Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, ab23 napisał:

Tym tylko żarcia trze dać i same rosną to jest  ta rasa czerwona z białym łubem   😂

Lipiec dwa lata pochodzenie SK 

received_334524336078904.jpeg

To ja odpowiem jak to standardowo dobrzy doradcy co sprzedają przez 10 lat tyle sztuk co Ty w rok

Byś kupił za cene tego cielaka 5 małych ( ale licz 4 bo jeden statystycznie zdechnie ) . Gnój Ci z tego ino zostanie, nic więcej 

• Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, Cybulek17 napisał:

A teraz kupisz cielaka i możesz odliczać czas do pierwszej biegunki

Jakby mi ktoś teraz powiedział, że mam odpajać spowrotem małe cielaki to prow do końca i obora zamienia się w magazyn 🙃

A Ty chyba miałeś odpajalnie? Nie poisz już?

31 minut temu, ab23 napisał:

Tym tylko żarcia trze dać i same rosną to jest  ta rasa czerwona z białym łubem   😂

Lipiec dwa lata pochodzenie SK 

received_334524336078904.jpeg

Ile mogą ważyć?

Ładnie wyglądają 

Opublikowano
24 minuty temu, Cybulek17 napisał:

To ja odpowiem jak to standardowo dobrzy doradcy co sprzedają przez 10 lat tyle sztuk co Ty w rok

Byś kupił za cene tego cielaka 5 małych ( ale licz 4 bo jeden statystycznie zdechnie ) . Gnój Ci z tego ino zostanie, nic więcej 

Dzisiaj wywiozłem stałemu odbiorcy za 5 tyś 

11 minut temu, przemek28_28 napisał:

A Ty chyba miałeś odpajalnie? Nie poisz już?

Ile mogą ważyć?

Ładnie wyglądają 

Pod 700

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał88 napisał:

Kupiłem naście sztuk miesiąc temu, padło 6 szt. Niby jadły. biegunki nie było i temperatura między 38 a 39. Nagle spadek temperatury i upadek po kilku godzinach, litry antybiotyku bo weterynarz stwierdził infekcję płuc  i że sie rozprzestrzenia. Po pierwszym tygodniu pierwszy padł 3 kolejne po 2 tygodniach i dorosłe sztuki się zaraziły.... Z byków 550-600kg zrobiły się szkielety po 500 i dalej chudną. Cena za straszydło to dramat a trzymać nie ma sensu.  Popełniłem błąd że kupiłem w zimie i mam za swoje.

o wiele bardziej wole kupować cielaki zimą niż latem, cielaki minus -15   nie dychają jak w tych upałach przy ponad 30, nie ma much itd  aby żeby przeciągu nie było i sucho pod nogami

• Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, Cybulek17 napisał:

A teraz kupisz cielaka i możesz odliczać czas do pierwszej biegunki

Jakby mi ktoś teraz powiedział, że mam odpajać spowrotem małe cielaki to prow do końca i obora zamienia się w magazyn 🙃

To nie miłość do bydla trzyma Cię przy hodowli😁 ja mam małe ilości takiej zbieraniny ale jest jakaś dziwna zasada że te cielaki od moich mamek mają jakąś sraczkę i sama przechodzi, czasem występują bo próbują śruty od krów i później sama znika. Człowiek nie dostosuje tego nigdy tak jak być powinno...

Opublikowano
11 minut temu, wojak1986 napisał:

To nie miłość do bydla trzyma Cię przy hodowli😁 ja mam małe ilości takiej zbieraniny ale jest jakaś dziwna zasada że te cielaki od moich mamek mają jakąś sraczkę i sama przechodzi, czasem występują bo próbują śruty od krów i później sama znika. Człowiek nie dostosuje tego nigdy tak jak być powinno...

U takich swoich cielaków biegunka się pojawia zazwyczaj gdy zaczynają próbować kiszonki z kuku albo śrutę .. nigdy nic z tym nie robię .. kilka dni i wszystko wraca do normy 

Opublikowano
3 godziny temu, Michał88 napisał:

Kupiłem naście sztuk miesiąc temu, padło 6 szt. Niby jadły. biegunki nie było i temperatura między 38 a 39. Nagle spadek temperatury i upadek po kilku godzinach, litry antybiotyku bo weterynarz stwierdził infekcję płuc  i że sie rozprzestrzenia. Po pierwszym tygodniu pierwszy padł 3 kolejne po 2 tygodniach i dorosłe sztuki się zaraziły.... Z byków 550-600kg zrobiły się szkielety po 500 i dalej chudną. Cena za straszydło to dramat a trzymać nie ma sensu.  Popełniłem błąd że kupiłem w zimie i mam za swoje.

Dlatego kupuje już tylko bez mleka. 

Opublikowano
9 godzin temu, DANDYS napisał:

jak dla mnie to zima najlepszy czas do kupna cieląt.

Jak masz gościa 50 km od siebie co sprzedaje to może i zima dobra, ale jak musi do ciebie przyjechać 400km albo i na raz 700km  i złapie mróz śnieg itd to na 100% je przeziębi. I nie pisze tu o 2 sztukach co w bagażniku niektórzy wożą a o co najmniej 20  gdzie jada na zminej pace.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v