Skocz do zawartości

Opryskiwacz zawieszany czy ciągany??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Muszę wymienić opryskiwacz. Aktualnie posiadam Pilmet Rex 1215 na 15m belce a chce wymienić na większy. 

Zastanawiam się nad wersją zawieszaną i ciągana. Który będzie lepszy? Jak macie  doświadczenia? Pola mam dosyć małe 

Musi on posiadać:

Poj. Min 2000l

Belka 15 lub 18

Pełny komputer

Proszę o wypowiedzi z własnymi doświadczeniami 

Opublikowano

Miałem 1000 zawieszanego i pryskało się dobrze jednak wymieniłem na ciągany bo 

- jest stabilniejszy na dołkach ( nie skacze)

- większa pojemność

- szybko się go zapina i odpina

- im cięższy/ większy opryskiwacz tym bardziej gnieciesz ścieżki 

- Potrzebne duże dociążenie z przodu po górkach

plus zawieszanego to tylko to że nie gnieciesz na polach gdzie trzeba zawrócić w " miejscu".

Opublikowano

Ostatnio debatowałem z kilkoma mądrzejszymi od siebie ludźmi na temat wyboru opryskiwacza i wybór jest oczywisty - tylko ciągany. Pojemność 2000 litrów będzie ważył 3 tony albo więcej zatankowany do pełna, a jak przyjdzie ci do głowy jeszcze rsm rozlewać to już będzie doebany konretnie. Zastanów się teraz jak potężny ciągnik będzie ci potrzebny do takiego opryskiwacza. 

Opublikowano

Zawieszany opryskiwacz tylko na małe pola i ogólnie na niewielkie gospodarstwo. Ja już zdecydowałem, że jak już będę miał kupić to tylko ciągany 2500-4000 litrów (w tym przedziale). Ciągnik 85KM więc nawet z zawieszanym 1000l miałby już czasami problem bo zatankowany ważyłby około 2 ton

Opublikowano

Ja ciągam 2400l przy pomocy 3 cylindrowego John Deer'a 50KM 4x4, problem trochę może być pod duże górki bo tam jedzie się wolno ale jak jest komputer to prędkość czy obroty nie mają znaczenia

• Like 1
Opublikowano

Ciągnik jaki będzie współpracował do NH T6.145km więc z podnoszeniem i ciaganiem większej beczki nie powinno być problemem. 

Pola mam od 30a do 3ha i trafiają się górki. Areał jaki jest do pryskania to 70ha.

Myślałem o Amazone uf 1801 lub jakiś ciągany lecz czy to ten, czy ten to belka musi mieć max 18m a to już rzadko trafić 

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem dyskusje w tym wątku. Jeśli minimum 2 tys litrów to w zasadzie tylko ciągany. Zawieszanych o tej pojemności raczej nie ma. Wymagana minimalna pojemność sama narzuca wybór.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na pola do 3 ha chcesz ciagany?? 70 ha w kawałkach max3ha?? Ja bym pomyslał o jakiejś beczce z wodą (ew mauzery) i opryskiwacz zawieszany tankowany na polu z beczki Przy ciąganym z takimi kawałeczkami to się zamęczysz. Coś o tym wiem bo u mnie kawałki max3.5 ha

Edytowane przez Karol445
Opublikowano

Też mam pola od 1ha do 4ha i planuję zakup ciąganego, bo dziękuje za pierdulenie się mauzerami i wożeniem wody na pole. W ciąganym dużym opryskiwaczu zrobisz gotową zupę na 10 czy ileś hektarów, jedziesz i pryskasz. 

Ewentualnie można się bawić w dodatkowy zbiornik na przedni tuz ale to też nie jest takie piękne jak sie wydaje

A jak masz 70ha to tym bardziej duży ciągany, zrobisz więcej pól jednym zbiornikiem.

Opublikowano
33 minuty temu, Karol445 napisał:

Na pola do 3 ha chcesz ciagany?? 70 ha w kawałkach max3ha?? Ja bym pomyslał o jakiejś beczce z wodą (ew mauzery) i opryskiwacz zawieszany tankowany na polu z beczki Przy ciąganym z takimi kawałeczkami to się zamęczysz. Coś o tym wiem bo u mnie kawałki max3.5 ha

To byś się nie odnalazł w realiach rolnictwa w moim rejonie.

W jaki sposób miałby się zamęczyć ciąganym opryskiwaczem z hydrauliką i komputerem?

Bo tym ciąganiem beczek na pole, tankowaniem i rozrabianiem na polu to już jak najbardziej idzie się zamęczyć.

Zdecydowanie ciągany

Opublikowano (edytowane)

To samo u mnie.Pola po 0,5ha mam jak i po 3ha i mam ciągany.Ludzie po 10hektarow gospodarstwa mają i ciągnięte kupili .Na zamęczonych nie wyglądają i nikomu się powrót do zaczepiane go nie marzy.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

To byś się nie odnalazł w realiach rolnictwa w moim rejonie.

W jaki sposób miałby się zamęczyć ciąganym opryskiwaczem z hydrauliką i komputerem?

Bo tym ciąganiem beczek na pole, tankowaniem i rozrabianiem na polu to już jak najbardziej idzie się zamęczyć.

Zdecydowanie ciągany

Dla mnie to jest dyskusja na poziomie symulatora farmy. Ma być 2 tys l minimum ale zawieszany czy ciągany. Przedszkole.

Opublikowano
59 minut temu, Karol445 napisał:

Ludzie uważajcie niech nikt tego nie przeczyta na poważnie. 

TYLKO CIĄGANY OPRYSKIWACZ jedno mieszanie i z głowy a nie 400l beczka i jebanie co 2 ha z mieszaniem

Opublikowano

Twin tank też wchodź w grę. Do tej pory mam 1200l i daje radę wszystko na czas.

Lecz chce usprawnić park maszynowy i mniej czasu spędzać w polu dlatego myślę o czymś większym.

Problem z ciąganym jest też taki że to kawał klamota😃 a też ciężko znaleźć w belce 15-18m

Opublikowano

Zagraniczne to prawie niewykonalne, większość jest 24 metry lub więcej. Możesz szukać polskich używek jakichś krukowiaków czy pilmetów europa albo uciąć belkę w dużym zachodnim opryskiwaczu choć ja już bym się bał tak gwałtownej ingerencji

Opublikowano

a ja mam zawieszany 2000l tam wchodzi 2200 bez piany i jest jeszcze 300l na czystą wodę, szerokość 27m

oczywiście jak full to 4t ciągnik trzyma w powietrzu, pryskam na oponach 650

te ciągane macie ubzdurane w głowie bo myślicie trzeba pryskać 200 albo 300l wody na hektar haha śmieszne 

wystarczy 100l a jeżeli chodzi o roundup to najlepiej działa w dawce 75l/ha

20190829_153434-01.jpg

Opublikowano (edytowane)

Bardziej nam chodzi że mieć na tuzie  4t to już jest bardzo dużo, podnośnik po czasie odpowie. Kolejna sprawa mieć twin paka  to już ciągnik przez całą wiosnę stoi w opryskiwaczu, kolega ma, samo zaczepianie i spinanie przodu z tyłem to około 30 min.  Widziałem zetora przełamanego na pół po zestawie twin-pak 

Edytowane przez Michał88
Opublikowano

Na tak małych kawałkach pola to tylko zawieszany ciągany za dużo pogniecie. 

Też myślę o opryskiwaczy ok 1200 l ale zawieszany bo pola oddalone dość daleko oraz duże górki a uwrocia na spadkach terenu i boje się upadku opryskiwacza przy zawracaniu . Co do podnośnika to stosuje łańcuchy zawieszeniowe by nie trzymać cały czas na podnośniku oprysiwacza