Skocz do zawartości

Jak wypełnić tabelę ewidencji zabiegów stosowania nawozów w programie azotanowym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory wypełniałem rejestr taki - chodzi o stosowanie nawozów naturalnych ( obornik + gnojówka) i nawozów sztucznych/mineralnych:

image.png

A wychodzi że powinienem na takim jak poniżej gdzie trzeba wpisywać dawki azotu:

001.jpg

Czy na takim wpisujecie również i od kiedy trzeba na takim wzorze robić? Mam 15 DJP krów mlecznych to co powinno się wpisać w ostatniej kolumnie max. dawka N? Czy muszę iść do doradcy aby to obliczył? Muszę to przepisać od nowa?

Edytowane przez rbit
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że w ostatniej pozycji wpisuję 170 N kg/h max dla nawozów naturalnych, ale jaka jest max. dawka azotu na hektar na trwałe użytki zielone dla nawozów sztucznych azotowych? Doradca mnie olał  - powiedział, że ma w pierwszej kolejności inne osoby z jakiegoś projektu do robienia za darmo i nie wie kiedy będzie miał czas na moje pytanie kiedy możemy się umówić na jakiś termin :) 

Edytowane przez rbit
Opublikowano (edytowane)

Aha czyli na końcu tabeli wpisuję 170 kgN/ha  a resztę pozycji obliczam a na koniec sezonu sumuję wszystko czy dawka azotu się mieści w tych 170Nkg/ha ? Przy okazji znalazłem ciekawą stronę gdzie można obliczyć ile azotu wyprodukuje stado Kalkulator zużycia azotu – Agronomist  Chyba, że istnieje inny wzór ewidencji stosowania nawozów?

Edytowane przez rbit
Opublikowano

A czy gospodarstwo do 10 ha , musi prowadzić ewidencje nawożenia ?

Opublikowano

Jeśli sie nie myle plan azotowy czy ewidencje można prowadzić według swoich własnych tabelek nie ma nakazu zapisywania w konkretnym rodzaju rejestru.... Ja robie tabelki samemu tak żeby mi było dobrze obliczać... miałem kontrole i nic nie stękali...

Opublikowano
Dnia 17.11.2023 o 19:09, rocco0987 napisał:

Jeśli sie nie myle plan azotowy czy ewidencje można prowadzić według swoich własnych tabelek nie ma nakazu zapisywania w konkretnym rodzaju rejestru.... Ja robie tabelki samemu tak żeby mi było dobrze obliczać... miałem kontrole i nic nie stękali...

Bardzo wnikliwie to analizowali te wyliczenia max. dawek azotu ? Ja robię to w tym programie w Excelu Aplikacje: do sporządzania planu nawożenia azotem, do wyliczania maksymalnych dawek azotu - Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie (cdr.gov.pl)

Opublikowano

Kontrol miałem jakoś na początku jak to weszło więc sami do końca jeszcze nie wiedzieli co z czym... A może dostali troche szoku jak zobaczyli jakoś ze 150 działek rozpisanych od razu z ewidencją zabiegów tak że było tego kilka stron dość drobno napisane... Okazało sie też że ich interesują tylko pola na które składam o dopłaty a ja robiłem na wszystkie, więc też było troche ślęczenia i szukania a następnie musieli robić sobie zdjęcia wyliczeń do tych działek... Chociaż nawet nie pamiętam czy podawałem im numery działek czy nie bo w zapiskach miałem po swojemu czyli np "u Staszka za stodołą".. Wtedy to dopiero wchodziło to sami mówili że narazie sprawdzają czy ludzie prowadzą jakiekolwiek zapiski,,,Ogólnie dość mili ludzie mi się wtedy trafili.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.11.2023 o 18:13, rocco0987 napisał:

Kontrol miałem jakoś na początku jak to weszło więc sami do końca jeszcze nie wiedzieli co z czym... A może dostali troche szoku jak zobaczyli jakoś ze 150 działek rozpisanych od razu z ewidencją zabiegów tak że było tego kilka stron dość drobno napisane... Okazało sie też że ich interesują tylko pola na które składam o dopłaty a ja robiłem na wszystkie, więc też było troche ślęczenia i szukania a następnie musieli robić sobie zdjęcia wyliczeń do tych działek... Chociaż nawet nie pamiętam czy podawałem im numery działek czy nie bo w zapiskach miałem po swojemu czyli np "u Staszka za stodołą".. Wtedy to dopiero wchodziło to sami mówili że narazie sprawdzają czy ludzie prowadzą jakiekolwiek zapiski,,,Ogólnie dość mili ludzie mi się wtedy trafili.

Aha dzięki za odpowiedzi.  Nie wiem czy masz bydło, ale jak wylicza z automatu w tym programie roczną produkcję obornika i gnojówki przez wszystkie sztuki to rozumiem, że dzielę tę ilość przez połowę robiąc ewidencję nawożenia  i obliczenia max. dawek N ? Bo u mnie  pół roku są na zewnątrz a pół roku w oborze i rozwożę te nawozy które uzbierały się przez pół roku - druga połowa jest naturalnie rozwożona na polach przez krowy 😂 Czy ten program jakoś uwzględnia ten obornik i gnojówkę zostawiony przez krowy po polach jak są na wolności ? Liczbę sztuk bydła do wyliczeń podawać w liczbie na dzień 15 marca danego roku?

Edytowane przez rbit