Polecane posty

alexbengek    0

Pszenica (Triticum spp.) to grupa roślin zbożowych z rodziny zbożowych, która jest bogata w węglowodany. Pszenica jest zwykle używana do produkcji mąki pszennej, paszy dla zwierząt lub jest poddawana fermentacji w celu wytworzenia alkoholu. Ogólnie ziarno pszenicy (jądro) ma kształt opalu, długość 6–8 mm i średnicę 2–3 mm. Podobnie jak inne rodzaje zbóż, owies ma twardą konsystencję. Zarodek pszenicy składa się z trzech części, a mianowicie skórki (otrębów), bielma i instytucji (zarodek).

Ludy prehistoryczne znały właściwości pszenicy i innych zbóż jako źródła pożywienia. Na podstawie wykopalisk przeprowadzonych przez archeologów szacuje się, że pszenica pochodziła z okolic Morza Czerwonego i Morza Śródziemnego, czyli z okolic Turcji, Syrii, Iraku i Iranu. Historia Chin pokazuje, że uprawa pszenicy sięga 2700 roku pne

Pszenica jest podstawowym pożywieniem ludzi, paszą dla zwierząt i materiałami przemysłowymi, które wykorzystują węglowodany jako surowce.[2] Pszenicę można klasyfikować na podstawie tekstury ziarna (jądra), koloru okrywy nasiennej (otręby) i sezonu wegetacyjnego. Ze względu na teksturę ziarna pszenicę dzieli się na pszenicę twardą, pszenicę miękką i pszenicę durum. Tymczasem na podstawie koloru otrębów pszenicę dzieli się na pszenicę czerwoną i pszenicę białą. W sezonie wegetacyjnym pszenicę dzieli się na pszenicę ozimą i pszenicę jarą. Jednak pszenica jest ogólnie klasyfikowana jako pszenica twarda, pszenica miękka i pszenica durum.

https://demeter-full-movie-free.tumblr.com/
https://demeter-2023-streaming-at-home.tumblr.com/
https://demeter-full-movie-streaming.tumblr.com/
https://demeter-fullmovie-free-online.tumblr.com/
https://demeter-full-movie-hd.tumblr.com/

  • Morfologi biji

Pada umumnya kernel berbentuk ofal dengan panjang 6–8 mm dan diameter 2–3 mm. Seperti jenis serealia lainnya, gandum memiliki tekstur yang keras. Biji gandum terdiri dari tiga bagian yaitu bagian kulit (bran), bagian endosperma, dan bagian lembaga (germ). Bagian kulit dari biji gandum sebenarnya tidak mudah dipisahkan karena merupakan satu kesatuan dari biji gandum tetapi bagian kulit ini biasanya dapat dipisahkan melalui proses penggilingan.

  • Triticum aestivum (pszenica twarda)

Triticum aestivum jest najczęściej uprawianym gatunkiem pszenicy na świecie i jest szeroko stosowany jako surowiec do produkcji chleba, ponieważ ma wysoką zawartość białka. Pszenica ta charakteryzuje się brązową skórką zewnętrzną, twardymi nasionami i wysoką absorpcją wody. Każde ziarno składa się z dwóch do pięciu ziaren ziarna.

Triticum compactum (pszenica miękka)
Triticum compactum jest odrębnym gatunkiem i jest uprawiany tylko w niewielkim stopniu. Każde ziarno składa się z trzech do pięciu owoców o barwie białej do czerwonej, nasiona są miękkie, mają niską nasiąkliwość i niską zawartość białka. Ten rodzaj pszenicy jest zwykle używany do wyrobu herbatników, a czasami chleba.

Triticum durum (pszenica durum)
Triticum durum to specjalny rodzaj pszenicy. Cechą charakterystyczną tej pszenicy jest wnętrze (bielmo), które jest żółte, a nie białe, jak inne rodzaje pszenicy w ogóle, ma twardsze nasiona i brązową skórkę. Ten rodzaj pszenicy jest używany do produkcji produktów makaronowych, takich jak makaron, spaghetti i inne produkty makaronowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Dead_Pool
      Koledzy mam problem w 6420 z podnośnikiem, na suwaku chodzi ładnie góra dól a przyciskami nie, jak trzymam to podnosi i tak samo opada podnośnik a powinno być tak ze tylko się wciska a on opada lub podnosi do poziomu jak ustawiony jest podnośnik. Jaka może być przyczyna
    • Przez arkady12
      Panowie może nie ta zakładka, ale udało nam się otrzymać polubownie odszkodowanie z tytułu szkód łowieckich dostaliśmy teraz pit 11 w rubryce jest przed Sadowne porozumienia z tytułu szkód łowieckich pytanie teraz od tego trzeba odprowadzić podatek czy nie nie jesteśmy na ryczałcie miał ktoś już z tym stycznosc ?
    • Przez Rafał85
      Witam, jestem tutaj nowy, hoduje bydło limousine i cialak na odsadki itd, zauważyłem ostatnio u kilku cielaków żółte, siwe ale w miarę gęste stolce, cielęta jedzą już siano no i odpijaja mamki. Co może być przyczyną takowych kolorów stolca 
    • Przez Bartek13
      Witam. Czy ktoś już dostał może dopłaty za ekoschematy jak faktycznie wygląda stawka za 1pkt
    • Przez p0mian
      Na wstępie chciałbym się przywitać- to mój pierwszy wpis na forum
       
      Nie jestem rolnikiem, jednak znajduję się obecnie w sytuacji, która zmusza mnie do poszukania obiektywnych informacji na temat kosztów dzierżawy gruntów - muszę pomóc znajomej renegocjować umowy dzierżawy około 30ha gruntów rolnych klasy VI i V w okolicach Poznania. Nie możemy zapytać nikogo z okolicznych rolników o ceny w regionie bo w zasadzie każdy sąsiadów użytkuje prawie za darmo albo za darmo jakiś kawałek jej ziemi i nie są przychylnie nastawieni do propozycji zmiany takiej sytuacji. 
       
      W związku z tym chciałbym poradzić się Was jaką cenę powinniśmy zaproponować w nowych umowach dzierżawy? 
      Dodam, że stare umowy to umowy słowne bez okresu dzierżawy, lub umowy które wg zapisu już się skończyły, jednak dzierżawca nadal użytkuje ziemię na zasadach starej umowy (nikt do teraz nie interesował się sytuacją). 
       
       
       
       
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj