Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, Panie, głupi pomysł mam i chciałem prosić o pomoc, podpowiedź.
Mianowicie, mam 5ha ziemi, 5 klasa, bardzo lekutka, piasek, wręcz pył. Uprawiam sobie to hobbystycznie, wszystko za stodołą w jednym kawałku. Robie to c330 z 76 roku. Do rzeczy:
Kupiłem taki agregat jak na foto, z bronami za 600 złotych, mam zamiar skrócić go bokami do 2.1-2.0 metra (teraz 2.4) i z tyłu dołożyć mu wały podwójne dziekana. W pierwszym rzędzie zębów dałbym gęsiostópki a w drugim na mijankę wąski ząb, żeby tylko wymieszało. Dosłownie żeby było tylko kilka zębów, ten pył to nawet dobrze by zagarniaczami od siewnika ruszył.
Tylko boje się, że ciągnik będzie mi dźwigać, co do uciągu to pójdzie na pewno...
Pracował ktoś czymś takim? Jak wy to widzicie?

kultywator-brony-561357707.jpg

kultywator-brony-agregaty-kozieglowy-561357706.jpg

tulejelozyska-podwojny-wal-strunowy-dociskowy-nieuszkodzony-wielkopolskie-kalisz-563784446.jpg

Opublikowano

Obawiam się że będzie za ciężki. Dwa wały od dziekana trochę ważą.  Proponuję Ci jeden wał, wtedy taki agregat na nim jedzie, koła podporowe w górę albo odkręcić. Ja za łapami  przed wałem miałem jeszcze włukę z pręta 20 na łańcuchach ładnie równało.  U mnie 2,1 z 17 łapami nz 2 i 3 klasie ciągnął 3512. Proponuję jeden wał, ja miałem z bometu i był dobrze skrecony. I moim zdaniem nie zwężaj. że cały ciężar maszyny ma jechać na wale, wtedy .....ladnie zmieli i dogniecie.

Opublikowano
23 minuty temu, szpeloch napisał:

Obawiam się że będzie za ciężki. Dwa wały od dziekana trochę ważą.  Proponuję Ci jeden wał, wtedy taki agregat na nim jedzie, koła podporowe w górę albo odkręcić. Ja za łapami  przed wałem miałem jeszcze włukę z pręta 20 na łańcuchach ładnie równało.  U mnie 2,1 z 17 łapami nz 2 i 3 klasie ciągnął 3512. Proponuję jeden wał, ja miałem z bometu i był dobrze skrecony. I moim zdaniem nie zwężaj. że cały ciężar maszyny ma jechać na wale, wtedy .....ladnie zmieli i dogniecie.

Właśnie jedni mówią nie zwężaj, daj jeden wałek, drudzy zwęż, bo 30 skiśnie. Na yt jest jeden film jak 30 lata z apollo i 2 wałami. Już sam nie wiem 

11 minut temu, Marionos napisał:

A jaka prace tak w ogole chcesz wykonac tym agregatem jak go ztuningujesz?

Uprawa pod siewnik, Sulky SuperSmi

24 minuty temu, Leniwiec1 napisał:

Podnieść podniesię(zawsze można dokręcić obciążnik z przodu) tylko czy pociągnie w tym pytlu 🤔

Zęby to wpuscił by tylko aby aby, poruszenie tego piasku, to bardzo duże straty wilgoci, a po zimowej kopcowanej orce, fajnie by było troche to wyrównać pod siew. Na yt jest mój film gdzie moja 30 latała z 2.8 metra tylko 12 szerokich zębów i do tego wał 2.8, normalnie na 4 sobie leciałą, głębokość pracy na dłoń w poprzek 

Opublikowano (edytowane)

Mamy agregat dziekana 2,1m z takimi walkami o jakie pytasz, c330m jest w stanie go podnieść i jechać z nim, w uprawie miała ciężko ale dawała radę 

Ten drapak który kupiłeś jest krótszy niż agregat dziekana, więc ciągnik będzie miał jeszcze lżej, jeśli masz sprawny podnośnik to będzie ok

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, raven18 napisał:

Dałbym 1 wał w razie gdybyś się kopał to podniesiesz przód i będzie samym wałem robić 

przy tych podwójnych również można tak zrobić.

10 minut temu, bratrolnika napisał:

O takim agregacie powyżej pisałem 

O taką odpowiedź mi chodzi, pompa zdrowa bo tyle co robiona, 4 unii podnosi, jak się stanie na końcu to przód ciągnika w góre idzie. Myślę że przez to, że drapak krótszy, to powinna sobie dać radę.

Opublikowano
13 godzin temu, bergman31 napisał:

Ten kultywator to U412/0 Agrodar 1. W oryginale miał on 11 zębów sztywnych z gęsiostópkami. 

Nie mogłem znaleźć żadnych informacji o tym kultywatorze, kończy się na znalezieniu kilku zdjęć na google i tyle. Same te 3 ramowe wyskakują.

14 godzin temu, bergman31 napisał:

Ten kultywator to U412/0 Agrodar 1. W oryginale miał on 11 zębów sztywnych z gęsiostópkami. 

Jeszcze jedno, z ciekawości poszedłem teraz za stodole, fotę tabliczki zrobiłem 

received_859329302030354.jpeg