Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jacus napisał:

przy takich relacja cen nawozow i zboza oplaca sie siac ???? przeliczal ktos ?? wiecie choc jaki wzrost plonu powoduje nawoz ??  zadnego mrozu-choc zapowiadali..

dobrze się czujesz 🤔🤦

Opublikowano
27 minut temu, PAN88 napisał:

Przecież  osiem gwiazdek rządzi i miała być kraina POlska mlekiem i miodem płynąca. Kto tym debilom uwierzył. 

Rano o 6 termometr u mnie -7 pokazywać 

Inni debile pewno. Choć i na tych poprzednich też podobni 

• Thanks 1
Opublikowano
Karol6130 napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał:

fendt nie na sprzedaż 🙋‍♂️dożywocie ma ...

Co Ci zrobił 

bardzom go polubił...🙋‍♂️

12Pafnucy napisał:

Kurna...wezwanie mam do dwóch co się wyciągnąć rady nie dały...

Ciekawe kto mnie wyciagnie🙆‍♂️

gdzie stoisz 🤔🤭

Opublikowano
24 minuty temu, Axd529 napisał:

Mam pytanie na szybkości,a tu dużo osób to może ktoś odpowie. Chodzi mi jak wymontować koło pasowe od strony rozrządu w c360 na odrzutnik. Odkryciem,i zostaje dobry ściągacz czy jest inny sposób? Mój ściągacz łapie za przednią ścianke koła i boję się że wyłamie. 

Kombinuj , można próbować podważać z dwóch stron jednocześnie tylko delikatnie , albo lekko młotkiem, zdejmowałem tyle razy i zawsze bez ściągacza 

47 minut temu, Karol6130 napisał:

Takie warunki

20240308_111735.jpg

Nerka w rękę i heja 

Opublikowano

kurna slonce wyszlo...ale jaja.. ie dni go nie widzialem..pranie trzeba wywiesic..

19 minut temu, slawek74 napisał:

dobrze się czujesz 🤔🤦

potrafisz znalezc dane o wartosci plonotworczje poszczegolnych skladnikow ?? ile kg n daje wzrost plonow o ile kg zboza ?? i czy przy tej relacji cenowej jest to oplacane..

wiem ze mozg ci sie zlasuje wiec nawet nie szukaj -za mondry jestes na to.

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał:

A to ciekawe....biorąc pod uwagę że 1000 mtg w sezonie robisz...😆 

kurna- kup sobie cos na pamiec..siedzisz tu calymi dnia a nie czytasz co piszemy o pogodzie na poludniu..

od poczatku listopada tak pada ze w sumie jeden dzien bylem w polu..

nawet chyba koncem pazdziernika juz nie dalo sie wjechac.

2 godziny temu, Agrest napisał:

Mają i wapno 45 zł t plus transport. Czyli 10zł drożej od kruszywa. Kupiłem kiedyś 60t ale frakcja zbyt gruba dla mnie.

W tym roku też kupiłem radkowit premium ale 135zł to jednak bardzo drogo i być może następnym razem wezmę ten węglan. Kamyki też stopniowo działać będą

czatkowice tak miela ze beczkami rozwoza..

11 minut temu, 12Pafnucy napisał:

2 stemple i lancuchy -zawsze wyjedziesz.. moze troche sie pobrudzisz.

10 minut temu, Uziu92 napisał:

Pszenica 600 , jak wrócę do domu to idę się najebać, bo to nawet moja psychika nie zniesie, nawóz pod te pszenicę po 2800 kupowałem...

IMG_20240308_131539.jpg

k**wa...zlamalem sie i kupilem pare ton..na poczatek..

Opublikowano
21 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Ile kasujesz za wyciąganie?

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

kurna slonce wyszlo...ale jaja.. ie dni go nie widzialem..pranie trzeba wywiesic..

potrafisz znalezc dane o wartosci plonotworczje poszczegolnych skladnikow ?? ile kg n daje wzrost plonow o ile kg zboza ?? i czy przy tej relacji cenowej jest to oplacane..

wiem ze mozg ci sie zlasuje wiec nawet nie szukaj -za mondry jestes na to.

Na 1t plonu więcej potrzeba ok 22-25 kg azotu. Przyjmijmy że 30. 100kg saletry dającej 34n kosztuje 200zł. Czyli za niecałe 200zł mamy teoretycznie 1t więcej. 

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

A2 w kierunku Poznania za węzłem Zgierz cały czas blokują od kilku dni. Piszą na tablicach informacyjnych.

Byłem w nocy u nich, dzisiaj do północy mają stać 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Na 1t plonu więcej potrzeba ok 22-25 kg azotu. Przyjmijmy że 30. 100kg saletry dającej 34n kosztuje 200zł. Czyli za niecałe 200zł mamy teoretycznie 1t więcej. 

Ale azot to minimalny koszt w porównaniu do śor

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

a co on firmę usługową ma? 

Jak kasowali  za wyciąganie z rowów w zimie to dlaczego teraz mieliby nie kasować 

Opublikowano

Nie znane u nas praktyki. Czasem ktoś coś chce dać, ale jego osobista inicjatywa. 

1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Jak kasowali  za wyciąganie z rowów w zimie to dlaczego teraz mieliby nie kasować 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

W takim przypadku to wyciągany powinien sam się odwdzięczyć bez pytania 

Już kwestia człowieka. Zazwyczaj coś dają. Jakoś jednak jak ktoś koło mnie by się zakopał na polu czy osobówką w zimę, to bym nie wyciągał cennika przed odpaleniem traktora. 

Edytowane przez Leszy
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

Miastowego w graniaku co to wychuchanym mercem wpadnie do rowu przez własną  głupotę to co innego 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v