Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zapytam eksperta Agronoma słuchaj w tym roku leciałem nordkalkiem standartem w ilości około 2t ha na przyszły rok chce lecieć wapnem z firmy omya z czeskiej kopalni Vapenna agrocarb 04 co o nim myslisz gleby średnie przed wapnowaniem nordkalalkiem ph około 5-5.5

Opublikowano

kupiłem wapno Grade IV, które zawiera 32% Mg w formie węglanu (ponoć z magnezytu). Mam pytanie w jakim stopniu magnez zostanie wykorzystany w pierwszym roku?

Opublikowano (edytowane)

Węglan magnezunieorganiczny związek chemiczny, sól magnezowa kwasu węglowego o wzorze sumarycznym MgCO3.

W warunkach standardowych jest to biała lub bezbarwna substancja krystaliczna. Praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie. W temperaturze 350 °C rozkłada się na tlenek magnezu i dwutlenek węgla. MgCO3 → MgO + CO2

To informacja z wikipedii.

Podejrzewam że kupiłeś dolomit CaMg(CO3)2 zawierający ok 15 % MgO.

Jeżeli kupujesz jakiekolwiek wapno zwracaj uwagę tylko na zawartość czystego składnika czyli CaO lub MgO. To jest wartość którą przyswoi ci gleba i tylko to cię interesuje.Inne wzory chemiczne stosowane przez różnych sprzedawców czy też producentów to nic innego jak chwyt marketingowy który bazuje na małej wiedzy chemicznej niektórych rolników.

Edytowane przez farmer1973
Opublikowano

Jest opcja że rozłoży się w pierwszym roku bo to kreda.Tyle że jeżeli ma 78 % CaCO3 to czystego składnika CaO będzie mieć około 35-40 %. Czyli tyle przyswoi się w glebie.

Piszą na swojej stronie że na życzenie przesyłają badania IUNG i Stacji Chemiczno -rolniczej.Poproś o badania i na pewno potwierdzi się to co napisałem powyżej.

CaCO3 musi się rozłożyć na CaO(to co przyswoi gleba) i CO2 (dwutlenek węgla). Jeżeli ma 78% CaCO3 to żeby wyliczyć CaO najprościej podzielić na 2.To tak mniej więcej. Chemii nie oszukasz.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

Węglan magnezunieorganiczny związek chemiczny, sól magnezowa kwasu węglowego o wzorze sumarycznym MgCO3.

W warunkach standardowych jest to biała lub bezbarwna substancja krystaliczna. Praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie. W temperaturze 350 °C rozkłada się na tlenek magnezu i dwutlenek węgla. MgCO3 → MgO + CO2

To informacja z wikipedii.

Podejrzewam że kupiłeś dolomit CaMg(CO3)2 zawierający ok 15 % MgO.

Jeżeli kupujesz jakiekolwiek wapno zwracaj uwagę tylko na zawartość czystego składnika czyli CaO lub MgO. To jest wartość którą przyswoi ci gleba i tylko to cię interesuje.Inne wzory chemiczne stosowane przez różnych sprzedawców czy też producentów to nic innego jak chwyt marketingowy który bazuje na małej wiedzy chemicznej niektórych rolników.

wapno grade IV zawiera 61% węglan wapnia pochodzenia kredowego, złoże algowe. mój dostawca mówi, że algi dają gratis ;) a np. Timac każe za algi słono płacić ( ponoć 1300, gradeiv 450 netto). węglan magnezu 32% dodają z magnezytu. przeczytałem to gdzieś na forum agrofoto i autor tego posta (chyba pisał o tym Agronom-specjalista od wapnowania) twierdził, że jest to jedna z lepszych form przyswajalnego magnezu. po zakupie rozpuściłem granulki w wodzie, kreda bardzo ładnie się rozpuściła ale pozostały na dnie takie ciemne bryłki, kryształki czegoś tam. pewnie to ten węglan magnezu. ale zauważyłem, że rozpuszczone wapno po czasie rozwarstwia się, na dole bryłki i kreda a na górze woda w kolorze tych bryłek(bardzo ciemna). możliwe, że węglan magnezu powoli rozpuszcza się

Opublikowano

Jeżeli zawiera 61% CaCO3 czyli węglanu wapnia to według wzorów powyżej kupiłeś ok 34 % CaO. Algi? A co algi mają do tego? To pewnie następny chwyt reklamowy ale nie wiem, więc nie wypowiadam się.Jeżeli nawet węglan magnezu jest w formie rozpuszczającej się w glebie to jest go ok 18% (MgO) to jak przeliczysz wszystko na czysty składnik CaO + MgO = 52 %.

Uważam że jak zapłaciłeś 450 zł netto za 52 % wapno to przepłaciłeś i to grubo.

Dolomit sypki CaO+MgO 45-50 % w tym MgO min 15% kupiłbyś za jakieś 50-100 zł(luz) w zależności gdzie mieszkasz.Producenci uzależniają cenę z dostawą od odległości.

Wapno tlenkowe pyliste 60% CaO można kupić za jakieś 180-250 zł.

Wapno tlenkowe pyliste z magnezem które ma 70-80 % CaO w tym MgO 25-30% w formie tlenkowej można kupić za 350-400 zł brutto

Wapno tlenkowe granulowane CaO 90% -cena u producenta 550 zł brutto za tonę.

Opublikowano

Jeżeli zawiera 61% CaCO3 czyli węglanu wapnia to według wzorów powyżej kupiłeś ok 34 % CaO. Algi? A co algi mają do tego? To pewnie następny chwyt reklamowy ale nie wiem, więc nie wypowiadam się.Jeżeli nawet węglan magnezu jest w formie rozpuszczającej się w glebie to jest go ok 18% (MgO) to jak przeliczysz wszystko na czysty składnik CaO + MgO = 52 %.

Dolomit sypki CaO+MgO 45-50 % w tym MgO min 15% kupiłbyś za jakieś 50-100 zł(luz) w zależności gdzie mieszkasz.Producenci uzależniają cenę z dostawą od odległości.

Wapno tlenkowe pyliste z magnezem które ma 70-80 % CaO w tym MgO 25-30% w formie tlenkowej można kupić za 350-400 zł brutto

wapno grade IV jest oczywiście granulowane. uzupełniająco postanowiłem posypać na oziminy, dostarczając jednocześnie magnez. na ulotce napisali wapno kredowe szybko działające z magnezem wysokoreaktywnym. o algach to wspominam tylko tak na marginesie. kto miał kontakt z firmą Timac to wie o czym mówię. algi czynią cuda ;) .

chyba uległem modzie na wapno granulowane. wielu twierdzi, że nieduże nawet dawki wapna kredowego (250-400kg) znacząco wpływają na wyniki produkcyjne, na plony. u mnie ph od 0,5 do 1 poniżej normy

Opublikowano (edytowane)

Kreda jak najbardziej jest dobra, ale stosunek ceny do czystego CaO już nie.

Prześledziłem cały wątek i widzę, że ciągle wiele osób upiera się przy ogólnej zawartości CaO. Woda jest w oceanach i w jeziorach, ale tą z oceanu pragnienia nie ugasimy.

Ja granulatu jeszcze nie stosowałem, ale widzę, że po wysiewie wapna kruszonego co roku wyoruję mnóstwo kamyczków, ph oczywiście poprawiłem, ale patrząc na tą całą logistykę , przerzucanie dziesiątek ton wapna skłaniam się ku granulatom, ewentualnie drobno mielonej kredzie pastewnej ( tu akurat jestem pewien jej szybkiego działania). I podstawowa rzecz - w granulacie czy kredzie pastewnej nie płacimy za wodę ( a czasem i za ziemię)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kolego Agronom_kujawy , nabyłem w tym roku ziemie lekką 4 i 5 klasa o ph 4.3 zastosowałem przed orką średnio 4,2t na hektar wapna z kopalni Radkowice Wapno nawozowe węglanowe,

zawierające magnez odmiana 05

CaCO3(węglan wapnia) ok. 60%

CaO (tlenek wapnia) 30% - 35%

MgO (tlenek magnezu) 15% - 18%

MgCO3 ok. 30%

Inne mikroelementy: Siarka, Żelazo, Miedź, Cynk

Co należy dalej zrobić aby doprowadzić pole do ładu. Na wiosną planuję posiać owies a po żniwach wapno z kopalni z morawicy w dawce ok 2t

- CaCO3 = 94% - 98%

- CaO = 50% - 53%

- MgCO3 = 1% - 3%

- MgO = 1% - 2%

- wilgotność = 3% - 8%

- aktywność chemiczna = 93%

Dlatego te wapna bo te kopalnie są najbliżej mnie, chciałbym zasobność i ph doprowadzić do normy i za 3-4 lata sadzić porzeczkę lub aronię . Proszę o pomocne wskazówki i uwagi.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Opublikowano

witam Panów mam pytanie jakie wapno będzie lepsze Kujawit odmiana 04 CaCo3 89-95 % CaO 50-53% wilgotność 0,5 % czy też Nordkalk Standart Cal CaC03 93-95% CaO >51 wilgotnośc 6-10 % wiem parametry parametrami ale chodzi mi o praktykę jak to wygląda które było by lepsze ?

Opublikowano

Nie warto, pH i tak bardzo nie podniesiesz, najlepiej zastosuj dobre wapno po żniwach na ściernie.

A jakie wapno jest lepsze? Dolomitowe? Nie żartuj sobie. Kreda jest najbardziej reaktywna i najszybciej rozkłada się w glebie. Co do siania kredy na pszenicę to stosujemy 300 kg/ha. Pszenica bardzo lubi wapń.

ten cały wapniak rzeczywiście jest wart tych pieniędzy?

czy lepiej zamówić np kredę z Dwikóz ?

Warty jest swoich pieniędzy.

Opublikowano

no to na razie opinie sa wyrównanie a co powiedzą inni w tym temacie ? co by wybrał Agronom_kujawy ? chciałbym przed zamówieniem mieć pewnośc że wybrałem najlepszy produkt... poza tym panowie jak wygląda składowanie tego wapna ? może leżeć pod chmurką do żniw czy koniecznie trzeba zabezpieczyć ?

Opublikowano

Dolomit to warto stosować na słabych glebach jak mamy uregulowane pH a chce podwyższyć zasobność w magnez.

I co z jej reaktywności? 300kg to tyle co nic, tym gleby nie odkwasisz. Ok jak co roku dasz te 0,5t kredy granulowanej to dobry odczyn się utrzyma nawet przy dużych dawkach nawozów mineralnych.

Opublikowano

Witam.Panowie mam takie pytanie jakie wapno można sypnąć pogłównie teraz z wiosny na przenice pszenżyto?

Jesienią dałem 100kg kizerytu i 100 polifoski na hektar przed siewem. Teraz na 1 dawkę chcę sypnąć 200kgsaletry i jakieś wapno jeszcze na 2 dawkę myślę 100/150kg/ha saletry 3 dawki ni daję. I tu teraz mam dylemat jakie wpno mogę sypać na zboże dolokorn? polcalc czy coś innego ? co polecacie co sie sprawdza a czego nie kupować? glebe mam kwaśną.

Opublikowano

to jak Panowie co polecicie bo muszę się zdecydować na promocyjn ceny z nordcalku standart... ale ten kuajwit 04 też chodzi mi po głowie... Agronom_Kujawy gdzie jesteś jak Cie niema? i ludzie proszą Cie o pomoc ?:P