Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, poosa21 napisał(a):

Miałem w tym roku kontrolę z PIORIN w związku z wycofaniem ,,safari,, Teraz trzeba będzie kupić expert met na paragon żeby nie wiedzieli kto brał.

Tak jak koledzy piszą w sklepie stacjonarnym, bo jak nawet kupisz przez internet na paragon to mają dane do wysyłki 

Opublikowano

Problem w tym że z czasem wyślą kontrole na pola i próbka gleby lub liści powie co zostało zastosowane.

Teraz ponoć piorin dostał kasę na dojechanie sadowników w lubelskim . Próbka z liści wypluje listę substancji stosowanych od wiosny

Opublikowano
17 minut temu, Kvl napisał(a):

Tak jak koledzy piszą w sklepie stacjonarnym, bo jak nawet kupisz przez internet na paragon to mają dane do wysyłki 

Jasne, mają adres paczkomatu i niech go kontrolują🤭

Opublikowano

yg

mysza103 napisał:

18 minut temu, poosa21 napisał(a):

Miałem w tym roku kontrolę z PIORIN w związku z wycofaniem ,,safari,, Teraz trzeba będzie kupić expert met na paragon żeby nie wiedzieli kto brał.

Z tego co piszą to jeszcze będzie można zastosować w następnym roku expert met jesienią na legalu , co do kupna to na paragon , lub jak jacenty piszę w stacjonarnym gotówką i bez żadnego świstka 

A do kiedy expert jest w sprzedaży skoro można go stosować jeszcze w przyszłym roku?

Opublikowano

U mnie jest taki jeden ma ze 30hektarow krowy byki i nigdy nie składał o dopłaty. Wszyscy się z niego wyśmiewali a teraz on będzie się śmiał z nas niewolników. 

Opublikowano
W dniu 6.11.2024 o 19:24, kamil800 napisał(a):

Przestancie patrzec na to 😂 lepsza taka rzadsza pszenica niz szczota. Wcale klos do klosa nie musi dotykac aby wymlocic 10t/ha ;)

U mnie tak wygladalo po kukurydzy bezorkowo.

Talerzowka i bezorkowy i w to juz zasialem bez problemu. Kukurydza tutaj dala 12,5t/ha.

Pszenica juz zielona, ze nawet nie widac, ze bezorkowo po kukurydzy zasiane. Jak nie zapomne to jutro zrobie zdjecie jak teraz wyglada

IMG_20241001_091738.jpg

Z lisci juz znaku nie ma. Pojedyncze patyki zostaly 😂

IMG_20241108_142735.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Wpaw napisał(a):

U mnie jest taki jeden ma ze 30hektarow krowy byki i nigdy nie składał o dopłaty. Wszyscy się z niego wyśmiewali a teraz on będzie się śmiał z nas niewolników. 

I tak zostanie dzbanen ze nie brał tych dopłat. 

• Like 2
Opublikowano

Jego sprawa, kiedyś mieli najlepsze gospodarstwo na okolice a teraz licho co ciągnie. Kiedyś pieniądze z dopłat były coś warte a teraz to ochłap, przydała by się waloryzacja🤷

Opublikowano
49 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Nie wiem czy to taki ochłap, około tysiąc złoty na ziemi nie leży tak czy inaczej. 

Widocznie za drogo sprzedają jak dopłatą gardzą. U nas i tak onw zabrali, a w tym roku strączków zero i zaliczka przyszła mała jak nigdy, ale jednak ten tysiąc mnozysz razy te hektary i coś tam wychodzi 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Przy tych 30 ha przeznaczyłbym dwa dni na papierologie i miałbym rocznie 30kola co daje 15 tysięcy dniówka, przy takiej dniówce to wole być niewolnikiem.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

yg

A do kiedy expert jest w sprzedaży skoro można go stosować jeszcze w przyszłym roku?

Jeszcze nie ma podanych konkretnych dat. Ale jak kupisz 3,5kg a będziesz miał 5ha to może być problem. Dlatego lepiej brać bez papieru.

2 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

sąsiad mówił mi w tym roku że widzial auto wioś we wsi jak pobierali próbki rzepaku przed zniwami, pewnie glifosatu szukali albo dursbanu

U sąsiada przyjechali w żniwa jak kosił pobrali próbkę i dopóki nie przyszły wyniki to rzepak stał na przyczepie. Ale najdziwniejsze było to że z innych przyczep mógł sprzedać a z tej jednej co brali próbkę to nie.

Opublikowano
48 minut temu, Tigon napisał(a):

Przy tych 30 ha przeznaczyłbym dwa dni na papierologie i miałbym rocznie 30kola co daje 15 tysięcy dniówka, przy takiej dniówce to wole być niewolnikiem.

Ktoś nie składa w ogóle inny wypisuje cuda w dobrostanie itp. wszystko jest ok dopóki tego na nie sprawdza. To mnie nie obchodzi. Tylko to już przesada żeby za 170zl latać i robić zdjęcia gówien na polu, wycofują herbicydy, fungicydy, insektycydy "substancje które bardzo dobrze działaja" robią nas w uja na każdym kroku np suszowe. Po co to robić jak może dostanie 5% rolników, reszta propaganda żeby składać wnioski. Jeszcze tylko podpiszą umowę z Merkurym i sikamy po nogach. Wam to naprawdę nie przeszkadza? Ja chciałbym zarobić sam za moją pracę ciężka, a nie żeby mi dawali zapomogi co kawałek...

• Like 4
Opublikowano
44 minuty temu, pronto1984 napisał(a):

Odchwaszczać lentipirem plus premazar sad ???jutro na plusie pojutrze też a za 4 dni  ma być -5 tylko że to chlorotoluron do -3 niby działanie ??

Też właśnie mam dylemat czy jechać jutro z taką samą mieszanką czy jeszcze się wstrzymać, bo po 15.11. prognozy niby pokazują 10-11 stopni i 6 w nocy, ale czy faktycznie tak będzie?

Opublikowano
7 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ale tego się nie doczekasz , musisz się dostosować , albo zmienić fach

Może się doczekamy albo nas wytresuja jak małpy w zoo albo będzie kiedyś jakiś bunt małorolnych, rolnicy chyba ostatnia grupa społeczna tak liczna. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v