Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, zetorr6441 napisał:

Kilka lat temu siałem po qq ziarnowej .

Bardzo Sucho kiepsko się oralo .

Po agregacie masa resztek do tego grudy .

Siew zestawem uni i nie dało się ustawić  czym głębiej siewnik tym więcej resztek ciągnęło się pod redlicami .

Efekt masa ziaren na wierzchu .

Potem kilka dni deszczowych i piękne wschody .

Także kwestia pogody 

Akurat to pole mocno wilgotne tzn. I trzyma wilgoć i lubi miejscami stać woda jak jej za dużo. Zobaczymy co z tego będzie. Oki co kiełkuje ale to co na wierzchu bardzo powoli 

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

A co z miotła? Nie będzie na wiosnę wschodu? 

Miotła wschodzi jesienią

1 godzinę temu, akmaly napisał:

Nie słabo sypie tylko raz Ci dało a raz zabrało, ale potencjał jest. 3-4 T/ha to normalne plonowanie, w sumie ziarna więcej ale nie zawsze da się to tak dokładnie zebrać. W tym roku miałem nawet ładny ale przeszła potężna burza i zebrałem z 2/3 choć i tak miałem szczęście bo klika km dalej nie było co kosić. Teraz weź pod uwagę niewielkie nakłady i porównaj z rzepakiem.

Ten chwast preferuje kwaśne gleby, zrób próbki bo chyba wapnowanie cię czeka.

Przy 4 tonach kiepska kalkulacja i to koszenie

Mylisz sie że lubi kawaśne ziemie , rośnie na PH 7,00 wysmienicie

Opublikowano
12 godzin temu, Dastan napisał:

Od paru lat stosuje lentipur 1.5l + DFF i nie było nigdy najmniejszego problemu z miotłą. Dawkę lentipuru można jeszcze podnieść drogi nie jest. 

I lecisz od 3 liścia?

12 godzin temu, Dastan napisał:

Od paru lat stosuje lentipur 1.5l + DFF i nie było nigdy najmniejszego problemu z miotłą. Dawkę lentipuru można jeszcze podnieść drogi nie jest. 

I lecisz od 3 liścia?

Opublikowano

Możesz i bezpośrednik po siewie. Praktykowane i skuteczne. 

Ja dawałem odpowiednio 2l +0,2l

Byle odmiana na chlorotoluron nie była wrażliwa

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Możesz i bezpośrednik po siewie. Praktykowane i skuteczne. 

Ja dawałem odpowiednio 2l +0,2l

Byle odmiana na chlorotoluron nie była wrażliwa

No ja też myśle, 2l a dff 0,22 tylko na szpilke bym dał

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Miotła wschodzi jesienią

Mylisz sie że lubi kawaśne ziemie , rośnie na PH 7,00 wysmienicie

Cyt: Należy jednak pamiętać, że szacuje się że tylko 75 proc. miotły zbożowej kiełkuje jesienią, a pozostała cześć wschodzi wiosną a nawet zimą, gdy temperatury przekraczają 0 stopni Celsjusza. Dlatego długa jesień i ciepła zima sprzyjały wtórnemu zachwaszczeniu.

Opublikowano
2 godziny temu, akmaly napisał:

Ten chwast preferuje kwaśne gleby, zrób próbki bo chyba wapnowanie cię czeka.

Ph na rej działce to 5,6 ale nie będę w nią już nic inwestował bo to dzierżawa, obok już jest dużo domów i właściciel w każdej chwili może podzielić ja na działki budowlane. 

Opublikowano
24 minuty temu, Andpol napisał:

Cezaro 17 ha pryśnięte miałem i 5 ha poprawiałem przytule ale to chyba za mała dawka była i trzeba więcej dawać a quelex podobny skład ma.

Jaka większą dawkę dać? Będę w tym roku testował Cezaro.

Opublikowano
49 minut temu, Andpol napisał:

Cezaro 17 ha pryśnięte miałem i 5 ha poprawiałem przytule ale to chyba za mała dawka była i trzeba więcej dawać a quelex podobny skład ma.

Ja daję każdy zabieg herbicydy czy to w zbożach czy malina 120% dawki, jak się wczesniej bawiłam w zaniżanie to trafiały się miejsca gdzie przepuszczało miotłę

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

Jaka większą dawkę dać? Będę w tym roku testował Cezaro.

Cezaro te 0,5l na pewno bo gdzie dałem więcej to przytuli nie było miotły zero.

42 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja daję każdy zabieg herbicydy czy to w zbożach czy malina 120% dawki, jak się wczesniej bawiłam w zaniżanie to trafiały się miejsca gdzie przepuszczało miotłę

Quelexa też więcej dać czy dołożyć cezaro po 0,1l do ha?

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Kiepska? 4t to ok 4000 zł z ha. Nakład NPK wg uznania, bez żadnego dodatkowego azotu, oprysk raz na chwasty i 2. zabiegi od robala. Koszenie normalne, no chyba że wywali po ziemi to kiepsko ale na tyle lat co go uprawiam jeszcze nie miałem tak aby nie dało się zebrać. Do tego super stanowisko pod pszenicę.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Przemeuro napisał:

Czytam komentarze i zastanawiam się ile tu lokowania produktu, a ile prawdy ?

Uczę się bo zawsze wiosną odchwaszczałem i 1 sezon jesienią było.

Opublikowano
4 minuty temu, Andpol napisał:

Cezaro te 0,5l na pewno bo gdzie dałem więcej to przytuli nie było miotły zero.

Quelexa też więcej dać czy dołożyć cezaro po 0,1l do ha?

Ja robię tak, a ty zrób jak uważasz, dawka podana na etykiecie powinna zrobić robotę, ja też nie chcę zostawiać środków na następny rok

Opublikowano
4 godziny temu, kampl napisał:

Cyt: Należy jednak pamiętać, że szacuje się że tylko 75 proc. miotły zbożowej kiełkuje jesienią, a pozostała cześć wschodzi wiosną a nawet zimą, gdy temperatury przekraczają 0 stopni Celsjusza. Dlatego długa jesień i ciepła zima sprzyjały wtórnemu zachwaszczeniu.

Jakoś pryskam na jesieni i miotły niema

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v