Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Cybulek17 napisał:

16.5zł , średnia 235kg 

Netto cena ak rol dostarczył

16.5zł , średnia 235kg 

Netto cena ak rol dostarczył

16.5zł , średnia 235kg 

Netto cena ak rol dostarczył?

• Like 1
Opublikowano

Zależy od sztuki i genetyki. Teraz jak się ma dużo zboża i sztuka toleruje duże ilości paszy treściwej można pakować jednak rama ogranicza. LM ma jednak drobne kości to też ma ograniczenia nośności 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Zastanawiam się tylko czy złapią 900 kg w 2 lata myślę że będzie ciężko. Simentale bardziej ale za LM prędzej coś dorzucą 

A w życiu, 20 miesięcy max i się żegnamy , liczę na 750 - 800 optymistycznie 

Ma być mało roboty, szybki obrót kasy i dobra cena sprzedaży. A jak w praktyce to zobaczymy 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Cybulek17 napisał:

A w życiu, 20 miesięcy max i się żegnamy , liczę na 750 - 800 optymistycznie 

Ma być mało roboty, szybki obrót kasy i dobra cena sprzedaży. A jak w praktyce to zobaczymy 

500-550 kg na 12 miesiecy to daje 40-45 kg na miesiąc to daje 1.3-1.5 kg na dzień przyrostu. Do zrobienia pytanie co na to ich jelita😁

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wojak1986 napisał:

Zastanawiam się tylko czy złapią 900 kg w 2 lata myślę że będzie ciężko. Simentale bardziej ale za LM prędzej coś dorzucą 

LM nie osiągnie takiej wagi .. 800 ledwo złapie jak dobra sztuka

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

500-550 kg na 12 miesiecy to daje 40-45 kg na miesiąc to daje 1.3-1.5 kg na dzień przyrostu. Do zrobienia pytanie co na to ich jelita😁

Tyle wytrzymają.

Robione próby z dużą ilością białka,odsad po 11 miesiącach tuczu średnia byka wychodziła blisko 800kg ale wsad mocno zróżnicowany od 220 do nawet 370kg no i 25% CH 

Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał:

Tyle wytrzymają.

Robione próby z dużą ilością białka,odsad po 11 miesiącach tuczu średnia byka wychodziła blisko 800kg ale wsad mocno zróżnicowany od 220 do nawet 370kg no i 25% CH 

Jakie przyrosty dzienne? Ja na jedna partię sobie policzyłem to miałem 1,33kg na dzień przyrostu LM. Sim mi podobnie przyrastały ale wolę jednak LM łatwiej przy sprzedaży później 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ab23 napisał:

Drogo w   uj  a potem powiedzą że to mieszańce bo w Polsce nie ma czystego LM🙂

Mała waga to taka cena 🤷🏻‍♂️ pośrednik też musi zarobić 

Nie wiesz co się robi jak skupującemu bydło nie odpowiada ? 🤭

9 minut temu, soltys48 napisał:

Różne. Jak już wspomniałem bardzo nierówny wsad. Przy odstawie ważona całość.

Pisałem wielokrotnie nie lubię tego bydła i zdania nie zmienię. Dla mnie to poyebane kozy

Szczepienie to ładna rozgrzewka 🤣 niecałe 2 metry mam , ale przeskoczyć mnie to nie jest dla nich wyzwanie 😆

Aż się chce patrzeć na te ich kocie ruchy 😂

Edytowane przez Cybulek17
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Co do przyrostów, dawniej kilkanascie lat temu zbieranina po wsiach HF i MM-HF nam robiły po 800kg w 20 miesiecy, czasem i 18mcy /700kg nieszczepione, nieodrobaczane. Teraz kilka partii SM LM  odrobaczane i mają po 21/22mce i niewiem czy ~700 załapią/ nie łapały...

Edytowane przez GABBER85
  • Like 2
Opublikowano

A teraz kupisz cielaka i możesz odliczać czas do pierwszej biegunki

Jakby mi ktoś teraz powiedział, że mam odpajać spowrotem małe cielaki to prow do końca i obora zamienia się w magazyn 🙃

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem naście sztuk miesiąc temu, padło 6 szt. Niby jadły. biegunki nie było i temperatura między 38 a 39. Nagle spadek temperatury i upadek po kilku godzinach, litry antybiotyku bo weterynarz stwierdził infekcję płuc  i że sie rozprzestrzenia. Po pierwszym tygodniu pierwszy padł 3 kolejne po 2 tygodniach i dorosłe sztuki się zaraziły.... Z byków 550-600kg zrobiły się szkielety po 500 i dalej chudną. Cena za straszydło to dramat a trzymać nie ma sensu.  Popełniłem błąd że kupiłem w zimie i mam za swoje.

Edytowane przez Michał88
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v