Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jacor73 napisał:

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

No i gdzie ta tona ziarka dziennie na etacie ? Średnia krajowa netto to obecnie 4100, czyli 200zł dziennie przy 8h pracy, gdzie do tony ziarka, trzy dni na tonę ziarka trzeba robić ... To że pracodawca będzie miał całkowitych kosztów dużo więcej to inna sprawa ...

Halo budzimy się, średnia krajowa, to 8300 brutto, a netto wychodzi koło 5 a dla takiego do 26 roku życia jeszcze więcej. 200 dniówki, to jest poniżej minimalnej na pełnym etacie, która obecnie wynosi 28 monet netto.

Wiem, że chciałbyś pracownika za 200 monet, który by tyrał na czarno 12 godzin, ale te czasy minęły bezpowrotnie.

a Ty byś tyle zapłacił 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

a Ty byś tyle zapłacił 🤔

Jeśli miałbym z bobu na czysto 15 tys monet, to nie widziałbym w tym problemu🤫Z niewolnika nie ma pracownika, pracownik słabo opłacany jest mało wydajny.

Jeśli pracodawcy nie stać na płacę adekwatną do produktywności, to powinien zwinąć majdan

Jeśli pracodawca nie jest w stanie zorganizować wydajnego stanowiska pracy, to też powinien zwinąć majdan.

Nie stać mnie na pracownika, to zapitalam sam, bo nie mam zamiaru płacić poniżej minimalnej albo nawet i tej minimalnej.

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Jak się znudzi i przyjdzie oddać w dzierżawę to choć szkoda nie będzie. 

Też to obserwuje...Ci co już sporo mają ha to naprawdę parcie mają, nawet 30KM chcą dojeżdżać 🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacor73 napisał:

Jeśli miałbym z bobu na czysto 15 tys monet, to nie widziałbym w tym problemu🤫Z niewolnika nie ma pracownika, pracownik słabo opłacany jest mało wydajny.

Płacę ile chcę, skoro nie mam problemu ze znalezieniem pracownika to znaczy że dobrze płacę ... A z obserwacji wiem że najwięcej na temat tego że płace są za małe mają do powiedzenia największe nieroby ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
41 minut temu, 6465 napisał:

Od 2 do 3tys/ha.  

To u was Polska ,,E" elitarni rolnicy 😎

3 minuty temu, jacor73 napisał:

Jeśli pracodawcy nie stać na płacę adekwatną do produktywności, to powinien zwinąć majdan

Jeśli pracodawca nie jest w stanie zorganizować wydajnego stanowiska pracy, to też powinien zwinąć majdan.

Nie stać mnie na pracownika, to zapitalam sam, bo nie mam zamiaru płacić poniżej minimalnej albo nawet i tej minimalnej.

Nooo Tomasz maks 500 daje i boba sieje czy tam sadzi 😎

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Nooo Tomasz maks 500 daje i boba sieje czy tam sadzi 😎

Za co 500 xD Żeby tyle zarobić to obecnie trzeba przez prawie 22h jabłka zbierać ;) Polacy mają po 23 ze swoim wyżywieniem, banderowcy mniej bo miske dostają ...

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

... A z obserwacji wiem że najwięcej na temat tego że płace są za małe mają do powiedzenia największe nieroby ...

Z obserwacji wiem, że najwięcej na temat tego, że płace są za wysokie, mają do powiedzenia największe januszeksy z grażyneksami🤭
🤭

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

No za dzierżawę przecie

Kiedyś za kwotę dopłat bezpośrednich, teraz 1000zł płacę+ podatek i spółka po mojej stronie, ale dopłaty na mnie, jak jakieś zbożowe, kukurydziane czy nawozowe to idzie na mnie a nie na właściciela, paliwo też mam na siebie.

A jak ktoś da więcej to niech sobie obrabia, nie będę robił na czyimś, eksploatował maszyny żeby wyjść na "0" ...

3 minuty temu, jacor73 napisał:

Z obserwacji wiem, że najwięcej na temat tego, że płace są za wysokie, mają do powiedzenia największe januszeksy z grażyneksami🤭
🤭

Ja płacę tyle ile inni płacą, powiem tyle w temacie. Jakby nie pasowało to bym nie miał chętnych do pracy ...

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Za co 500 xD Żeby tyle zarobić to obecnie trzeba przez prawie 22h jabłka zbierać ;) Polacy mają po 23 ze swoim wyżywieniem, banderowcy mniej bo miske dostają ...

250 do 300 monet za 10 godzin+ na transport dopłaca🤫

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacor73 napisał:

250 do 300 monet za 10 godzin+ na transport dopłaca🤫

Weź się obudź, przestań marzyć xD Banderowcy rwą za 21 na godzinku, do tego podstawowa miska, jak przepracuje miesiąc u jednego to dodatkowo dostanie te 300zł na drogę powrotną ... Może gdzieś 24-25 na godzinku dostanie, ale to sam sobie żarcie zapewnia ...

Opublikowano
52 minuty temu, 6465 napisał:

Od 2 do 3tys/ha.  

Może być problem na koniec czynsz odzyskać. 

Stwierdzą że choremu psychicznie ziemię wydzierzawiles i to w dodatku świadomie, bo już młodym rolasem nie jesteś I powinieneś wiedzieć że przy tych stawkach to na ziarku nie idzie zarobić 😁

• Haha 2
Opublikowano

Ale dzięki temu Piotrek wyciąga z tego tyle o czym Sławek może tylko pomarzyć 

Ba, nawet Radek tyle nie ma

4 minuty temu, 6465 napisał:

Że ci się chce z tym drobiem pier**lić. Wracasz z etatu i kaczki skubiesz. Ty nie musisz tego robić. 

• Like 3
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

A co byś chciał robić skoro nic nie umiesz? Siedzę sobie i czekam na drugiego wózkowego...  

jaki model lovola i co o nim myślisz w porównaniu do 30 ?

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Weź się obudź, przestań marzyć xD Banderowcy rwą za 21 na godzinku, do tego podstawowa miska, jak przepracuje miesiąc u jednego to dodatkowo dostanie te 300zł na drogę powrotną ...

To, że w Twoich rejonach tak jest, to nie znaczy, że wszędzie tak jest.

21+ miska, to niewiele mniej niż 25, są rejony gdzie ukry niechętne do zrywania jabłek

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał:

Ale dzięki temu Piotrek wyciąga z tego tyle o czym Sławek może tylko pomarzyć 

Ba, nawet Radek tyle nie ma

I idzie do salonu Kia wysypuje z reklamówki z biedronki kasę i wyjeżdża nowym autem. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Że ci się chce z tym drobiem pier**lić. Wracasz z etatu i kaczki skubiesz. Ty nie musisz tego robić. 

Ale jak wróci o 14 to chociaż ma się czym zająć tak jak pisał wcześniej. I nie musi chodzić do sklepu po mięso .Podoba mi się taki sposób Piotra.👍🤝

Opublikowano
16 minut temu, Łolek napisał:

Ty masz inne piórka do skubania po pracy 😉

Mówisz, że Tomek podskubuje a nie... czochra🤔😉...

4 minuty temu, Michal2399 napisał:

Ale jak wróci o 14 to chociaż ma się czym zająć tak jak pisał wcześniej. I nie musi chodzić do sklepu po mięso .Podoba mi się taki sposób Piotra.👍🤝

Czyli co🤔...zamiarujesz do 15 ogonów wracać z etatu🤔

Nie będziesz już przepijał gospodarki🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v