Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Toć to gaspardo 🤣

A co w nim złego? 

Poprzednią 6tką siał najładniej z okolicy.

Teraz z kontrolą sekcji, każda na swoim silniczku i też nie goni to będzie dobrze.

8km nie przekracza 

Ustawił rozgarniaki, że te 3cm popiołu odwala na boki i wszystko idzie w wilgoć i kółka lux dociskają. Jak debil wsiądzie to i vaderstadem spyrdoli 😉

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

To ile się daje 🤔, jak pod pszenice około 200 kg czystego azotu co niektórzy walą, a u mnie pod kuku będzie niecałe 150 

Zbadaj glebę to Ci napiszę 

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

To po co tyle walić?

Bo na forum tak piszą... 

To  tak jakby cały czas ruc..ć z zamkniętymi oczami i zastanawiać się czemu nic z tego nie ma, a w rzeczywistość tylko się o prześcieradło ocierać 🤭

• Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Toć to gaspardo 🤣

Szymek u mnie kvernelad sieje , może być 🤔

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Zbadaj glebę to Ci napiszę 

U nas nikt nie bada, tylko każdy sypie ile uważa albo na ile go stać 

Opublikowano (edytowane)

🤔

Głupota 

Jak się ogarnę to wrzucę badania na przestrzeni 8 lat

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

A co w nim złego? 

Poprzednią 6tką siał najładniej z okolicy.

Teraz z kontrolą sekcji, każda na swoim silniczku i też nie goni to będzie dobrze.

8km nie przekracza 

Ustawił rozgarniaki, że te 3cm popiołu odwala na boki i wszystko idzie w wilgoć i kółka lux dociskają. Jak debil wsiądzie to i vaderstadem spyrdoli 😉

Nie chodzi mi o precyzję siewu, bo jak się je ustawi to jakoś to sieje nawet, ale właśnie 8km to maks maksow. Vaderstadtem łatwiej spirrdoic siew niż tym gaspardem🫢

Tyle że ja już kilka tysięcy ha na gasprado objechałem i znam jego konstrukcję oraz jakość 🤷 

• Like 1
Opublikowano

Szymek u mnie kvernelad sieje , może być 🤔

U was wszyscy tacy bajkopisarze?   

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Głupota 

Fakt. Ja tak w łowies zainwestował🤷‍♂️

Może jęczmień się odwdzięczy

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Nie chodzi mi o precyzję siewu, bo jak się je ustawi to jakoś to sieje nawet, ale właśnie 8km to maks maksow. Vaderstadtem łatwiej spirrdoic siew niż tym gaspardem🫢

Tyle że ja już kilka tysięcy ha na gasprado objechałem i znam jego konstrukcję oraz jakość 🤷 

Gaspardo przy wolnej jeździe sieje ok i idzie wszystko. Gruby horschem niby po 12 jeździ ale ziarno musi być idealne

Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

🤔

Lepiej sypać nie potrzebnie sporą kasę niż wydać kilkanaście zloty 🤦

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ech, te Podlasiaki to majo klawe życie. Nawet aura im sprzyjo 🤣

Zobaczymy w poniedziałek czy z zapowiadanego deszczu coś będzie. 

3cm popiół 

Jak by dało z 7mm to by przemokło i od razu doglebowka

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Słuchaj. zj***ł się przepływomierz w opryskiwaczu. Założony nowy i około 15% więcej wypryskuje od zadanej wartości. Prędkość z koła praktycznie pokrywa się z gps. 

Zaprogramowane impulsy z przepływomierza  . 

O co biega?

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Gaspardo przy wolnej jeździe sieje ok i idzie wszystko. Gruby horschem niby po 12 jeździ ale ziarno musi być idealne

Też na nas nie narzekają, bo z kockerlingiem choćby chciał to szybciej jak 9 na piachach nie pojadę 330KM a średnio te 7.5-8 jest. Vaderstadty Tempo zakładają ale tam znowu przy 10 się zaczyna precyzja. Tyle że gaspardo na komputerze nie oklamie bo nie da się regulować czujników, tempo nie raz byłem świadkiem że precyzja wg komputera na poziomie 98-99% a za siewnikiem cuda, zwłaszcza w buraku. 

Chodzi mi głównie o to że gaspardo jest zrobione z masła, te nowe sekcje chociaż mają tulejki, kilka lat temu był płaskownik do płaskownika skręcony śruba. 

Te silniczki elektryczne tez potrafią krwi napsuć 🤦🤦

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

Zobaczymy w poniedziałek czy z zapowiadanego deszczu coś będzie. 

3cm popiół 

Jak by dało z 7mm to by przemokło i od razu doglebowka

3cm🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Zazdraszczam😁

Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Dlaczego 🤔, tyle posiałem poważnie, zresztą jak co roku 

A jak byś miał próbkę to zaoszczędził byś na budowę....🤭

Opublikowano
41 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ja na niecałe 3 ha rozsiałm 1 tone , do tego 500kg soli i 750 kg superfosfatu i na całość gnój, 

Urośnie 🤔

🤦🤦🤦

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Słuchaj. zj***ł się przepływomierz w opryskiwaczu. Założony nowy i około 15% więcej wypryskuje od zadanej wartości. Prędkość z koła praktycznie pokrywa się z gps. 

Zaprogramowane impulsy z przepływomierza  . 

O co biega?

Pokazuje ciśnienie na sterowniku czy tylko przepływ ? 

Walczylem z takim przypadkiem, ni uja nie chciał działać po wykonanej kalibracji według instrukcji, komputer przywracalem do fabrycznych ustawień, zawory i przepływomierz też zmieniane i nic, ustawione 200l/ha a on 160-270 pryskał. Jak zrobiłeś 240 to walił błędy że za duży przepływ mimo dysz 04 i prędkości 10km/h.

Pomogło dopiero jak ustawiłem impulsy przepływomierza tak żeby to co na barometrze na magistrali opryskiwacza zgadzało się z tym co przelicza sobie sterownik z przepływomierza. 

Jeździ już tak 3 albo 4 lata. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v