Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście 

Jak wyprowadzałem się od rodziców babcia dała mi pierza na dwie pierzyny i sąsiadka uszyła. Zajęło jej to z miesiąc a mnie kosztowało kabana.

Nie wyobrażam sobie siania pod niczym innym 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Oczywiście 

Jak wyprowadzałem się od rodziców babcia dała mi pierza na dwie pierzyny i sąsiadka uszyła. Zajęło jej to z miesiąc a mnie kosztowało kabana.

Ja od babci dostałem gotowca, spałem do póki żona mi się nie wpakowała do łóżka,niestety stwierdziła że jest za gorąco i wyniosła ją ...

Reasumując teraz sypiam sam

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

Ja od babci dostałem gotowca, spałem do póki żona mi się nie wpakowała do łóżka,niestety stwierdziła że jest za gorąco i wyniosła ją ...

Moja ma uczulenie na pierze.... A pod tymi sztucznymi to już nie to samo spanie 

Opublikowano
Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

Bo nie opłaca się, tak zbiore z 3 -3,5 tony  pszenżyta , jak  będe inwestował 5 ton będzie i koszty mi wszystko zeżrą

Ile to wapno kosztuje ... Pierwszy rok zjedzą koszty, przez kolejne 3 lata zostanie z tego zysk, ale jak lubisz przewalać ziemię za darmo to dalej sobie tak rób i dalej płacz jak to źle i się nie opłaca ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zależy jakie gleby u was są, u nas kto nie wapnuje to najczęściej ma kwas o pH 4,5-5 ... A na takim kwasie na starcie masz 2 tony z ha mniej ... Już nie mówiąc o tym, że część nawozów się zwyczajnie marnuje bo roślina nie jest w stanie ich wchłonąć przy zbyt niskim pH, wapnowanie jest najtańszą metodą zwiększania plonów, tylko niektórzy tego nie chcą wiedzieć ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

No to masz dobre pH, to i nie widzisz skutków niskiego pH xD A u @Nieustraszony1044 to na oko jest tam jakieś pH 4,5 ;) 

Podobno przy pH 4,5 marnuje się 50% azotu w porównaniu z pH 6, więc dając 100kg N na ha marnujesz 50kg N, a 50kgN przy obecnych cenach to około 350-400zł, do tego zmarnowany fosfor, potas, magnez, po pierwszym roku wapno się zwraca, w następnych na siebie zarabia, ale jak ktoś lubi marnować swoje pieniądze to proszę bardzo ... Zresztą poniższy wykres może pomoże zmądrzeć @Nieustraszony1044, policz sobie ile NPK i Mg zmarnowałeś, ile te składniki kosztowały i czy może jednak warto wapnować ...

Wykres przedstawiający stopień wykorzystania potencjału nawozowego głównych makroelementów.

• Like 1
Opublikowano

Trochu rzadko 

Ale to pod owies 

20240417_124520.jpg

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No to masz dobre pH, to i nie widzisz skutków niskiego pH xD A u @Nieustraszony1044 to na oko jest tam jakieś pH 4,5 ;) 

Podobno przy pH 4,5 marnuje się 50% azotu w porównaniu z pH 6, więc dając 100kg N na ha marnujesz 50kg N, a 50kgN przy obecnych cenach to około 350-400zł, do tego zmarnowany fosfor, potas, magnez, po pierwszym roku wapno się zwraca, w następnych na siebie zarabia, ale jak ktoś lubi marnować swoje pieniądze to proszę bardzo ... Zresztą poniższy wykres może pomoże zmądrzeć @Nieustraszony1044, policz sobie ile NPK i Mg zmarnowałeś, ile te składniki kosztowały i czy może jednak warto wapnować ...

Wykres przedstawiający stopień wykorzystania potencjału nawozowego głównych makroelementów.

Rcw drogie jest 

Opublikowano
42 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Dzierżawa i takie ogniska niskiego pH 😐

inbound8734014264314261429.jpg

O kurła to moja niechciana darmowa dzierżawa miala 4,3-5 pH i nie było czegoś takiego. W tym miejscu to pewno z 3 pH jest. Dwa lata po 3t + 300kg z worka pod siew i już jeczmionek się pojawia w mieszance. 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ile to wapno kosztuje ... Pierwszy rok zjedzą koszty, przez kolejne 3 lata zostanie z tego zysk, ale jak lubisz przewalać ziemię za darmo to dalej sobie tak rób i dalej płacz jak to źle i się nie opłaca ...

Radkowit premium by się nadał 🤔 , magnez by jeszcze uzupełnił

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Radkowit premium by się nadał 🤔 , magnez by jeszcze uzupełnił

Nie wiem, premium nigdy nie stosowałem bo nie miałem aż tak zaniedbanych działek, niżej niż 5.3 pH praktycznie nie zaczynałem więc wystarczało standardowe wapno. Raz miałem tylko działkę o pH 4.8 to tam dałem 1 BB kredy na ha dodatkowo na start. A na już wyprowadzonych działkach co 2 lata 2t/ha wapna dolomitowego spokojnie wystarcza aby utrzymywać pH.

Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja wiem że niskie pH to rośliny nie pobierają innych składników 

24 minuty temu, Karol6130 napisał:

Trochu rzadko 

Ale to pod owies 

20240417_124520.jpg

Rcw drogie jest 

Żebyś blisko mieszkał to bym wypożyczył , za 250 po znajomości by dało rade 🤔

Opublikowano
47 minut temu, soltys48 napisał:

Oczywiście 

A co siejesz...pod pierzyną🤔🤭...

• Haha 2
Opublikowano
30 minut temu, Karol6130 napisał:

Rcw drogie jest 

Ciebie było stać 

8 minut temu, Qwazi napisał:

A co siejesz...pod pierzyną🤔🤭...

Sadze 🤭

52 minuty temu, Baks00 napisał:

I moja beczała że gorąco ale już się przyzwyczaiła

Opublikowano

pogoda wspaniala..

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

twój świat to sprzątanie i pilnowanie kibli i katowanie połamanego zetora...😲

tlukles się w nocy🤔 ...no ile godzin do Gdańska z Krakowa ....10 ? 🤣🤣🤣🤣

bieda opcja dla takich jak ty 😲

kaftanik aby nie cisnie ?? pocerowany ile razy ??

sprawdz ile godzin trzeba jechac .. 

dla takich bogatych jak ty to jaka opcja ?? zadna 😂

2 godziny temu, Łolek napisał:

Od nadmiaru leżenia też pewnie by zabolały 

polezysz pare miesiecy to bedziesz wiedzial ..

wielu z was idzie prosta droga w tym kierunku..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v