Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Wiem że teraz modna afirmacja itp ale to, że ty tu co 4 dni będziesz pisał że cena w górę i nie ma bydła nie spowoduje że tak będzie x D 

Jak tanieją to handlarze piszą o tym w co drugim poście wiec nie pier.... Albo handlujesz albo sprzedałeś taniej i ujj cię strzela....🤣

• Like 1
Opublikowano

Miał ktoś bydło rasy Fryz Brytyjski? Mogę ściągnąć kanion z Irlandii w przyszłym tygodniu... Rozmawiałem ze znajomym z ubojni twierdzi że mają zakaz kupowania kolczyków z Irlandii ... Dobra cena kusi ale nie chcę się na minę władować

Opublikowano
2 godziny temu, Berthold napisał:

Miał ktoś bydło rasy Fryz Brytyjski? Mogę ściągnąć kanion z Irlandii w przyszłym tygodniu... Rozmawiałem ze znajomym z ubojni twierdzi że mają zakaz kupowania kolczyków z Irlandii ... Dobra cena kusi ale nie chcę się na minę władować

@Marcin1912 brał od Romka angusy z Irlandii, tak mi się zdaje.  Zapytam go czy coś wie 

• Like 1
Opublikowano

No miałem angusy i herefordy z Irlandii rosło to fajnie a sprzedałem przez pośrednika do małej ubojni i jak potem gadałem z kierownikiem to musiał sobie wygoglować skąd one były 😅 tyle że nie mówiłem skąd są tylko załadowałem i w sumie zostali postawieni przed faktem dokonanym nie wiem jak duże ubijnie się zapatrują na to.

• Like 1
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie płyt obornikowych, robiliście je z płyt betonowych stosowanych do silosów np. kiszonkowych?. Konieczne jest aby płyta obornikowa posiadała do tego magiczne, nic nie znaczące atesty?. Bo nie wiem czy stawiać czy kończyć karierę z bydłem. Mam około 20 djp i słyszałem że na 1 djp trzeba 3,5 m2 płyty. 

Opublikowano
48 minut temu, KrólBykPierwszy napisał:

Mam pytanie odnośnie płyt obornikowych, robiliście je z płyt betonowych stosowanych do silosów np. kiszonkowych?. Konieczne jest aby płyta obornikowa posiadała do tego magiczne, nic nie znaczące atesty?. Bo nie wiem czy stawiać czy kończyć karierę z bydłem. Mam około 20 djp i słyszałem że na 1 djp trzeba 3,5 m2 płyty. 

I zbiornik na gnojowicę ze 120 m3 dojdzie do tego 

Opublikowano

Dlatego ogrodzony hektar albo więcej i niech to lata a nie płyty i inne cuda. Chyba że będzie trzeba zbierać kupki jak po psach w mieście. Dzisiaj byłem z rodziną w mieście tyle min ma chodniku i trawniku że trzeba być saperem żeby wrócić z czystymi butami. Jak człowiek wróci na wieś to zwierzaki obornik wszystko na swoim miejscu od razu człowiek spokojniejszy...

15 minut temu, MariuszDe napisał:

Bo niby od 1.01.2025 każdy ma obowiązek posiadania płyty i zbiornika...

Po polach tyle piramid z obornika że gdyby każdy miał trzymać obornik z zimy to hałdy byłoby za budynków widać 

Opublikowano

Przepisy w Polsce zawsze zależą od interpretacji i każda instytucja po swojemu określi jak jest źle, to subiektywna ocena. Moja subiektywna ocena byłaby następująca. 

Kiedy wchodziły pierwsze strefy OSN to na tych strefach płyta i zbiornik miały pomieścić na okres 6 miesięcy, na pozostałym terenie na 4 miesiące.

Teraz cały kraj jest w strefie OSN czyli na 6 miesięcy.

Ale zakaz wywożenia mamy w listopadzie, grudniu styczniu i lutym czyli 4 miesiące.

Dodatkowo jeśli wziąć pod uwagę to o pryzmach co przytoczył DANDYS. to wychodzi że żadna płyta nie jest potrzebna. Zakładasz pryzmę 1 listopada i rozrzucasz 1 marca czyli mieścisz się w przepisach.

Przy zbożach jarych też od siewu do zbioru by się udało nie przekroczyć 6 miesięcy dla pryzmy.

Gorzej jak jest inny płodozmian.

Opublikowano
Dnia 22.01.2024 o 15:50, ZetorMisio napisał:

Na jałówki takie około 1,5 roku to jest nadzieja na kupca? Na mięso nie pasione więc za słabe , tylko do zacielenia i czekania na cielaka

Kwestia  $$

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v