Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam ten sam dylemat. mam zetorka 12045, sle potrzebyje drugiego,mocniejszego, z ciut lepszym udzwigiem!? i nie wiem co zrobic, mozna jakiegos z turbina, albo moze mtz, albo ch...j wie co mam zrobic?! szlak mnie trafia!

Opublikowano
17 godzin temu, alfa napisał(a):

Nie będzie nic brakować 

a jałówki i cielęta , tez czymś karmić i podesłać trzeba , ile szt trzeba trzymać poza dojnymi by mieć na bieżąco na remont stada bez dokupowania cielnych jałówek 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, konteno napisał(a):

a jałówki i cielęta , tez czymś karmić i podesłać trzeba , ile szt trzeba trzymać poza dojnymi by mieć na bieżąco na remont stada bez dokupowania cielnych jałówek 

Na jałówki też w tym starcza nie wiem albo ludzie nie mają pojęcia jak ziemię uprawiac albo uprawiają las tzn 6 klasa. Z 14 ha kukurydzy masz silos 50m długi 7. 8 szeroki i 2.2 wysoki to starcza spokojnie na 50 krow i jalowizne. Z 5 ha lucerny masz nawet w tym suchym roku masz 250 bel do tego z 15 ha trawy w tym roku masz 450 bel niech dla krów 1 bela dziennie tzn 365 zostaje ci dla jalowizny 335 bel spokojnie starczy jeszcze zostanie dla krów 1 bela plus 50 kg słomy plus 200 kg ziarna plus 1350 kg kuku. Z reszty pola możesz dla bezpieczeństwa zasiac 8 ha kuku na ziarno wrazie czego do pryzmy i 7 ha jęczmień dla krów i słomy.  Jedynym materiałem ktory może trzeba będzie kupić może być triche słomy. Jeśli stado zadbane na 50 krow trzeba 30 jalowek 10 cieląt 10 rocznych i 10 do wycielenia. Jesli nie zadbane nie starczy tyle 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

czyli na 50 krow, w tym na remont stada, 50 ha wystarczy spokojnie. ja nawet policzylem 20 ha qq, 20 ha na lucernę i zielonke i 10 na ziarno. obecnie średnia ilosc mleka od krowy, wliczajac zapalenia, opoznienia w wycieleniu,upadki, 8 tys bedzie?

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Na jałówki też w tym starcza nie wiem albo ludzie nie mają pojęcia jak ziemię uprawiac albo uprawiają las tzn 6 klasa. Z 14 ha kukurydzy masz silos 50m długi 7. 8 szeroki i 2.2 wysoki to starcza spokojnie na 50 krow i jalowizne. Z 5 ha lucerny masz nawet w tym suchym roku masz 250 bel do tego z 15 ha trawy w tym roku masz 450 bel niech dla krów 1 bela dziennie tzn 365 zostaje ci dla jalowizny 335 bel spokojnie starczy jeszcze zostanie dla krów 1 bela plus 50 kg słomy plus 200 kg ziarna plus 1350 kg kuku. Z reszty pola możesz dla bezpieczeństwa zasiac 8 ha kuku na ziarno wrazie czego do pryzmy i 7 ha jęczmień dla krów i słomy.  Jedynym materiałem ktory może trzeba będzie kupić może być triche słomy. Jeśli stado zadbane na 50 krow trzeba 30 jalowek 10 cieląt 10 rocznych i 10 do wycielenia. Jesli nie zadbane nie starczy tyle 

Co ty opowiadasz każdy gospodarz musi mieć zapas paszy przynajmniej na pół roku, pogody nie przewidzisz a teraz tym bardziej jak nie za sucho to za mokro.

Opublikowano

Jeśli żywienie i czystosc ok to zapalenie to wypadek przy pracy 

Teraz, Wpaw napisał(a):

Co ty opowiadasz każdy gospodarz musi mieć zapas paszy przynajmniej na pół roku, pogody nie przewidzisz a teraz tym bardziej jak nie za sucho to za mokro.

Z tego co ci napisałem masz zapas i jeszcze sprzedać można 

Opublikowano

Tylko to jest wszystko za piękne żeby moglo być prawdziwe, ja też co roku liczę na plon zbóż+10ton. A wszystko wychodzi w praniu, piszesz czysto teoretycznie 

Opublikowano
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Tylko to jest wszystko za piękne żeby moglo być prawdziwe, ja też co roku liczę na plon zbóż+10ton. A wszystko wychodzi w praniu, piszesz czysto teoretycznie 

Chyba wiem ile mi idzie i ile czego mam. W normalnym roku taki silos na kosze z 11 ha i już robi się 3 zapasu ziarna z 8 ha sypiacego tylko 10 ton nie skarmisz na 50 sztuk znów możesz zrobić zapas pruzmy a w normalnym roku z 5 ha lucerny masz więcej a z 15 ha traw 15 z pierwszego 10 z 2 pok 8 z 3 pok i 8 z 4 pok masz 600 bel plus lucerna 

3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

przy 50 szt. stada podstawowego, (czyli w sumie 80 do 100) tak to okreslajmy i miejmy na uwadze ze 50 szt to w rzeczywistosci 80 do 100. ile osob musi przy tym robic, bez przepukliny i zapalenia pluc?

Maz z żoną na spokojnie 

• Thanks 1
Opublikowano

To masz dobrą ziemię to w ogóle inna rozmowa. Od tego powinnio się zacząć rozmowę jaka ziemia 

Opublikowano
10 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

3 klasa to w sumie idealna. maz z zona obrobi 50 krow i 30 jalowizny, cieleta, a jeszcze pole? no jesli dajesz rade to szacunek !

Ja mam dużo więcej mowoe ci na przykładzie kolegi dobrego robili na spokojnie teraz wzięli chłopa to rarytas wyjeżdżają trochę. Co do ziemi mysle że jeszcze trochę i ludzie pójdą pl rozum do głowy i dobrowolnie zalesia 6

Opublikowano
alfa napisał:

@Wpaw większość 3 podobno cześć 2 bo fałsz 4 i 3 ha 5

to co mała powiedzieć na Podlasiu jak tam większość to 4-6 klasa A zagłębie mleczarskie kraju

Siedzacybyk napisał:

3 klasa to w sumie idealna. maz z zona obrobi 50 krow i 30 jalowizny, cieleta, a jeszcze pole? no jesli dajesz rade to szacunek !

dokładnie! powtórzę że krowy mleczne to kulą u nogi i albo się decydujesz i poświęcasz życie temu albo nawet nie podchodź. Na moje wesele zaprosiłem 4 pary co mają krowy, przyjechali na ślub, zjedli obiad na sali i wrócili do domu na dojenie. Przyjechali powiedzmy ok 20 i wychodzili jako ostatni a nawet pomagali ogarniać po weselu pierdóły bo jak to mówili nie było sensu wychodzic wcześniej jak o 4 rano bo od razu był doj. Podziwiam tych ludzi i nie zazdroszczę.

• Like 2
Opublikowano

przy takich obrotach, zaluzmy 50 krow , 1 mil, to zatrudnic 1 czlowieka -koszt 100 tys, to nie jest az takie wielkie obciazenie. masz dzialalnosc, niby sam dasz rade, ale a pracownika trzeba dac,bo idzie zwariowac. troche sie dziwie,ze przy takich obrotach niektorzy sami pracuja, do upadku, zamiast te 100 tys poswiecic na pracownika. przeciez trumna nie ma kieszeni?!

Opublikowano

Tylko teraz aby wejsc w mleko.

Stado to leko 0.5 mln

Obora

Silosy

Maszyny ,jezeli nie masz usługodawcy

I robi sie ok 2 mln  na wejscie...

Jezeli ktos ma tyle gotowki wolnej  to raczej będzie trzymał sie z dala od krów.

Nawet dokupic ziemi dobrdj po 100 tys za ha  to tez będzie rozwoj

Jezeli nawet połowa na kredyt to odsetki 10% praktycznie więcej anizeli pensja na pracownika

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v