Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy jeśli kupiłem żmijkę tańsza o 40% z innej firmy to muszę składać aneks do umowy?

Czy termin końca inwestycji który podawało się we wniosku i który  mówi o dniu do którego trzeba złożyć płatność nadal obowiązuje czy teraz jedynie 12 miesięcy od dnia podpisania umowy?

Opublikowano

jak cena spadła myślę aneks niepotrzebny, bo we wniosku o płatność jest podana kwota z umowy i jest pole ile faktycznie zapłaciłeś, ja wpisałem niższe kwoty i nie było błędów 

Opublikowano

A co z terminem końca przedsięwzięcia który jest w umowie? Jeśli mogę nie wyrobić się z wnioskiem o płatność w tym terminie to mam złożyć aneks czy ten termin nie obowiązuje?

Opublikowano

Ja miałem termin do końca maja. Też myślałem że później już nie mogę, nawet SMS przyszedł żeby składać wniosek o płatność. Ale też muszę złożyć aneks. Dzwoniłem do agencji i właśnie pytałem o ten termin złożenia wniosku o płatność i pani powiedziała że wszyscy odgórnie mają czas do czerwca 2025 ale nie pamiętam czy do końca czerwca czy do czerwca. 

Opublikowano

Panowie, pytanie z innej beczki.. w tym tygodniu planuje wykonac plyte pod silos bin 40. Czy moglby ktos zmierzyc odległośc jaka wystaje poza silos drabina na dach wraz z koszem? bo kosz bedzie od strony przejazdu i nie chcę by wystawał. z góry dzięki 

Opublikowano
11 godzin temu, erni napisał:

Panowie, pytanie z innej beczki.. w tym tygodniu planuje wykonac plyte pod silos bin 40. Czy moglby ktos zmierzyc odległośc jaka wystaje poza silos drabina na dach wraz z koszem? bo kosz bedzie od strony przejazdu i nie chcę by wystawał. z góry dzięki 

drabina przy silosie odstaje około 20cm, a o jakim koszu mówisz?

Opublikowano

to się fachowo drabina zewnętrzna z klatką bezpieczeństwa . na zdjeciu zaznaczylem kolorem żóltym o jaki wymiar mi chodziło. dziękuje i pozdrawiam

20240704_095044.jpg

Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.06.2024 o 06:48, robertrolnik27 napisał:

Ja miałem termin do końca maja. Też myślałem że później już nie mogę, nawet SMS przyszedł żeby składać wniosek o płatność. Ale też muszę złożyć aneks. Dzwoniłem do agencji i właśnie pytałem o ten termin złożenia wniosku o płatność i pani powiedziała że wszyscy odgórnie mają czas do czerwca 2025 ale nie pamiętam czy do końca czerwca czy do czerwca. 

Dzwoniłem właśnie teraz i termin został wydłużony o 6 miesięcy od podpisana umowy, ale nie dłużej niż do 30.06.2025.

Umów nie trzeba aneksować i koszty również można oczywiście ponosić w wydłużonym terminie.

Początkowy termin to był 12 miesięcy, więc obecnie jest to 12 + 6 = 18 miesięcy od podpisana umowy, ale nie dłużej niż do 30.06.2025. 

Ja podpisałem umowę w sierpniu 2023, więc termin mam do lutego 2025. Dużo mnie to ratuje :)

Edytowane przez wskw
Opublikowano
17 minut temu, malorolny121 napisał:

Ktos podpowie jakie dokumenty trzeba przygotowac do agencji , dolaczyc do wniosku o platnosc. Z firmy dostalem tylko fakture za silos. Montaz we wlasnym zakresie.

Z tego co się dowiadywałem jakiś czas temu to potrzebny jest protokół montażu z firmy u której kupiłeś silosy, jeśli montowałeś sam to nie wiem czy coś takiego przejdzie

Opublikowano
17 godzin temu, adimajkel napisał:

wszyscy mają do 30.06.2025 r. niezależnie od terminu podpisania umowy

Tak, zgadza się. Jak widać telefonicznie można otrzymać błędną informację z agencji, jak w moim przypadku.

Dla rozwiania wątpliwości poniżej konkretny zapis z dziennika ustaw.

Było:

Cytat

§ 4. 1. Wsparcia udziela się na przedsięwzięcia, których realizacja trwa nie dłużej niż 12 miesięcy od dnia zawarcia umowy o objęcie przedsięwzięcia wsparciem i nie dłużej niż do dnia 31 października 2024 r.

Jest:

Cytat

1. Wsparcia udziela się na przedsięwzięcia, których realizacja trwa od dnia zawarcia umowy o objęcie przedsięwzięcia wsparciem i nie dłużej niż do dnia 30 czerwca 2025 r.

Podstawa prawa:

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20240000393

Opublikowano
Dnia 9.07.2024 o 14:04, wskw napisał:

Tak, zgadza się. Jak widać telefonicznie można otrzymać błędną informację z agencji, jak w moim przypadku.

Dla rozwiania wątpliwości poniżej konkretny zapis z dziennika ustaw.

Było:

Jest:

Podstawa prawa:

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20240000393

To jak się zapatrywać jak ktoś ma faktury po złożeniu wniosku a przed podpisaniem umowy? Będzie ok?

Opublikowano
1 godzinę temu, mao245 napisał:

To jak się zapatrywać jak ktoś ma faktury po złożeniu wniosku a przed podpisaniem umowy? Będzie ok?

będzie ok

"§ 7. Kosztem kwalifikowalnym są koszty poniesione przez wnioskodawcę nie wcześniej niż od dnia złożenia wniosku o objęcie wsparciem i nie później niż do dnia 30 czerwca 2025 r "

Opublikowano

Składał ktoś już WoP (wniosek o płatność) na silosy ? Czy wszystkie pozycje muszę się idealnie zgadzać z biznesplanem i muszą być zrealizowane ?

Opublikowano

Tak muszą się idealnie zgadzać. 

Teraz sam mam pytanie. 

Złożyłem aneks do wniosku bo różniły się wartości w planie finansowym w aneksie wszystko wysłałem tak jak miałem to co dostałem i oczywiście koszty montażu u transportu przekroczyły 10% teraz przyszła poprawka żeby to zmienić do 10% pani prowadząca nic nie chce powiedzieć jak to zrobić więc pytam tutaj. 

Skoro transport 990 i montaż około 7 tys a ma być 3700 to teraz co zrobić? Wyliczyć 990 + trochę z montażu do tych 3700 napisać żeby tyle było razem wartości z tych pozycji i tyle? Bo faktur nie zmienię. 

Opublikowano

Zestawienia już nie ma. Aneks robi się w formie pisemnej wszystko po prostu się pisze co i jak. Teraz poprawka do tego aneksu. 

Dobra czyli tak jak myślałem. Napiszę i dokładnie wylicze tak żeby równo było 10% dojazd+ do pełnych 10% z montażu. 

Opublikowano

To widocznie nie ma jednej centralnej procedury dla wniosków o aneks. Ja przed złożeniem aneksu dostałem formularz zestawienia finansowego w formie excela (praktycznie identyczny jak w załączniku do umowy).