Skocz do zawartości

Żyto na VI klasie nawozy kiedy i ile ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 5 ton trzeba by dać że 100 kg azotu w czystym składniku ja dawałem zwykle w dwóch dawkach najpierw 200 kg saletrzaku wczesną wiosną a potem 100 kg mocznika ale może być i saletra co do fosforu i potasu się nie wypowiem bo nie wiadomo jakie masz zasobności no i ważne żeby pH było jakieś nie za niskie choć żyto jest tolerancyjne ale wapno może się przydać bo podejrzewam że 6 klasa to piaski no i termin siewu żyto krzewi się chyba tylko jesienią więc jeśli siejesz później musisz dostosować obsade

Opublikowano
11 godzin temu, Sylwester1708 napisał:

Witam pierwszy raz uprawiam żyto na VI klasie i potrzebuje informacji jaki nawóz w jakiej dawce i kiedy zastosować aby uzyskać ok 5 ton z ha. 

Jak nie popada na prawdziwej VI to skosisz 1 tone maks mimo wielkich nakladow.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez przemo93pl
      cześć mam pytanie jestem zielony w uprawie hybryd a chce zasiać troche żyta hybrydowego jeśli ktoś sieje takie niech się podzieli doświadczeniem onim ziemie którą bym przeznaczył po tąm uprawe to 4 i 5 przedplon to łubin wąskolistny zeus ?
    • Przez bartus16
      koledzy pomozcie bo cos nie tak jest z moim z żytem <_< bo zaczyna żołknoc i to co raz gesciej pojawiaja sie zżolkniete listki co to moze oznaczac???????????? :rolleyes:
    • Przez Spyra
      Mam pytanie jak kształtują się u Was na rynku ceny żyta hybryda? 
    • Przez Spyra
      Skupujemy żyto hybrydowe duże ilości.  788 873 388 / 32 210 02 01 

• Przez Spyra
      Kupię żyto hybrydowe duże ilości 
      kontakt 788 873 388 / 32 210 02 01
  • Dodaj nową pozycję...
v