Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Agrest napisał(a):

NFZ ostatnio kuleje, zrywa umowy  zwalnia .

Babki chyba też już mniej do kieszeni pchają. 

Ale tu by trzeba Kowalskiego pytać, ile babka za wizytę płaci 

Poszukaj w internecie jest artykuł o szpitalu bodajże w Legnicy. Lekarze za dyżur w tyg biorą 8  tys w weekend 18, zarabiają miesięcznie 150-200 tys.(Ciężko w to uwierzyć, mówi o tym jakiś pracownik NFZ). Większość budżetu szpitala  idzie na wypłaty dla lekarzy.

Koleżanka mojej żony jest lekarzem pediatrą, ma męża francuza, mieszka troche we Francji, troche w Polsce, widzieliśmy się miesiąc temu jak byłem w Paryżu, mówiła że  w PL zarabia 2x więcej jak we Francji. Przyjeżdża tutaj robić kase🤦‍♂️.

Rozumiem że b ciężka praca ale to zrobiło się chore. Biała mafia doprowadziła do tego celowo nie dopuszczając nowych do zawodu.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

Podziękujujmy PIS , jest utrzymywanie na siłe oddzialów szpitalnych , w każdym szpitalu dyrektorem jest lekarz który w tym żę szpitalu pracuje . Patologia jest od dawna w szpitalach , lekarz z prywatnych wizyt kireruje do szpitali ,, swojego '' poza listą oczekiwań pacjentów 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Podziękujujmy PIS , jest utrzymywanie na siłe oddzialów szpitalnych , w każdym szpitalu dyrektorem jest lekarz który w tym żę szpitalu pracuje . Patologia jest od dawna w szpitalach , lekarz z prywatnych wizyt kireruje do szpitali ,, swojego '' poza listą oczekiwań pacjentów 

Nastepny oszołom. 

Patologia zrobiła się już 30 lat temu kiedy lekarze poprzejmowali szpitale i poerwsza rzecz jaką zrobili to dali kase biednym czyli sobie. Szpital ma.setki milionów długu, nie ma na jedzenie pacjentom a lekarze biorą po 100 tys miesięcznie.

To pisowcy chcieli zwiększyć liczbe uczelni medycznych (częsciowo im się udało ale już peowcy zamykają "bo spadnie jakość leczenia" i co najważniejsze zarobki lekarzy).

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał(a):

NFZ ostatnio kuleje, zrywa umowy  zwalnia .

Babki chyba też już mniej do kieszeni pchają. 

Ale tu by trzeba Kowalskiego pytać, ile babka za wizytę płaci 

Z dzieckiem jak jadę do pediatry to 200 za 15min. Tak że Wiesiek to i po 140 może kupować. 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Poszukaj w internecie jest artykuł o szpitalu bodajże w Legnicy. Lekarze za dyżur w tyg biorą 8  tys w weekend 18, zarabiają miesięcznie 150-200 tys.(Ciężko w to uwierzyć, mówi o tym jakiś pracownik NFZ). Większość budżetu szpitala  idzie na wypłaty dla lekarzy.

Koleżanka mojej żony jest lekarzem pediatrą, ma męża francuza, mieszka troche we Francji, troche w Polsce, widzieliśmy się miesiąc temu jak byłem w Paryżu, mówiła że  w PL zarabia 2x więcej jak we Francji. Przyjeżdża tutaj robić kase🤦‍♂️.

Rozumiem że b ciężka praca ale to zrobiło się chore. Biała mafia doprowadziła do tego celowo nie dopuszczając nowych do zawodu.

tyle to biorą lekarze z wąska specjalizacja neurochirurdzy itp a taki zwykły co siedzi w POZ bez specjalizacji to konował 10tys na miesiąc nie wyciągnie 

14 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nastepny oszołom. 

Patologia zrobiła się już 30 lat temu kiedy lekarze poprzejmowali szpitale i poerwsza rzecz jaką zrobili to dali kase biednym czyli sobie. Szpital ma.setki milionów długu, nie ma na jedzenie pacjentom a lekarze biorą po 100 tys miesięcznie.

To pisowcy chcieli zwiększyć liczbe uczelni medycznych (częsciowo im się udało ale już peowcy zamykają "bo spadnie jakość leczenia" i co najważniejsze zarobki lekarzy).

co z tego że zwiększa liczbę zwykłych lekarzy jak na specjalizacje nie zwiększają liczby przyjętych 

Opublikowano

Kolega był u neurologa chirurga to 450 zł wizyta. Policzył w kolejce było 36 osób. Cały biznes polega na tym że przyjmuje prywatnie i kieruje na operacje, które sam przeprowadza na NFZ. Jak kieruje ktoś inny to trzeba czekać 4 lata, jak on sam to pół roku.

3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

tyle to biorą lekarze z wąska specjalizacja neurochirurdzy itp a taki zwykły co siedzi w POZ bez specjalizacji to konował 10tys na miesiąc nie wyciągnie 

Lekarz ogólny u mnie na wiosce 25 brutto.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

co to jest 25 tys ...z 10 lat temu w Filipowie rodzinny brał 50 tys i w sąsiedniej gminie jeszcze więcej 🤣

No no, ty to masz wywiad jak kowalsky  🤣🤣

Edytowane przez 6465
Opublikowano
27 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nastepny oszołom. 

Problem jest serszy i wiele lat kiepskich zarobków spowodował odpływ lekarzy na zachód europy jedynie pensją można ich zatrzymać a dla młodego lekarza 10 tys brutto to nie jest dobra perspektywa  więc najpierw trzeba zadbać o godne zarobki , pielęgniarki już zarabiaja niezle a lekarz jak który . To żę szpital ma mln . zł. długu nie oznaca że załoga ma pracować charytatywnie . Pielęgniarki już zostają w kraju i za kilka lat bedzie ok , na lekarzy trzeb poczekać dłuzej .

Opublikowano
Godzinę temu, Łolek napisał(a):

Kupił do mnie na wioskę 

Też kupiłem z dziewul ale mfa 

Czyli dobrze wiem co, kto i gdzie.

Wstążki mu nie pomogą. 

Lepiej ubezpieczyć.

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kolega był u neurologa chirurga to 450 zł wizyta. Policzył w kolejce było 36 osób. Cały biznes polega na tym że przyjmuje prywatnie i kieruje na operacje, które sam przeprowadza na NFZ. Jak kieruje ktoś inny to trzeba czekać 4 lata, jak on sam to pół roku.

Trzeba było się uczyć, też byś tyle zarabiał ...

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Trzeba było się uczyć, też byś tyle zarabiał ...

Trzeba było zostać jutuberem i zorganizować loterie to byś zarabiał kilkadziesiąt milionów.

Nie chodzi o pieniądze, bo lekarz musi dobrze zarabiać(Nie takie kosmiczne pieniądze jak na polskie warunki oczywiście), ale o system który pozwala legalnie robić wały i wysyłać ludzi, którzy nie mają kasy na prywatne wizyty na tamten świat.

Słabo wygląda lekarz występujący w tv, który mówi, że służba zdrowia nie ma pieniędzy, że szpital nie ma na ogrzewanie, czy posiłki dla pacjentów przy czym sam zarabia 100 tys miesięcznie. Poszło to w złym kierunku, podobnie z resztą jak zarobki różnych samorządowców gdzie burmistrz jakieś wiochy zarabia więcej niż premier czy prezydent RP.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Słabo wygląda lekarz występujący w tv, który mówi, że służba zdrowia nie ma pieniędzy, że szpital nie ma na ogrzewanie, czy posiłki dla pacjentów przy czym sam zarabia 100 tys miesięcznie. Poszło to w złym kierunku, podobnie z resztą jak zarobki różnych samorządowców gdzie burmistrz jakieś wiochy zarabia więcej niż premier czy prezydent RP.

Ale co lekarz winny że klienta nie stać na jego usługi ... Samochody też powinny być tańsze bo nie każdego stać na nowy z salonu ?? 

Jak firma twojego pracodawcy podupada to prosisz żeby ci mniej płacił ?? Wszyscy widzą tylko zarobki lekarzy a mało który wie ile trzeba położyć na staż w stanach z jakiejś dobrej specjalizacji żeby nauczyć się nowoczesnych metod leczenia ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale co lekarz winny że klienta nie stać na jego usługi ... Samochody też powinny być tańsze bo nie każdego stać na nowy z salonu ?? 

Jak firma twojego pracodawcy podupada to prosisz żeby ci mniej płacił ?? Wszyscy widzą tylko zarobki lekarzy a mało który wie ile trzeba położyć na staż w stanach z jakiejś dobrej specjalizacji żeby nauczyć się nowoczesnych metod leczenia ...

Ja pisze o tym że żeby dostać się do szpitala na zabieg to trzeba iść prywatnie na wizyte i płacić de facto łapówke, a ty jakieś farmazony. To chyba od tego bobu.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja pisze o tym że żeby dostać się do szpitala na zabieg to trzeba iść prywatnie na wizyte i płacić de facto łapówke, a ty jakieś farmazony. To chyba od tego bobu.

Jakby państwo zapewniało odpowiednią ilość zabiegów i odpowiednie fundusze to nie było by miejsc na takie machloje. A lekarze podobno wg was zarabiaja u nas lepiej niż we Francji, to co za problem podebrać Francuzom lekarzy ? xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 godziny temu, kizak napisał(a):

Bieda ,wytwarza mocnych ludzi ,mocni ludzie tworzą dobrobyt ,dobrobyt tworzy słabych ludzi ,słabi ludzie tworzą biedę . Powiedzcie gdzie my tu w tym ciągu , ?

na przełomie dobrobyt tworzy słabych ludzi (pokolenie tzw Z) słabi ludzie tworzą biedę i to jest zależne z jakiego kto jest teraz pololenia bo na tym forum są ludzie 50+40+ 30+a są też tacy 20+ jeszcze jakiś czas temu z 10 lat temu można było zauważyć że jak przychodziły ferie wakacje to wchodzili tu dzieciaki (14-15lat)których rodzice mieli gospodarstwa i się tu udzielały nie ważne czy madrze czy nie. a teraz od 3-4lat takiego procederu nie widać więc wiejskie dzieci i młodzieży nie interesuje się wogole rolnictwem 

może to tylko ja zauważyłem może inni też 

4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

ja ciągle biedny 

biedny a dwa czy trzy lata temu chciałeś za dzierżawę płacić po 3.5 tys jaknkukurydza mokra była po 100zl/t 

to chyba nie taki biedny

4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

nie,dużo się zmieniło na lepsze przez ostatnie 10 lat ciężkiej pracy ale jeszcze trochę zostało do zrobienia 

i to jest najważniejsze 👍👍

3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

To już? 

Dopiero na wiosenny zmieniali 🙆 

Biorę się za makaron póki pogoda 

no już czas za***rdala 

3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

W łódzkiem są tacy, co tylko na JD jeżdżą, są też tacy co tylko na Fendcie i tacy, co na innych markach...żaden to dowód 🤷

a o tych co na Zetorach jeżdżą nie wspomniałeś 😉

3 godziny temu, Strongman napisał(a):

A ja mam zakup ziemi i niewiem czy kupić czy nie bo drogo.

a ile jeśli nie tajemnica?

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

nie jeden szpital położyli lekarze 

dyrektorem szpitala najczęściej zostaje lekarz zamiast dobry manager i pcha w kieszeń sobie i swoim kolesia nie patrząc na nic

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Oj Tomuś Tomuś. Tylko opcja security się załącza. 

Patologii nie widzi.

Co lekarza obchodzi że nie stać na prywatną wizytę?

To pomyśl dlaczego wizyta tyle kosztuje.

Ano choćby dlatego że że lekarz zarabiający kilkadziesiąt tysięcy na etacie nie będzie pracował za niższą stawkę prywatnie. I dlatego 15minut nie kosztuje 50zł a od 200 do 800zł. 

Powiesz że to rynek ustala na podstawie popytu i podaży?

Tak, tylko to patologiczny rynek , winduje się kontrakty NFZ, robi sztuczne limity, ustalą się jakieś absurdalne cenniki za badanie, wskutek czego szpital posiadający sprzęt medyczny im więcej badań wykona tym bardziej się zadłuża.

Dziś rząd który zadeklarowałby zniesienie państwowej służby zdrowia zostałby w przedbiegach zadziobany nie przez pacjentów a przez samych lekarzy. Bo nagle okazałoby się że pacjentów tyle samo a etat przepadł.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Elon napisał(a):

Czyli dobrze wiem co, kto i gdzie.

Wstążki mu nie pomogą. 

Lepiej ubezpieczyć.

Jak się tym zajmujesz to wiesz 

Ja po sąsiedzku kupiłem nie od Michała 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Oj Tomuś Tomuś. Tylko opcja security się załącza. 

Patologii nie widzi.

Co lekarza obchodzi że nie stać na prywatną wizytę?

To pomyśl dlaczego wizyta tyle kosztuje.

Ano choćby dlatego że że lekarz zarabiający kilkadziesiąt tysięcy na etacie nie będzie pracował za niższą stawkę prywatnie. I dlatego 15minut nie kosztuje 50zł a od 200 do 800zł. 

Powiesz że to rynek ustala na podstawie popytu i podaży?

Tak, tylko to patologiczny rynek , winduje się kontrakty NFZ, robi sztuczne limity, ustalą się jakieś absurdalne cenniki za badanie, wskutek czego szpital posiadający sprzęt medyczny im więcej badań wykona tym bardziej się zadłuża.

Dziś rząd który zadeklarowałby zniesienie państwowej służby zdrowia zostałby w przedbiegach zadziobany nie przez pacjentów a przez samych lekarzy. Bo nagle okazałoby się że pacjentów tyle samo a etat przepadł.

W większości krajów starej UE jest to b. prosto rozwiązane- nie możesz prowadzić prywatnej praktyki i równocześnie pracować na państwowym. Wystarczyło by u nas zrobić to samo.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v