmieje ostatni. 

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Nie zabijaj, nie kradnij, nie cudzołóż. To są proste przykazania nie podlegające interpretacji. Zaś nie ma przykazania. Nie pracuj w święta, a jest by dzień święty świecić. Jakaś mądrość więc w tym jest jak sam pisałeś wyżej.

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Pierdząc w tapczan?

Ale czemu mnie o to pytasz teraz? zapytaj własnego sumienia, czy ta praca jest konieczna i nie może być odłożona na pojutrze, wtedy rób jak Ci podpowie rozum i będzie ok.   :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Jak nadają deszcz to zbieraj, a jak nie to dopiero we wtorek 🙂

Zależy gdzie prognoz słuchać...w Polsacie burze ciągle...😆 

A chyba jutro zgrabie i sprasuje po południu...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Nie zabijaj, nie kradnij, nie cudzołóż. To są proste przykazania nie podlegające interpretacji. Zaś nie ma przykazania. Nie pracuj w święta, a jest by dzień święty świecić. Jakaś mądrość więc w tym jest jak sam pisałeś wyżej.

Jak tak zaczniemy po swojemu interpretować to np. jakie to cudzołóstwo z obcą kobitą w swoim łóżku? 🙆‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Ale czemu mnie o to pytasz teraz? zapytaj własnego sumienia, czy ta praca jest konieczna i nie może być odłożona na pojutrze, wtedy rób jak Ci podpowie rozum i będzie ok.   :)

Dla niektórych żadna nie jest konieczna...

No ale odpowiedziałeś po mistrzowsku 👍

Opublikowano

W przypadku sianokosów i żniw się nie zastanawiam, czy prognoza jest taka, czy siaka. Jeśli jest plon nadający się do zbioru w niedzielę lub święto, to go zbieram. Kiedyś był u nas taki ksiądz, który normalnie gospodarzył. Miał bydło i owce. Raz kończąc sumę odpustową powiedział "drodzy parafianie, dzień świety uświecony, kto może świecić go do wieczora, niech świeci, a kto ma siano to do siana" i pierwszy był na łąkach🤷.  

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v