Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

hej,

Ostatnio dawałem wtryskiwacze do remontu i korzystajac z okazji zmierzylem cisnienie w cylindrach. liczac od chłodnicy 1: 26bar 2-3: 24bar, 4: 22bar (wiem nominal 28-30bar). Oleju nie bierze płynu tez nie ubywa. Wczesniej x lat jezdzil na wodzie od 2 lat na płynie. Remont silnika nie pamiętam kiedy byl ale cos kolo 20lat temu (tesciu robil). Kwalifikuje sie juz do remontu czy "jezdzic obserwowac" i nie pchac sie w koszty? ( do remontu byl wlasnie 2 i 3 wtryskiwacz. 1-4 byly ok). Przydałoby mu sie mocy i nie wiem czy taka kapitalka by duzo zmienila.

Opublikowano

Zrób jeszcze próbę olejową żeby wykluczyć głowicę ale 22 bar na 4 cylindrze dobrze nie wróżą. Ciśnienie sprężania powinno być w przedziale 26-30 bar. Jak chcesz wiedzieć na ile remont podniesie moc należałoby sprawdzić ile masz obecnie - hamownia się kłania 

Opublikowano

Zależy jeszcze jakie masz ciśnienie oleju, czy są duże przedmuchy przez wlew oleju, jeśli brakuje mocy zadbaj o pompę wtryskową, kąt i dobre wtryskiwacze plus luzy na zaworach

Opublikowano

Sprawdź pompę wtr ,sprawna pompa razem ze sprawnym wtryskiwaczami zapewni odpowiednią moc,jak oleju nie bierze i jego ciśnienie(oleju) jest ok to nie pchałbym się w koszty. Widziałem silniki co na 10 atm chodziły😃. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, akmaly napisał:

Zrób jeszcze próbę olejową żeby wykluczyć głowicę ale 22 bar na 4 cylindrze dobrze nie wróżą. Ciśnienie sprężania powinno być w przedziale 26-30 bar. Jak chcesz wiedzieć na ile remont podniesie moc należałoby sprawdzić ile masz obecnie - hamownia się kłania 

jak wykonac prawidlowo ta probe olejowa ,podasz jakis link z instrukcja lub filmik na YT?

1 godzinę temu, Pronar82abcd napisał:

Sprawdź pompę wtr ,sprawna pompa razem ze sprawnym wtryskiwaczami zapewni odpowiednią moc,jak oleju nie bierze i jego ciśnienie(oleju) jest ok to nie pchałbym się w koszty. Widziałem silniki co na 10 atm chodziły😃. Pozdrawiam.

lampka czujnika cisnienia oleju nie swieci sie ,wiec mniemam ze cisnienie jest dobre. wymienialem w sobote olej  to po zalaniu i zalozeniu nowego filtra przez 5s sie swiecila a potem zgasła (pewnie obwod sie wypelnil w calosci i dlatego)

ta pompa paliwowa za mna chodzi zeby zrobic, byla remontowana z 5 lat temu ale juz pojawiaja sie wycieki. Nie chce jej ruszac bo jest pekniecie na korpusie na wysokosci tego dolnego otworu mocujacego (foto). jakby pompiarz od razu pospawal bylo by miodzio.

obraz.png.08916c12457a3194a8dbc5f9a053a142.png

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Wtryskowa😎, 5 lat to nie dużo, ja na mojej od remontu jeżdżę, dokładnie w tym roku mija 34 lata, i zalany plynem pali przy -15 bez problemu(c4011),ale sprawdzić nie zaszkodzi, a pospawać ucho to dzisiaj prawie każdy ślusarz z tigiem albo nawet migomatem. Tylko zalać ją do pełna(pod korek) olejem przed spawaniem aby nie wybuchła.

Opublikowano (edytowane)

ta, paliwowa. poprawilem.

23 minuty temu, akmaly napisał:

cyt:

Kryteria oceniania
Porównując wyniki obu pomiarów (pomiar ciśnienia sprężania, próba olejowa) można
uzyskać informacje o stanie technicznym silnika. I tak:

- ciśnienie wzrosło do wartości nominalnej uszkodzone połączenie cylinder – tłok;
- ciśnienie nie zmieniło się – uszkodzone zawory;
- ciśnienie wzrosło nieznacznie – uszkodzone połączenie cylinder – tłok i zawory lub
uszkodzona uszczelka pod głowicą;

- ciśnienie jest jednakowe na sąsiednich cylindrach przed próbą i po próbie –
uszkodzona uszczelka pod głowicą;

- ciśnienie wzrosło ponad wartość nominalną – planowana głowica, nagar na tłokach;

a kiedy jest ze wszystko ok? bo tu widze czy wzroslo czy jest bez zmian to źle . czyli co, ma zmalec?

olej wlac za pomoca strzykawki przez otwor wtryskiwacza?

Ps. ma to znaczenie czy mierzylem cisnienie na zimnym czy na ciepłym silniku? bo mierzylem na zimnym.

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

a kiedy jest ze wszystko ok?

LOL  no jak to kiedy...   ok by było jakby Twój pomiar wykazał np po 26 na kazdym garze, a te kryteria co cytujesz mają tylko pomóc znaleźć co jest rozwalone w silniku..

Do proby olejowej trzeba trysknac olej, ale na tuleje a nie do komory w tłoku.
22 to  troche słabo..

próba olejowa i tak nic nie zmieni.. przemysl tylko sobie czy robisz calkowita kapitalke silnika juz teraz czy jeszcze troche go  dorzniesz i za moze kilka lat.

Opublikowano

Dla mnie sprawa jest oczywista, jeśli silnik nie bierze oleju,to go nie ruszam,poza wtryskami/pompą ,regulacją kąta wtrysku i luzu zaworowego,zacznie brać olej to wtedy można robić dół

Opublikowano

Pompa pojdzie na pierwszy rzut do sprawdzenia , jeszcze ta regulacja zaworow ,zobacze szczeliny. Silnika o tyle jestem ciekaw bo tesc z 10lat nie wymienial oleju  a caly czas byl na chodzie :). I moze to go uszczelnia. W sobote zalalem swiezym olejem wiec ten sezon bede go obserwowal