Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
fcbarcelonacule napisał:

wybaczcie że nie w temacie,męczy mnie pytanie czy ciapek podniesie big bag 600kg chwytakiem tylnym żeby wysypać do rozsiewacza 

podniesie na pewno tylko dobrze dociążyć przód bo zależy jak długi masz chwytak, im dluzszy tym szybciej podniesie przód niż tyl

Opublikowano
2 minuty temu, fcbarcelonacule napisał(a):

wybaczcie że nie w temacie,męczy mnie pytanie czy ciapek podniesie big bag 600kg chwytakiem tylnym żeby wysypać do rozsiewacza 

Raczej nieralne chyba że niski rozsiewacz i kótkie ramie, kiedyś siałem to rozsiewacz z nawozem 800 kg , ale to juz był max

Opublikowano
wilkołak napisał:

4 minuty temu, alfa napisał(a):

Są ludzie którzy mogą zostać i wszystko zrobić, ja nie mam 30 

Ja mówię o zysku nie obrocie. Hodowla opłaca się już na 40 ha i 50 krowach kupa kasy 

Jak pomoże Ci ojciec , albo syn to Ok , ale cały rok masz zapierdal, chyba że robot doi krowy

oczywiście że krowy teraz się opłacają tylko co roku większa susza i z zysków zamiast jechać na wczasy albo kupić kolejny hektar to wydasz na zakup kiszonki przywiezionej czasem 100km od gospodarstwa. A druga sprawa to mam we wsi chłopaka co ma 35lat, fajny zrównoważony chłopak tylko zony nie może znaleźć bo ma krowy i tyle w temacie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

u nas np nie ma browaru. qq to rozumiem, sianokiszonki, jakies motylki. Ale 50 krow troche zje, czy obecnie utrzyma sie na 40 ha? bo jesli trzeba kupowac to koszty wzrastaja. tak naprawde to zyjemy i utrzymujemy zwierzeta z ha, ktore mamy. ja liczylem koszty, tyle ha ile krow. pasze tresciwe tez trzeba podac, sruta sojowa - ja trzeba kupic.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał(a):

Czym, ciapkiem miałeś 800kg z tyłu? xD rozsiewacz może i był na 800kg i to wszystko.

baks 500 kg i rozsiewacz 310 kg, blisko ciągnika pierwsze wersje bogbale 95 rok

Opublikowano
9 minut temu, Lewy410 napisał(a):

Czy mogę jescze wykonac oprysk na chwasty w pszenicy

Ctu + dff

Lub expert met + dff

Opublikowano
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

Tak 20 kuku i 20lucerny i trawy. Słome za gnój albo kupić. I masz wystarczająco 

to wystarczy na 50 krow? oczywiscie  jakas jalowka na naprawe stada, tak 5 szt, cieleta rodzace sie. nie dodaje sie soi? zboza? osiagnie sie 8 tys litrow?

Opublikowano

Wystarczy spokojnie, a jak dobry rok to i zapasu zrobisz. Śruta rzepakowa albo soja, białko .Bez zboza. A czy osiągniesz 8tys litrów jak to mówią szejki mleczne trzeba dobrze chodzić 

3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

to wystarczy na 50 krow? oczywiscie  jakas jalowka na naprawe stada, tak 5 szt, cieleta rodzace sie. nie dodaje sie soi? zboza? osiagnie sie 8 tys litrow?

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

musiałbys przedstawic cyferkami, moze masz racje, ale na slowo trudno uwierzyc.

Na 100 ha wychowasz zaznaczam dobrej ziemi 150 krów o wydajności 10 tys. 1500000 l x 2.7 w Piątnicy masz przychód 4 mln z tego w zależności od kredytów dzierżaw i ogólnie rolnika dochod 1 - 1.5 mln. 

• Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

na 40 ha nie utrzymasz bez kupowania 50 krow , ktore dadza 8 tys litrow

Co? 

3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

powoedzmy,ze mamy 40 ha i 50 krow stada posatawowego. jaki koszt ogolny bedzie mialo takie gospodarstwo? mniej wiecej.

Koszt ogólny? Tzn 

Opublikowano
21 minut temu, Wpaw napisał(a):

Tak 20 kuku i 20lucerny i trawy. Słome za gnój albo kupić. I masz wystarczająco 

pisiont dojnych to już na rusztach w wolnostanowiskowej warto trzymać , nie bujać sie ze słomą tzn tylko dla jałówek i cieląt ogarnąć 

31 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

na 40 ha nie utrzymasz bez kupowania 50 krow , ktore dadza 8 tys litrow

jeśli te 40 to swoje że uprawiasz jak chcesz i zbierasz to co potrzebujesz z objętościowych to dużo brakować nie będzie , na dzierżawach tylko słoma i zboża na treściwe

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, konteno napisał(a):

pisiont dojnych to już na rusztach w wolnostanowiskowej warto trzymać , nie bujać sie ze słomą tzn tylko dla jałówek i cieląt ogarnąć 

jeśli te 40 to swoje że uprawiasz jak chcesz i zbierasz to co potrzebujesz z objętościowych to dużo brakować nie będzie , na dzierżawach tylko słoma i zboża na treściwe

Nie będzie nic brakować 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Niby tak, ale wolałbym po woli sam się dorabiać a nie nowa łobore na ruszcie za milion. A w razie czego czeka cię konopny sznur

3 minuty temu, konteno napisał(a):

Opublikowano

rozumiem, ale 20 qq i 20 lucerny, to juz nie mamy ziemi. ja zaloze 50 krow na 50 ha, wiec 10 ha mi zostanie na zboze?! mialbym 20 qq, 20 lucerna z trawa, jakis rajgras, i 10 zboze 😎koszty: zaloze ze qq to 4 tys, lucerna ze zrobieniem sianokiszonki hmmm 4 tys na ha? zboze to tez ok 4 tys. do tego + zakupy dodatkow, soi, pradu i weterynaria?!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v