Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Karol, ale czy da się nie zbankrutować sprzedając pszenicę po 100 euro, pozostałe zboża paszowe po 70 euro?

Tu nawet gdyby nawozy były tańsze niż przed wojną to się nie uda bo wzrosły inne koszta typu paliwa, części oleje smary ubezpieczenia podatki no i koszt życia

Właśnie? 

Raczej nie

Tylko to jest już tak naprawdę sytuacja bez wyjścia 

Gdyby nawet coś dali to rolnik tego i tak nie odczuje 

Rynek zaraz wciągnie te dopłaty 

Przyczyną też jest poprawienie wydajności z hektara, może nawet to bardziej niż takzwani rolnicy weekendowi

Pamiętam jak płaciłem za pszenżyto 350zł 

Sam opuścił 50 zł żebym tylko zabrał mu je ze stodoły 

Co było z nawozami, dali dopłaty 

Tyle że do hektarów co składasz o dopłaty 

Te na gębę poszły bez dopłat, niektórzy nie mieli paragonów 

No i komu pieniądze zostały, no nie rolnikom

Do silosów ogłosili, odrazu promocja przestała obowiązywać i cena w górę 

Sam wiesz jak ta patologia działa 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

Za rudego nie osiągniesz tego , no może  jak jesteś chłoporobotnikiem  🤷

No bo najłatwiej siedzieć, opierdalać się , stękać że się nic nie opłaca i czekać na socjal. 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

Karol, ale czy da się nie zbankrutować sprzedając pszenicę po 100 euro, pozostałe zboża paszowe po 70 euro?

Tu nawet gdyby nawozy były tańsze niż przed wojną to się nie uda bo wzrosły inne koszta typu paliwa, części oleje smary ubezpieczenia podatki no i koszt życia

Ze dwa lata będziesz pod kreską, wydasz zaskurniaki, ze dwa lata na zero i przyjdzie jakiś cudowny wipasz, albo cedrob i da Ci gwarancję minimalnego zysku, da i nawozy i środki ochrony roślin i zabierze plony prosto z pola, albo da parę groszy na magazynowanie, żeby chociaż na podatek katastralny Wystarczyło pokryć. 

To jest przyszłość rolnictwa. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

No a jak zdrówko?

Lepiej, coś pomogli czy pudrują temat?

Jak źle się czuł, tak nadal, tyle tylko ze torbiel w mózgu znaleźli czy jakoś tak 🙄

• Sad 4
Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

Ze dwa lata będziesz pod kreską, wydasz zaskurniaki, ze dwa lata na zero i przyjdzie jakiś cudowny wipasz, albo cedrob i da Ci gwarancję minimalnego zysku, da i nawozy i środki ochrony roślin i zabierze plony prosto z pola, albo da parę groszy na magazynowanie, żeby chociaż na podatek katastralny Wystarczyło pokryć. 

Jeśli wcześniej nie zbankrutuje

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

Nie będzie szans by na ten podatek starczyło.

Wczoraj dogadywałem temat kupna ziemi. Musiałbym wydać wszystko co mam i jako poduszkę finansową wziąć kredyt płynnościowy.

Dziś mi przeszło bo to się nie uda. A ziemia będzie tracić na wartości

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Wczoraj dogadywałem temat kupna ziemi. Musiałbym wydać wszystko co mam i jako poduszkę finansową wziąć kredyt płynnościowy.

Jaka cena z ha?

Opublikowano

Absurdalna. I tyle w temacie bo jestem inwigilowany przez tubylców mających konta do czytania, których pozdrawiam, choć tyłek mi obrobić potrafią🤣

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Absurdalna. I tyle w temacie bo jestem inwigilowany przez tubylców mających konta do czytania, których pozdrawiam, choć tyłek mi obrobić potrafią🤣

To dobrze niech d*pa boli

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

U mnie na terenie już wysyp dzierżaw, a i sprzedaże też się pojawiają i zainteresowania brak. 

Raczej banka co nigdy miała nie pęknąć, sporo popuszcza 😁

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

U mnie na terenie już wysyp dzierżaw, a i sprzedaże też się pojawiają i zainteresowania brak. 

Ale to raczej rolnik nie oddaje w dzierżawę tylko etatowcy co mają po kilka ha

Opublikowano
6 minut temu, MonteChristo napisał:

Ale to raczej rolnik nie oddaje w dzierżawę tylko etatowcy co mają po kilka ha

Jeden wymiękł i 80 ha powrót do obiegu. 

Drugi 30 i dwóch młodych się zrazilo, i aby tylko kredyty dopłaty spłaciły i do roboty. 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

Jeden wymiękł i 80 ha powrót do obiegu. 

Drugi 30 i dwóch młodych się zrazilo, i aby tylko kredyty dopłaty spłaciły i do roboty. 

Może 3/4 mieli w dzierżawie i dopłacali po 1,5k to nie widzę interesu

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

To pewnie kobieta, dużo ich tam było w policji takich małych, biorą teraz kogo popadnie 

Opublikowano
HF86 napisał:

8 minut temu, Agrest napisał:

a u nas 4 działki od innych ,5 ha ,2 ha 8 ha 1.9ha poszło w tydzień

Opublikowano
46 minut temu, HF86 napisał:

Dokładnie 

42 minuty temu, Agrest napisał:

Jak to tracić na wartości? Toć ziemi nie wyprodukujesz 

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Dokładnie 

Jak to tracić na wartości? Toć ziemi nie wyprodukujesz 

Musi być tania by rewolucję na rynku agrarnym zrobić.

Żydowski holding nie zapłaci po 60tys za hektar

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v