Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
29 minut temu, Desperado napisał(a):

spalanie liści i gałęzi skutkujące dymem uciążliwym dla mieszkańców sąsiednich posesji, jest naruszeniem tego przepisu. Ponadto art. 145 Kodeksu wykroczeń zezwala na nałożenie mandatu na osobę, która dymem zanieczyszcza sąsiednie nieruchomości – jego wysokość to 500 zł.

dlatego swoje ogniska robiłem ponad 200 m od najbliższego sąsiada w szczerym polu z dala od łatwopalnych upraw czy resztek pożniwnych i możliwie bezwietrznej POgodzie 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to u nas aby w worach..

Każde byzie zabiorą..

...se Przypomnialem....cza jutro kartony i papier wystawić...kartony aby powiązane jakoś w kupy...

Od nowego roku ciuchy buty już nie do pozostałych...

Cza będzie zawozić na punkt gminny...

Na papier dają worki... Zbierają wtedy co szkło i plastik. Kosz z niesegregowanymi to u mnie raz na miesiąc, czasem na dwa. 

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie słyszałem o takiej uldze.

U mnie liście przeważnie lądują na rozrzutniku i za jakiś czas w pole se jadą.

Zdarza się jakiś ognisko zrobić, ale liście to dym wstrętny 

Jest taka. Decyzja rady gminy. U nas to jest 18%

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na papier dają worki... Zbierają wtedy co szkło i plastik. Kosz z niesegregowanymi to u mnie raz na miesiąc, czasem na dwa. 

U nas jak oddasz coś w worku, to dają pusty. Różne kolory.

Ale jak wystawiam coś w pojemnikach, albo np kartony no sznurkiem związane, to wtedy nie.

W różne dni różne śmieci.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

25 od łebka jak masz kompostownik i 30 jak nie masz.

41zł z kompostownikiem, 48 jak nie masz. W tym masz prawo wystawić raz w roku gabarytów ile chcesz, elektronikę itp, raz w roku 4 opony samochodowe i raz w roku odbierają niebezpieczne.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

U nas jak oddasz coś w worku, to dają pusty. Różne kolory.

U nas też. Wszystkie worki biorą w jeden dzień raz w miesiącu + kosze do tego. Drugi odbiór w miesiącu to tylko od kwietnia do listopada, kosze + bio.

Opublikowano
52 minuty temu, 6465 napisał(a):

Jest zrobiona chałupa przez Polsat na wiosce odległej o jakieś 5km. Jak po roku przejechałem się to zobaczyć to d*py nie urywa. 

No wiem o tym...

I jeszcze by mi pompe ciepła wrzucili 🤭

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

sporo ..u nas całe 1 zł ulgi  od osoby 🤣

Może macie niższą stawkę. U nas te 18% to jest 7zł. 39 bez kompostownika, 32 z kompostownikiem...

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

u nas 2 razy w miesiącu zmieszane ,plastik czy szkło są podane terminy ale ok co miesiąc , makulatura i tak w piec idzie to nie dotyczy ale popiół tylko w sezonie grzewczym 

Opublikowano

Co gmina to inaczej. U mnie 3zl/osoba mniej jak deklarujesz kompostownik. Papier/plastik we worki, ile  wystawisz to zabierają. Szkło/zmieszane kosz. Odbiór raz w miesiącu. Do tego gabaryty, 5 opon, elektrośmieci raz na pół roku. Kontener na gruz/budowlane raz do roku.  Do tego wsio można bezpłatnie zawieźć na pszok

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Zgniła pogoda. 

Pojeździł, powoził i dzień zleciał.

Kurła krowiarze takie biedne ponoć, zapracowane, nie ma chwili wytchnienia 

Zajrzyj na forum to napyrdalają całymi dniami non stop 😆 

Pokończyli pewnie roboty w polu i nudzi się im. Gdzieś jeździł. Ja dzisiaj kurs do Gdańska miałem 🤣

Opublikowano

A wes z tym cycem...

Ostatniego tak kupiłem...

Ciężko mi było przestawić na wodę...

2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

cały czas na cycu, ja nie utrzymałam już na łancuchu jak do kojca miał iść tak się wyrywał. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v