Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Za wieprzka mogę dać 7 , ale to nie to forum 😀

11 godzin temu, GABBER85 napisał:

za 12,5  to moge wieprzka sprzedac

Edytowane przez AdamRo
Opublikowano
13 godzin temu, robert1226 napisał:

A widziałeś czy kupowałeś moje cielaki?

Cie zaskoczę bo jeszcze trzy lata temu miałem kilkanaście opasów to najczęściej po lm nigdy nie miały 2 lata przy sprzedaży i po 800 bez problemu łapały a jak ceny nie było i potrzymałem 27 miesięcy największy 980 kg .

Także nie piernicz. 

Mając czystorasowe  bydło mięsne ( mam dwie czyste rasy) nie interesują mnie żadne mieszanki z bydłem mlecznym  . Chyba że to będzie Simental.  Nie zrozum mnie źle ale mam stada hodowlane gdzie zwracam uwagę na budowę sztuk i cały czas staram się coś poprawić a to że twój mieszaniec lm HF  miał tyle czy tyle w jakimś wieku to nic dla mnie  nie znaczy i ja takiego czegoś nie chce opasać.. po za tym LM to słaba rasa i coraz więcej ludzi się o tym przekonuje ... No i dobrze .. ja sam schodzę z tego dziadostwa i powoli wjedzie blonde albo Charolaise a to dziadostwa niech ubywa w Polsce 😉

7 godzin temu, Daro20 napisał:

Masz dla nich jakieś schronienie od wiatru?

Mam wiatę ze ścianami z trzech stron ale akurat są trochę dalej bo robię tam nawożenie łąki  

• Like 2
Opublikowano

No i super i tak 3 maj , każdy robi tak by mu pasowało i się sprawdzało ty masz mięsne ja mam mleczne i każdy swoje chwali , 

I nie obrażaj wszystkich przez to że ci się trafił na podwórku jakiś tępy fiut.

Opublikowano
7 minut temu, robert1226 napisał:

No i super i tak 3 maj , każdy robi tak by mu pasowało i się sprawdzało ty masz mięsne ja mam mleczne i każdy swoje chwali , 

I nie obrażaj wszystkich przez to że ci się trafił na podwórku jakiś tępy fiut.

Ja nikogo nie obrażam .. niestety takie mam doświadczenia z mleczarzami.. co mam poradzić .. miałem kiedyś 12 jałówek mlecznych na sprzedaż i od tamtej pory nie hoduje nic takiego bo można było się wykończyć psychicznie przy sprzedaży 🤣 mógłbym tu jeszcze książkę napisać .. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

Mając czystorasowe  bydło mięsne ( mam dwie czyste rasy) nie interesują mnie żadne mieszanki z bydłem mlecznym  . Chyba że to będzie Simental.  Nie zrozum mnie źle ale mam stada hodowlane gdzie zwracam uwagę na budowę sztuk i cały czas staram się coś poprawić a to że twój mieszaniec lm HF  miał tyle czy tyle w jakimś wieku to nic dla mnie  nie znaczy i ja takiego czegoś nie chce opasać.. po za tym LM to słaba rasa i coraz więcej ludzi się o tym przekonuje ... No i dobrze .. ja sam schodzę z tego dziadostwa i powoli wjedzie blonde albo Charolaise a to dziadostwa niech ubywa w Polsce 😉

Mam wiatę ze ścianami z trzech stron ale akurat są trochę dalej bo robię tam nawożenie łąki  

Mam pytanie czemu Pan tak neguje rasę Lm mam ich całe stado I poza tym że są to dzikusy to nie widzę nic złego w nich

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, RolnikPL1214 napisał:

Mam pytanie czemu Pan tak neguje rasę Lm mam ich całe stado I poza tym że są to dzikusy to nie widzę nic złego w nich

Na Pan to trzeba mieć wygląd i pieniądze  hehe a ja przecież bydło hoduje .. No dzikusy to raz , dwa lubią dobrą paszę , Podczas nagłych sytuacji trzeba całe stado zganiać bo psychopatki nie da się oddzielić od stada .. są przypadki że nawet w poskromie potrafią się udusić itp. No i poprostu nie jestem z nich zadowolony .. wolę mieć stado spokojniejsze z lepszym wykorzystaniem paszy .. najlepsze jest to że nawet mój Zootechnik z PZHiPBM  mówi że lepiej iść w inne rasy i że LM to zemsta Francuzów.. teraz rolnicy często szukają jałówek Hereforda angusa itp .. 

Edytowane przez tomaszmab
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, tomaszmab napisał:

Na Pan to trzeba mieć wygląd i pieniądze  hehe a ja przecież bydło hoduje .. No dzikusy to raz , dwa lubią dobrą paszę , Podczas nagłych sytuacji trzeba całe stado zganiać bo psychopatki nie da się oddzielić od stada .. są przypadki że nawet w poskromie potrafią się udusić itp. No i poprostu nie jestem z nich zadowolony .. wolę mieć stado spokojniejsze z lepszym wykorzystaniem paszy 

Hereford tak ale szarolez czy blond takie niskie wymagania bytowe mają?

Opublikowano
Przed chwilą, wojak1986 napisał:

Hereford tak ale szarolez czy blond takie niskie wymagania bytowe mają?

No nie właśnie, ale chciałbym Lma przekrzyżować większą rasą intensywną aby mieć sobie na opas większy kaliber i spokojniejszy bo nawet i jałówki wtedy są duże  ale docelowo i tak Hereford .  Ale póki mam te dzikusy to jeszcze poeksperymentuje .. za ileś lat jak już będą stare to wtedy już wykasuje  LM całkowicie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v