Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

U was jaka struktura wielkości gospodarstw? U nas jeszcze jest kilka, kilkanaście małych co raczej prędzej czy później ale zlikwidują.  Więksi mają sprzętu na dużo większe areały niż posiadają. Kasy też raczej odłożonej. Chętnie by dokupili jeszcze. Więc jeszcze się popyt generuje.

Na papierze jest dużo małych gospodarstw, choć ziemia w dzierżawie.

Kupić to by może i kilku chciało , ale nie po cenach 100tys zł.

Zbyt mały zysk generuje ziemia  i bez perspektyw na lepiej, wręcz przeciwnie ,tylko gorzej.

Byłem wielkim entuzjastą kupowania ziemi. Jeszcze mi po głowie chodzi i bliską działkę pewno byłbym w stanie kupić, ale rozum podpowiada stop. Jest 2ha, najpierw 245, potem 210, teraz 200. Dawałem mu w ubiegłym roku 120 to się śmiał. Miał kupca za 180 , też się śmiał. 

Teraz my się śmiejemy bo ta ziemia nie jest tyle warta.

Może nawet ponowię mu ofertę by zobaczyć reakcję.

No i w ubiegłym tygodniu definitywnie zrezygnowałem z zakupu gospodarstwa, choć beret mi to ryło.

Ale trzeba coś córce odłożyć, syn pewno dostanie gospodarstwo. Powiększyć do sensownych granic go nie zdołam. On będzie musiał traktować je jako dodatkową pracę. Więc te 60ha będzie takie akurat by po godzinach obrobić.

Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

To byś miał mniejszy brzuch 🤭

Jaki brzuch, jak on mleko od krów pije. Tam jelita przepłukane jak po oleju rycynowym. Cud że ma siłę telefon utrzymać🤭

14 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Gospodarz dożynek?

No nieźle, niezle..

Nie to że bym tak chciał ..

Znasz pewno historię z tulipanami i ich cenami?

Ciężko wyczuć kiedy, ale ....

No coś tam było. Królestwo za cebulkę🤭

A i za faraona kot był wart kuuupę złota, a dziś?🤣

Opublikowano
42 minuty temu, Agrest napisał:

I dlatego w umysłach utkwiła reguĺa że tylko drożeć będzie, a że w naturze nic wiecznie nie rośnie to armagedon bliski.

cały czas powtarzasz o tym Armagedonie a jakieś argumenty na tą teze? W Polsce to parki maszynowe niewykorzystane w gospodarstwach i tylko czekają na więcej ziemi, głód jest ziemi 

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to rzuć to... 🙆‍♂️🤦 u mnie 100m foli jak bym miał to szpadlem okopać 🙆‍♂️🤪 wszystko siatki a folię piaskiem

To byś miał mniejszy brzuch 🤭

taa znaczy że bym nie miał wcale 🤦🤭 ogarnij się...

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

W Polsce to parki maszynowe niewykorzystane w gospodarstwach i tylko czekają na więcej ziemi, głód jest ziemi 

Przede wszystkim to przeinwestowane w sprzęt gospodarstwa. Głód trzeba sfinansować 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Celebryta masochista?🤔

A cyklop z turem rdzewieje, za 20 lat z łóżka się nie podniesiesz, ale pracuj tak dalej, lekarze lubią takich.

Nie ma gwarancji że Ty leżąc i oszczędzając się  za 20 lat nie będziesz mógł podnieść tyłka z łóżka 🤷

Opublikowano
soltys48 napisał:

3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

W Polsce to parki maszynowe niewykorzystane w gospodarstwach i tylko czekają na więcej ziemi, głód jest ziemi 

Przede wszystkim to przeinwestowane w sprzęt gospodarstwa. Głód trzeba sfinansować 

tam odrazu przeinwestowane.... dobrze wyposażone jak już 😁

Opublikowano (edytowane)

Aż z ciekawości przejrzałem czy w okolicy nie ma gleby do sprzedania. No i jest z 20km ode mnie 21ha po 70tys/ha klasa 3 i 4.  Tylko w opisie jest że ta powierzchnia jest w około 24 kawałkach 😁

Edytowane przez 6465
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Nie ma gwarancji że Ty leżąc i oszczędzając się  za 20 lat nie będziesz mógł podnieść tyłka z łóżka 🤷

Po pierwsze nie leżę, po drugie nie oszczędzam się, a co będzie za 20 lat, to tego nie wiem, ale błędy młodości na pewno dadzą o sobie znać

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

O to Ty mejsejem, a ja myślałem, że ten fendtem z kiepem to Ty...

Gdzie nadają to nadają.

U mnie nie 

Trzeba rwać, nie ma źle. Nawet po gryce jest deko wilgoci. 

Lepiej niech w orkę te trochę popada niż potem suche wyorywać. 

Bo żeby przelało to trzeba ok 70mm minimum 

Smacznego 🙋 

IMG_20240912_165557_4.jpg

Nie palę od komuni młodszego syna to będzie już yyyy no dużo lat 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Agrest napisał:

No coś tam było. Królestwo za cebulkę🤭

A i za faraona kot był wart kuuupę złota, a dziś?

Wprawdzie tamto to tak bardziej ...no moda...

Ale teraz jakoś ceny ziemi nie równają sie ...no z zyskiem z niej...

2 minuty temu, Łolek napisał:

Nie palę od komuni młodszego syna to będzie już yyyy no dużo lat 

No dobra ..

A co z....?

No wiesz...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Wprawdzie tamto to tak bardziej ...no moda...

Ale teraz jakoś ceny ziemi nie równają sie ...no z zyskiem z niej...

No dobra ..

A co z....?

No wiesz...

A tam teraz to już tylko raz na dzień 

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Mateusz1q napisał:

cały czas powtarzasz o tym Armagedonie a jakieś argumenty na tą teze? W Polsce to parki maszynowe niewykorzystane w gospodarstwach i tylko czekają na więcej ziemi, głód jest ziemi 

No w kwestii zakupu ziemi pierwszy raz o Armagedonie napisałem, to faktycznie ciągle🤣

Argumentem jest zapaść na rynku płodów , absurdalna polityka unii i państwa polskiego,  wpływ ukrainy na nasz rynek, horendalne już ceny gruntów. 

A że park maszynowy jest i głòd ziemi jest to co? Jeszcze pieniądz musi być.

Kryzys gospodarczy podejrzewam że uwolni sporo ziemi będącej w posiadaniu przedsiębiorców.

Teraz Ty przedstaw argument że ziemia nie ma szans stanieć.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

No w kwestii zakupu ziemi pierwszy raz o Armagedonie napisałem, to faktycznie ciągle🤣

Argumentem jest zapaść na rynku płodów , absurdalna polityka unii i państwa polskiego,  wpływ ukrainy na nasz rynek, horendalne już ceny gruntów. 

A że park maszynowy jest i głòd ziemi jest to co? Jeszcze pieniądz musi być.

Kryzys gospodarczy podejrzewam że uwolni sporo ziemi będącej w posiadaniu przedsiębiorców.

Teraz Ty przedstaw argument że ziemia nie ma szans stanieć.

Jakby nie było kupca toby nie były horrendalne, bo teraz to i nawet "nierolnicy" (nie mam tu na myśli biznesmenów  i polityków? się dopytują o ziemie również wielu rolników pozakładało pozarolnicze działalności i jest kasa np. u mnie znajomy jeden agroturystykę otworzył ma przemiał ma z tego co widzę, drugi auto laweta i ciągle kursuje, i jest kasa na 100k/ha, a o likwidacji hodowli i etatach już nie wspomnę, jest etat pewny pieniądz to można brać kredyt

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

również wielu rolników pozakładało pozarolnicze działalności i jest kasa np. u mnie znajomy jeden agroturystykę otworzył ma przemiał ma z tego co widzę, drugi auto laweta i ciągle kursuje, i jest kasa na 100k/ha, a o likwidacji hodowli i etatach już nie wspomnę, jest etat pewny pieniądz to można brać kredyt

...ale do czego im ziemia?

Jako lokata?

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

...ale do czego im ziemia?

Jako lokata?

No na to wychodzi przecież nie stanieje i nie będzie tańsza 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v