Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie kosiarki z uni były droższe od rzemiosła co przekładało się na ich jakość, kwestią ważną  przy zakupie używanej jest jej stan technichny. Kosiarka na 2,1m niema wbudowanego sprzęgła jednokierunkowego przez co do napędu wymaga wałka ze sprzęgłem. 

Opublikowano

Że tak się wyrażę trochę głupie gadanie że nie równe łąki to dyskowa zła . Fakt z bocznym zawieszeniem  nie wykosi idealnie nie równych , ale jakie ta są straty ? Z 2 bele straty na 10 ha . A komfort pracy ,lepsze odrosty (bo jednak troszkę wyżej kosi jak rotacyjna,nie podcina korzeni) , oszczędności czasu paliwa przez większą wydajność. Też mam nierówne łąki dawniej dawniej były to pola orane w zagony czyli pas 5-6m i bruzda i takich łąk ok 30ha . Wprawdzie przed zakupem miałem możliwość testowania dyskowej 2.4 a finalnie kupiona zostala 2.8m i nie widzę jakiś problemów . Chyba że ktoś jest pedantyczny i wkurza go że w bruździe zostanie "ścierania " na kilka cm . Jedynym minusem tak naprawdę który widzę jest to że po rotacyjnej kretowiska były wyrównane a dyskowa przeskakuje góra , parę lat i łąka to pobojowisko . Trzeba włóczyć regularnie łąki 

Opublikowano

Miałem w życiu dwie rotacyjne na początku czeska 1,65 potem polska 1,85 to już była różnica byłem zadowolony  , ale w tamtym roku kupiłem dyskową  3m i to teraz to jest  dopiero robota.

Opublikowano

A jeżeli chodzi o rotacyjna jak nie z przodu to z tyłu łapi ziemi dyskowa wada to koszt jej no i nie kosi do tyłu 

Kto po kosi dyskowo to nie chce wracać do rotacyjnej tak uważam może trafią się jakieś wyjątki ale to już chyba z dziwactwa 🤔

• Like 1
Opublikowano

9 godzin temu, UrsusPoland napisał:

Myślałem nad dyskową, ale mam nierówne łąki niestety

możesz mieć wertepy, do puki dyskowa nie przyłoży tak żeby nie przeskoczyła to nic niej nie będzie, i oczywiście dobre włukowanie, a ciągnikiem którym 2,1m rotacyjnej spokojnie pociągniesz dyskową weźmiesz 2,8-3,2m zamiast 12km/h pojedziesz 8-10 wydajność ta sama a plecy zdrowsze i sprzęt mniej zniszczony    

5 godzin temu, Leniwiec1 napisał:

Dyskowa lepiej nawet się sprawdza na nierównych łąkach ba nie łapią nożyki ziemi 

prawda, jak rotacyjnej zmieniałem co 2 ha to w dyskowej raz na pokos, 30ha 

Opublikowano

Fella fajna ale leyly jeszcze lżejsza w pracy ale patrzył bym na stan techniczny żeby nie było spawane nic przy listwie pottinger żywotny ale może być droższy w naprawie 

Opublikowano
33 minuty temu, UrsusPoland napisał:

To może tak. Jaką dyskową byście polecili do zetora 8111 tak do 10 tys. I czy kupi się w miarę kosiarke dyskową za takie pieniądze

znajdziesz krone am283 lub np kuhn gmd 77, poprawek będą pewnie wymagały jednak trfałe i proste konstrukcje

28 minut temu, robert1226 napisał:

Ja bym Ci polecił felle lekka i w nie dużych pieniądzach można znaleźć i napęd ma na każdy dysk odzielny nie po przez koło od koła.

jakie ty masz konstrukcje gdzie masz napęd na każdy dysk z osobna? lely miało wałek przez całą długość, jednak agco już je wywaliło z oferty, jedną z bezpieczniejszych listew są kuhn, tam masz wszystkie koła dużej tej samej średnicy, bez żadnych małych kółek które się mogą śćciąć czy coś, po za tym najczęściej dochodzi do ścięcia kiedy listwa jest nagrzana, często ze starym olejem właścibie bardziej przegrzana i dochochodzi do udeżenia w słupek i wtedy mały tryb się urywa, w starych kosiarkach gdzie nie ma zabezpieczenia na dysku, ale jak ktoś kosi z głową to się takie rzeczy nie dzieją  

Opublikowano

Nie  wiem  jak w innych  typach ale   ja  mam jf  stol   jak  są  kretowiska    to  zwalniam  i   nie  zauważyłem  aby  przeskoczyła    i   nie  rozdupczyła   kretowiska   .   Jak  coś zostanie  to karuzela  dokończy  robotę  .

Opublikowano
9 godzin temu, igor10246 napisał:

znajdziesz krone am283 lub np kuhn gmd 77, poprawek będą pewnie wymagały jednak trfałe i proste konstrukcje

jakie ty masz konstrukcje gdzie masz napęd na każdy dysk z osobna? lely miało wałek przez całą długość, jednak agco już je wywaliło z oferty, jedną z bezpieczniejszych listew są kuhn, tam masz wszystkie koła dużej tej samej średnicy, bez żadnych małych kółek które się mogą śćciąć czy coś, po za tym najczęściej dochodzi do ścięcia kiedy listwa jest nagrzana, często ze starym olejem właścibie bardziej przegrzana i dochochodzi do udeżenia w słupek i wtedy mały tryb się urywa, w starych kosiarkach gdzie nie ma zabezpieczenia na dysku, ale jak ktoś kosi z głową to się takie rzeczy nie dzieją  

W listwie jest wałek i do każdego talerza jest przekładnia kątowa nawet na YouTube jest pokazane jak to wygląda poszukaj i zobacz  a agco ma teraz właśnie felle tylko pod logo fendt .

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, robert1226 napisał:

W listwie jest wałek i do każdego talerza jest przekładnia kątowa nawet na YouTube jest pokazane jak to wygląda poszukaj i zobacz  a agco ma teraz właśnie felle tylko pod logo fendt 

Edytowane przez Leniwiec1
Opublikowano
12 godzin temu, robert1226 napisał:

W listwie jest wałek i do każdego talerza jest przekładnia kątowa nawet na YouTube jest pokazane jak to wygląda poszukaj i zobacz  a agco ma teraz właśnie felle tylko pod logo fendt .

fella jest na kołach zębatych. lely miało wałek przez listwe i na każdym przekadnie kontową, JD chyba próbował coś z kosiarkami segmentowymi gdzie z np 2,4m miożna było zrobić 3,2m ale czy to się powiodło to nie pamiętam