Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

Teoretycznie. W praktyce inflacja szaleje Ale masz czym płacić. Elektronicznym nie zapłacisz

Kto weźmie od Ciebie tą gotówkę w przypadku wojny ?? Nikt jej nie będzie chciał bo będzie bezwartościowa, wartość będzie miał towar a nie jakiś sztuczny twór na kartce papieru ... Czy kartę płatniczą czy pieniądz papierowy będziesz mógł wywalić sobie na śmietnik ...

Towar ma zawsze wartość, pieniądz ją ma dopóki istnieje państwo które gwarantuje wartość tego pieniądza ... Przyjdzie okupant, powie że 2000zł wymieni Ci na swoją walutę a resztę  gotówki możesz sobie wywalić ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Tak masz rację. Z dnia na dzień wszyscy się zamkną i nie będzie handlu, a ludzie będą umierać bo się nie dogadają między sobą.

A ty pewno wymienisz bób za wieprzowinkę a truskawki za wołowinkę.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

A ty pewno wymienisz bób za wieprzowinkę a truskawki za wołowinkę.

Ty cwaniak, a za porzeczkę wykarmisz rodzinę wieprzowinką czy wołowinką ?  xD 

Opublikowano

Za równo hrywna jak i rubel nadal w kantorach funkcjonuje a według ciebie nie mają żadnej wartości. Ukraińcy z głodu zdychają bo w sklepach gotówki nie przyjmują.

Bredzisz.

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał(a):

Nie możemy dopuścić by gotówką zniknęła z obiegu.

I nie chodzi tu o kombinacje, a o niezależność i zachowanie odrobiny wolności. 

Nie może tak być że ktoś zza biurka robi nam blokadę konta  i uniemożliwia funkcjonowanie, bo mu się niepodoba pogląd polityczny czy działalność jednostki i wywiera naciski. Jesteś z nami możesz kupić sobie cukierka, przeciwko nam - zdychasz z głodu.

Przykład strajku w Kanadzie 

Akurat w sytuacji Kanady to raczej popieram działanie ich rządu garstka osób nie możę zablokować potrzeb innych osób .  Spora częśc Twojego wpisu kojarzy mi się z tęsknotą do  zakupu waluty cyfrowej np bitcoin i wtedy nikt nas nie wysledzi , no ale Ty Agrest nie dasz sie chyba wkrecić w ową walutę cyfrowa 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

Za równo hrywna jak i rubel nadal w kantorach funkcjonuje a według ciebie nie mają żadnej wartości. Ukraińcy z głodu zdychają bo w sklepach gotówki nie przyjmują.

Mają wartość bo jeszcze istnieją państwa które gwarantują ich wartość ... Pomyśl jakby wyglądała wartość Hrywni gdyby Putin podbił i okupował całą Ukrainę ... Może przyjąć tą walutę, może ją wymienić na rubla po jakimś kursie a może powiedzieć że to jest dla niego warte tyle co papier toaletowy ... I Ci co u mnie pracują obawiają się tej ostatniej sytuacji dlatego wymieniają tam u siebie na bieżąco z dolara na hrywnie, bo dolar jest dużo pewniejszą walutą ...

Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No jak nie, to co opisałeś to przestępstwa, kradzież własności intelektualnej i nieodprowadzenie podatku od prowadzonej działalności usługowej ...

W sytuacjach gdy zostanie nas wojna czy coś w tym stylu pieniądz papierowy jak i ten bankowy i tak staje się bezwartościowy a coraz bardziej liczy się tzw. barter czyli wymiana towaru za towar lub towaru za usługę ... W takim przypadku często dochodzi do upadku państwa które gwarantuje wartość pieniądza, a jak nie ma tego gwaranta to taki pieniądz jest tyle wart ile papier użyty do jego produkcji ...

No i nie masz racji z tym papierem - za okupacji hitlerowskiej normalnie funkcjonowały wszystkie pieniądze wyemitopwane w RP przed wojną. Nie znam kraju, który chciałby wywrócić wszystko do góry nogami, raczej po zajęciu terytorium dąży się do normalizacji. A w przypadku zajęcia centrum danych przez okupanta, twoja"wirtualna gotówka" prędzej wyparuje niż realny banknot. 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Akurat w sytuacji Kanady to raczej popieram działanie ich rządu garstka osób nie możę zablokować potrzeb innych osób .  Spora częśc Twojego wpisu kojarzy mi się z tęsknotą do  zakupu waluty cyfrowej np bitcoin i wtedy nikt nas nie wysledzi , no ale Ty Agrest nie dasz sie chyba wkrecić w ową walutę cyfrowa 

Co mi tu wyjeżdżasz z bitcoinem i walutą cyfrową?

Jak mogę być za walutą cyfrową skoro wyraźnie piszę że jestem wrogiem cyfryzacji, a jeszcze bitcoin? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

No i nie masz racji z tym papierem - za okupacji hitlerowskiej normalnie funkcjonowały wszystkie pieniądze wyemitopwane w RP przed wojną. Nie znam kraju, który chciałby wywrócić wszystko do góry nogami, raczej po zajęciu terytorium dąży się do normalizacji. A w przypadku zajęcia centrum danych przez okupanta, twoja"wirtualna gotówka" prędzej wyparuje niż realny banknot. 

Tak, tak, dlatego okupant niemiecki zdelegalizował wszystkie banknoty powyżej nominału 50zł ... Mogłeś je jedynie wpłacić do banku, w obiegu były bezwartościowe. A jak je wpłaciłeś do banku to już nie było tak łatwo to odzyskać. Nie mówiąc o polityce finansowej III Rzeszy która z roku na rok osłabiała wartość złotówki w guberni względem marki niemieckiej ... Niedaleko mnie była granica Rzeszy i Gubernatorstwa, lasami szedł bardzo duży barter ...

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mają wartość bo jeszcze istnieją państwa które gwarantują ich wartość ... Pomyśl jakby wyglądała wartość Hrywni gdyby Putin podbił i okupował całą Ukrainę ...

Pomyśl że to nie dzieje się w jeden dzień.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Pomyśl że to nie dzieje się w jeden dzień.

No nie dzieje, ale pieniądz plastikowy też nie wyparował na Ukrainie, a wg was miałby nie istnieć, w takiej sytuacji jak tam miała by wg was liczyć się tylko gotówka ... A tak nie jest, można normalnie płacić kartą płatniczą  ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, tak, dlatego okupant niemiecki zdelegalizował wszystkie banknoty powyżej nominału 50zł ... Mogłeś je jedynie wpłacić do banku, w obiegu były bezwartościowe. A jak je wpłaciłeś do banku to już nie było tak łatwo to odzyskać. Nie mówiąc o polityce finansowej III Rzeszy która z roku na rok osłabiała wartość złotówki w guberni względem marki niemieckiej ...

Poczytaj lepiej, jaki był realny kurs marki niemieckiej

Ważne, że jednak jakieś pieniądze ludzie zachowali i były one w obiegu

Poza tym - funkcjonował tez drugi obieg gotówki. Z walutą "cyfrową" byłoby to awykonalne

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

Poza tym - funkcjonował tez drugi obieg gotówki. Z walutą "cyfrową" byłoby to awykonalne

Raczej obieg papieru z namalowanymi obrazkami, w tamtym momencie ten pieniądz był bezwartościowy bez jakiejkolwiek gwarancji ... Ludzie liczyli że okupant "odejdzie" i ten pieniądz odzyska wartość, ale to nie było nic pewnego ...

Opublikowano

ale za okupacji 

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

za okupacji Państwo Polska działało a gdyby rosja przejeła Ukraine kto byłby gwarantem HRYWNY  ? za okupacji Polska miała złoto zdeponowane a Angli więc jakieś pokrycie było .

2 minuty temu, Agrest napisał(a):

Co mi tu wyjeżdżasz z bitcoinem i walutą cyfrową?

Jak mogę być za walutą cyfrową skoro wyraźnie piszę że jestem wrogiem cyfryzacji, a jeszcze bitcoin? 

Znam Twoje zdanie na ten temat ale też trzeba mieć troche zaufania do swojego rządu , gotówke trzeba mieć ale na wszelki wypadek a nie jako srodek główny płatniczy to jest moje zdanie .      Jest kilka plusów jeszcze gotówki np . lepsze kontrolowanie wydatków .

Opublikowano

Panowie za głęboko te rozważania. W sytuacji konfliktu zbrojnego pierwsze zostaną zdeaktywowane systemy i nikt się raczej nie będzie przejmował kasami fiskalnymi...co atakuje najeźdźca? Infrastrukturę wojskową i strategiczną. Systemy bankowe należą do strategicznych. Czy zostaną unieruchomione poprzez atak fizyczny czy cyfrowy to bez znaczenia. Konflikt zbrojny poprzedzają działania wywiadowcze. I wszystko zależy od tego, co najeźdźca chce uzyskać. Na pewno zależy mu na dwóch rzeczach. Po pierwsze chce uzyskać kontrolę, po drugie chce wywołać panikę. Nic mu tak w tym nie pomoże, jak pozbawienie ludzi możliwości płacenia. Na Ukrainie też tak było na początku

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej obieg papieru z namalowanymi obrazkami, w tamtym momencie ten pieniądz był bezwartościowy bez jakiejkolwiek gwarancji ... Ludzie liczyli że okupant "odejdzie" i ten pieniądz odzyska wartość, ale to nie było nic pewnego ...

widzisz, caratu nie ma w Rosji już ponad 100 lat, a ja bym chętnie chciał mieć w portfelu ze 100 srebrnych albo złotych carskich rubli

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Po pierwsze chce uzyskać kontrolę, po drugie chce wywołać panikę. Nic mu tak w tym nie pomoże, jak pozbawienie ludzi możliwości płacenia. Na Ukrainie też tak było na początku

U nas też byli "debile" którzy na początku konfliktu w UA płacili nawet po 10zł za litro oleju napędowego ...

Opublikowano (edytowane)

Dajcie już spokój tym dewagacją. Kupujecie już azot na przyszły sezon czy czekacie? Agrest to wiem że już kupił. A reszta?

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jahooo napisał(a):

widzisz, caratu nie ma w Rosji już ponad 100 lat, a ja bym chętnie chciał mieć w portfelu ze 100 srebrnych albo złotych carskich rubli

Tylko te monety nie mają tej wartości bo są środkiem płatniczym tylko dla tego że mają wartość "historyczną" ... Jak będziesz chciał tym zapłacić to w sklepie czy innym miejscu cię wyśmieją ...

5 minut temu, 6465 napisał(a):

Dajcie już spokój tym dewastacją. Kupujecie już azot na przyszły sezon czy czekacie? Agrest to wiem że już kupił. A reszta?

Czekam do wiosny, miał mocznik na giełdach drożeć a praktycznie nic nie zdrożał, 100zł na tonie na ilościach które kupuję to jest nic ...

@6465 ropa miała chwilowy pik jak zaczęło się trochę dymić w Izraelu ale już z powrotem spadła do prawie takiego poziomu jak we wrześniu ... Zresztą, mi na wiosnę z azotowych potrzeba z 3BB saletry i 5BB mocznika ...

• Thanks 1
Opublikowano

Gdyby wybuchła wojna to pieniądze będą mało warte . Bardziej będzie liczyło się to kto jest samowystarczalny tak jak Pioter . Ale też trzeba by było z banku wszystko gotówkę wypłacić bo reszta by przepadła a pieniędz elektroniczny by wcale przepadł

Opublikowano

Dziobieta tu i dziobieta i tak zrobią jak zechcą 🤭nie opłaca się 🤪 weźcie się za robotę... przyszedł by który pomóc jalówki po nosić 🤭🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🙋‍♂️

🐄🐄🐄🐄🐄🐄 tera chyba wszystkie 🤔 a jeszcze 🐄🐄 ju 😁

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Gdyby wybuchła wojna to pieniądze będą mało warte . Bardziej będzie liczyło się to kto jest samowystarczalny tak jak Pioter . Ale też trzeba by było z banku wszystko gotówkę wypłacić bo reszta by przepadła a pieniędz elektroniczny by wcale przepadł

Fiu fiu fiu🫣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v