Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie pytanie, w związku z ostatnią ceną mąki w jednym z hipermarketów, czy ktoś stosował i ma jakieś doświadczenia z tym lub gdzieś słyszał o wadach i zaletach zastąpienia śruty zbożowej mąką. Chodzi mi o żywienie z ręki, nie tmr. 

• Confused 1
Opublikowano

Śrut po pierwsze musi mieć strukturę, a najlepiej płatki i jak najmniej frakcji pylistej. 

Przy tej cenie ziarna, nawet przy młynie mobilnym to na pszenicy robiąc nie przekroczy 90 gr kg 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Śrut po pierwsze musi mieć strukturę, a najlepiej płatki i jak najmniej frakcji pylistej. 

Przy tej cenie ziarna, nawet przy młynie mobilnym to na pszenicy robiąc nie przekroczy 90 gr kg 

83-323 + 15 km znajdź mi proszę pszenicę po tyle żebym zmieścił się w tej cenie.

Opublikowano

Dlatego na tym forum ciągłe niesnaski, w każdym miejscu jest inna sytuacja. Ktoś pisze że u nich baloty po 60 zł i wolą skarmić niż sprzedać, u nas 200 zł i lepiej opłaca się sprzedać niż w gnój przerobić. Od razu napisze skąd ta cena bo się hejt wyleje. Po pierwsze co najmniej 60 zł sam nawóz - połowa tej pozycji w swoich kosztach nie ma bo z łąk zbiera. Po drugie popyt, w okolicy pełno kucyków, alpak, osłów i innych w ogródkach utrzymywanych przez ludzi którzy w ogóle ziemi nie posiadają. A przywiezienie tych balotów bez nawozu do nas to całą różnicę w cenie pochłonie transport. Akurat ja tą różnicę miedzy rejonami dostrzegam. Dlatego też napisałem że w promieniu 15 km, bo ze zbożem podobnie. Całej wanny i tak nie zmieszczę, a wozić po 5 ton to też transport różnicę pochłonie. Pomijając to bardziej chodziło mi o takie odpowiedzi jak w twoim pierwszym zdaniu. Czyli jako pierwszy minus mamy strukturę. Jako pierwszy plus jak dla mnie brak roboty z  śrutowaniem, oszczędność prądu i wyglądu młynarza i też czasu. Czekam na dalsze plusy i minusy.

Opublikowano (edytowane)

@HISZPAN po ile masz tą mąkę?

Nie wyobrażam sobie przywozić że sklepu kilogramowe woreczki i rozrywać je nad łbem byka🤷

Jak nie chce Ci się kupować i mielić zboża to kup sobie śruty rzepakowej po 1,5zł/kg i do tego premix i posyp po kiszonce.

Będziesz miał białka 3-4razy więcej niż w zbożu

Edytowane przez Daro20
Opublikowano
1 minutę temu, Daro20 napisał:

@HISZPAN po ile masz tą mąkę?

Nie wyobrażam sobie przywozić że sklepu kilogramowe woreczki i rozrywać je nad łbem byka🤷

Jak nie chce Ci się kupować i mielić zboża to kup sobie śruty rzepakowej po 1,5zł/kg i do tego premix i posyp po kiszonce.

Screenshot_20240128-071832.png

Opublikowano
53 minuty temu, GABBER85 napisał:

pewnie z "technicznego"  w jakim to sklepie? Biedr... ?

Dokładnie ten sklep.

z jakiego zboża nie wiem. Ale jeśli to po całej Polsce mają rozwiezione bo ja mam z gdańskich młynów, a widzę w Internecie że są z innych młynów też   

17113610_1.avif 17118130_1.avif

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

zastąpić śrutę mąką... no tego jeszcze nie grali🙃

pierwszy chyba nie jestem Mąki spożywcza i paszowa: wysoka wartość odżywcza produktów (mg-gieniec.pl) 

Opublikowano
5 godzin temu, HISZPAN napisał:

Dlatego na tym forum ciągłe niesnaski, w każdym miejscu jest inna sytuacja. Ktoś pisze że u nich baloty po 60 zł i wolą skarmić niż sprzedać, u nas 200 zł i lepiej opłaca się sprzedać niż w gnój przerobić. Od razu napisze skąd ta cena bo się hejt wyleje. Po pierwsze co najmniej 60 zł sam nawóz - połowa tej pozycji w swoich kosztach nie ma bo z łąk zbiera. Po drugie popyt, w okolicy pełno kucyków, alpak, osłów i innych w ogródkach utrzymywanych przez ludzi którzy w ogóle ziemi nie posiadają. A przywiezienie tych balotów bez nawozu do nas to całą różnicę w cenie pochłonie transport. Akurat ja tą różnicę miedzy rejonami dostrzegam. Dlatego też napisałem że w promieniu 15 km, bo ze zbożem podobnie. Całej wanny i tak nie zmieszczę, a wozić po 5 ton to też transport różnicę pochłonie. Pomijając to bardziej chodziło mi o takie odpowiedzi jak w twoim pierwszym zdaniu. Czyli jako pierwszy minus mamy strukturę. Jako pierwszy plus jak dla mnie brak roboty z  śrutowaniem, oszczędność prądu i wyglądu młynarza i też czasu. Czekam na dalsze plusy i minusy.

W tym tysiącu zmieścisz się z pszenicą paszową i młyn pośrutuje 

Opublikowano

Młyn teraz chyba koło 100. 

Jak mi w zeszłym roku kolega kupował to Młyn u mnie zasysał, śrubował i sypał mu na przyczepę w bigbagi. 

Luks robota i nikt się nie zmęczył 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v