Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał:

zaczynasz łapać 🙋‍♂️🤭

Tego nie trzeba łapać, to każdy wie ... Tak samo 3-4 kurki nie mają sensu, albo wcale albo co najmniej ze 100 i handlować tymi jajkami.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Bób zadbany, opryskany, podlewany to w zależności od roku 6,5-8,5t/ha, a paproki zbierają 2 w porywach do 3t, więc sam sobie odpowiedz czy każdy głupi będzie uprawiał bób ...

jeden sprzeda 4tys od krowy na rok drugi 10tys...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał:

I ten co sprzeda 4tys będzie liczył straty a ten co 10tys będzie myślał co kupić, czy coś do gospodarstwa, czy żeby rozwijać swoje pasje ...

4tys osiągnie każdy, a potem w grę wchodzą szczegóły i niuanse które budują zysk ... Dla jednego 20t/ha truskawki to sukces a dla mnie 30t/ha to porażka, bo wiem, że da się uzyskać więcej ...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

kupujesz 🤔 ile ha 🤔

Przez miedzę, 3 ha prawie w jednym kawałku, jak połączę z swoim będzie razem 6,5ha. Obok gospodarstwa, 2x30m rury zakopać i będzie rozprowadzona woda na tym polu. Z 2-3 razy się bobem na przemian ze zbożem zasieje, potem truskawkę zasadzi.

po ile 🤔 ja kiedyś za miedza 1.4 kupiłem za 40tys ale to w 2005 roku...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, slawek74 napisał:

po ile 🤔 ja kiedyś za miedza 1.4 kupiłem za 40tys ale to w 2005 roku...

Rynkowa u nas niby około 80.000, ale ja 90.000 płacę aby nikt mi na pewno nie podkupił, szkoda przepuścić działkę nadającą się idealnie pod warzywa i owoce, będącą przez miedzę od siedziby gospodarstwa.

W 2005-2010 to i u nas takie ceny były jak podajesz ...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

zaczynasz łapać 🙋‍♂️🤭

Tego nie trzeba łapać, to każdy wie ... Tak samo 3-4 kurki nie mają sensu, albo wcale albo co najmniej ze 100 i handlować tymi jajkami.

to skąd wiesz że ten co u Ryśka zboże kupił nie ma 200 kur 🤔🤭😁

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

tylko ten pierwszy będzie miał zysk 1 zł z litra bo puść krowę na wypas i się nie narobić  a ten drugi na pier**li kosztów i zostanie mu max 40 gr na lirze a nie wylezie krowie z pod ogona 🤣🤣🤪🤣🤣

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Bierze się taki aby normy spełniał, i moje wymagania 😉

Ja w tamtym roku robiłem czyste powietrze wziołem atmosa do tego bufor 800 litrów póki co nie narzekam wszystko za frii kocioł to typowy śmieciuch pali się cały czas na 90 stopni zamykasz wajchę gazuje otwierasz pali się jak w zwykłym piecu drzewo po jednym sezonie tesz idzie spokojnie do tego masz gorącą wodę w lecie na około 4 do 5 dni w zależności od potrzeb 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Ta, te 10 tys to się z powietrza biorą. A dobrostan idzie od sztuki😗

Jednak żeby tyle było trzeba dokupować przeróżne pasze a przez to koszty rosną 🤔

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

ja złożyłem wniosek na CP. w przyszłym tygodniu ma przyjechać instalator od kotła. Ja zdecydowałem się na Blaze Harmony. Też na zgazowanie drewna i z takiego samego powodu jak Ty- mam swój las.

Jak cena kotła? Naszpikowany elektronika trochę jest ta maszynka 🙆‍♂️

dziś lub jutro będę miał dokładna wycenę kotła. Ale będzie to około 20 tys netto. Zastanawiałem się też nad stalmarkiem, kilka pytań, parę opinii od użytkowników i już go nie biorę pod uwagę. W blaze podoba mi się załadunek od góry. Nie spotkałem się z żadną negatywna opinia. Możliwość palenia sosna, opcja dosuszania drewna, czujnik poziomu drewna w komorze, podtrzymywanie żaru. Niestety będę musiał wykonać wkład w komin no i dojdzie zakup buforów. Ale ma być to naprawde ekonomiczny kocioł. temp spalin na poziomie 140 stopni, gdzie w atmosie ponoć bywa i 300.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Michal2399 napisał:

Jednak żeby tyle było trzeba dokupować przeróżne pasze a przez to koszty rosną 🤔

W roślinnej też trzeba dać dodatkowe odżywki, opryski czy nawozy, ale do pewnego etapu się to opłaca, potem nie warto ... Dasz samo NPK, żadnych odżywek dolistnych czy w fertygacji to 20t/ha będzie sukcesem, dołożysz odżywek za kilka tysięcy i będzie większy plon, trzeba aby w miarę to kalkulować żeby nie przeinwestować w uprawę, bo potem koszty nadal będą rosły a plon już nieznacznie będzie się zmieniał bo osiągniesz już limit rośliny.

A to jest kilkuletnie doświadczenie które trzeba zdobyć ponosząc koszty albo korzystać z usług doradczych gdzie te doświadczenie możesz drogo kupić ... Dlatego kiedyś bałem się tzw skoczków, teraz coraz mniej, w zeszłym roku już bób płacił, to nasadzili w tym roku, ale co z tego jak nie ma doświadczenia, nie ma zaplecza w postaci nawadniania i chłodni ...  Zebrali 1t/ha i pomimo tego że w tym roku cena była fajna to i tak za rok nie zasadzą ...

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie przeszedł Ci wniosek bo? 

A z jakiej to przyczyny?

Ludzie mówią ze to głupota,trzeba stary piec skasować mieć tylko jeden,a ile u nas osób mają po dwa a to gazowy i na drewno czy tam węgiel,pozatym zarobki roczne tez niektórym się nienalezy,czy potem mogą cie kontrolować boś pieniądze wzioł,zresztą kilka osub kupiło piece na ekogroszek ekogroszek podrozal i palili w nich drzewo ale to juz inny piec niema w nim ciongu tam to działa na nadmuchach niby się da ale dym może wywalić do kotłowni.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Strongman napisał:

30 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie przeszedł Ci wniosek bo? 

A z jakiej to przyczyny?

Ludzie mówią ze to głupota,trzeba stary piec skasować mieć tylko jeden,a ile u nas osób mają po dwa a to gazowy i na drewno czy tam węgiel,pozatym zarobki roczne tez niektórym się nienalezy,czy potem mogą cie kontrolować boś pieniądze wzioł,zresztą kilka osub kupiło piece na ekogroszek ekogroszek podrozal i palili w nich drzewo ale to juz inny piec niema w nim ciongu tam to działa na nadmuchach niby się da ale dym może wywalić do kotłowni.

A u nas ludzie wymieniają na potęgę i każdy zadowolony, jak masz piec który spełnia normy to nie musisz go zmieniać. Okna można wymienić, drzwi, docieplenie ścian, stropów. Jak ktoś ma to w planach to głupota nie skorzystać. Tylko właśnie najlepiej mieć osobę bez dochodów, wtedy najwyższy poziom dofinansowania

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Musi być na liście zun a z rusztem nie znajdziesz ani legalnie nie kupisz

Matko Bosko😂

No

A zaraz i boże nie pomoże 

Było dwa lata spokoju 

Zaraz znowu asf wymyślą 

Ciężki los zbożowca w tym roku 

Coś tam rośnie spacer.pngspacer.png

20240715_145050.jpg

20240715_145806.jpg

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
3 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

Tylko właśnie najlepiej mieć osobę bez dochodów, wtedy najwyższy poziom dofinansowania

Jak osobę, jak to od dochodu rodziny liczą (na osobę)? Może jest jakiś trik, bo nie pierwszy coś takiego konstatuje. Mi wyliczyli z babką i z powodu jej renty nie załapałem się na 100%

Opublikowano

Jest, ale tylko na autokonsumpcję. Z tym bobem to trochę czekolady jest ale ziaren nie dotyka póki co i  kilka krzaków zzółtło. Tak czy siak roboty mało cena dobra.. Ale ja tera idę w czosnek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v