Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

A ja mam odmienne zdanie , jak taki niby producent wołowiny przyjedzie kupić cielaka , to najlepiej jak by mu dał go za darmo i jeszcze przez dwa tygodnie mu mleko do pojenia dowozić,  bo ceny na byki niema a on taki łaskawy i mnie z tego byczka wyzwoli.

Hormony wkładki żywienie hodowca ma koszty to prawda ale jak tych napalencow na te "mięsne" zabraknie to kto zwróci te poniesione koszty? Jak by z krowy zostało 500 na rok to ilu by doiło?

• Like 1
Opublikowano
tomaszmab napisał:

26 minut temu, mat22889 napisał:

jbc cena bydła poszła do góry, nie wiem czy wszystko ale byki na pewno.

Do mnie wczoraj gość dzwonił żeby byka czystego LM na rozpłodnika kupic i mówił że da więcej niż na mięso bo tera byki minsne najlepsze po 12 zł i bydło tanieje .. 🤣 jak ja uwielbiam tych mleczarzy co do mnie dzwonia .. jeszcze żaden mleczarz ode mnie nic nie kupił ale zawsze humor poprawią..

jaki mleczarz kupi byka LM na rozplodnika?😱

• Thanks 1
Opublikowano

Tak szczerze to cholera wie. Stoją we 3 w jednej klatce i każda jest inna, hf jak to hf wysoka i długa, limuze mała ,niska i gruba, no i rw takie pomiędzy nimi. Po niedzieli może bym je zważył.... 

Opublikowano
zbitom793 napisał:

Zdecydowanie cielaki. Bierz 20 za kg 

chyba jeden z króli ci za dużo polał

soltys48 napisał:

45 minut temu, robi57362 napisał:

jaki mleczarz kupi byka LM na rozplodnika?😱

Wielu.......

tylko po co?

Opublikowano
2 godziny temu, wojak1986 napisał:

Hormony wkładki żywienie hodowca ma koszty to prawda ale jak tych napalencow na te "mięsne" zabraknie to kto zwróci te poniesione koszty? Jak by z krowy zostało 500 na rok to ilu by doiło?

A to krowiarze trzymają krowy żeby mieć zysk w większości ze sprzedaży cielaka ? Cielak to jest ułamek zarobku z krowy jak ktoś dba o stado . Sam się zastanawiam żeby zrobić mały wybieg i wstawić tam 4-5 krów które mają np wysoka somatyke i puścić do nich po 2-3 cielaków i niech się chowają. Jak tak dalej będzie wyglądała sytuacja ze sprzedażą. A najlepsi są handlarze co praktycznie jezdza co 2-3 dni i jak zajedzie to pyta czy czegoś nie ma na sprzedaż ale zaraz dodaje że nie idą cielaki. I ciężki temat ze sprzedaza. Ale jeżdżą co chwila 

• Like 1
Opublikowano

Żaden logicznie myślący i dbajacy o swoje stado mleczne nie puszczą byka tym bardziej mięsnego  w stado tylko prowadzą dobrze ukierunkowaną insyminacje i jest wszystko pod kontrolą nie tak że niech się dzieje co chce .

Chyba się na Buchajczykow zapatrujesz , ale oni to cholera wie po co te krowy choduja bo napewno nie chodzi im o mleko.

• Like 1
Opublikowano

Jeżeli ktoś jeszcze wypasa bydło to stado ma kolorowe i mieszane. Teraz nowe obiekty to hf latające po wielkiej oborze i szprycowane paszą jak brojlery 3-4 laktację i wypad. Branża napiera na brojlery bo wszyscy mają zarobek ci od pasz weterynarze i ogólnie nowe technologie. W starym stylu zwierzak żył dłużej nie generował tyle kosztów ale nie było wydajności. Tu i teraz wobec wszystkiego na tej planecie...

4 minuty temu, robert1226 napisał:

Znaczy tam niema prawdziwych chodowcow bydła mlecznego.

Ta prawdziwy hodowca wszczepia zarodki w surogatki i w ogóle NASA bo inaczej Gienek z rolników...

Poza życiem w tym cyrku trzeba mieć trochę rozumu i wiedzieć że więcej i szybciej to dobrze ale to dla tych u góry. Gnębimy samych siebie żeby utrzymać się na powierzchni tylko kto ustala zasady w tej grze?

• Like 3
  • Confused 1
Opublikowano

A ty coś dopiero teraz takiego objawienia dostałeś. A ty jak trzymasz te swoje opasy to co chowasz je po pięć lat by było jak dawniej i zgodnie z naturą  , czy mają jak najszybciej wagę złapać.?????

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, robert1226 napisał:

Znaczy tam niema prawdziwych chodowcow bydła mlecznego.

Kto to jest wg Ciebie prawdziwy hodowca?

3 minuty temu, robert1226 napisał:

A ty jak trzymasz te swoje opasy to co chowasz je po pięć lat by było jak dawniej i zgodnie z naturą  , czy mają jak najszybciej wagę złapać.?????

Mają przynieść jak największy zysk. Nie myl z przychodem 

Opublikowano
12 minut temu, robert1226 napisał:

A ty coś dopiero teraz takiego objawienia dostałeś. A ty jak trzymasz te swoje opasy to co chowasz je po pięć lat by było jak dawniej i zgodnie z naturą  , czy mają jak najszybciej wagę złapać.?????

Słuchaj ja nie mówię kto jest prawdziwym hodowcą czy ten co trzyma w szopie czy ten od obory za miliony. Głównie chodzi o wybór, mieliśmy kilka lat kiedy ludzie ciągle się z sobą kłócą i mówią kto jest prawdziwym Polakiem 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, robert1226 napisał:

Trochę może nie zrozumiałeś może ja nie jasno  napisałem,  chodzi o to że taki co wypuszcza krowy na łąki i wpuszcza w stado byka to on sam niewie czy jest producentem mleka czy opasa .

I ty będziesz tym który będzie to oceniał? Tak jak w temacie cen mleka tam gdzie przeszedłeś najwspanialsza chłopie lodu

Edytowane przez Mateusz1q
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v