Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Piffpaff napisał:

w taki upał to wystarczy że przewieje i zbije wilgotność

Czy Ty widzisz co piszesz , wysuszyć to może kiaka ton , jak rozsypie na kostce brukowej na podwórzu , gorzej jak przyjdzie z nienacka burza

Opublikowano
miwigos napisał:

4 godziny temu, Piffpaff napisał:

w taki upał to wystarczy że przewieje i zbije wilgotność

Czy Ty widzisz co piszesz , wysuszyć to może kiaka ton , jak rozsypie na kostce brukowej na podwórzu , gorzej jak przyjdzie z nienacka burza

nie doczytałem że skosił 70ha a myślałem że 70t a to robi różnicę w ilości hehe

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Cały czas do przodu . Na obecną chwilę wilgotność schodzi poniżej 11%

20240710_134017.jpg

20240710_164430.jpg

Warto słome sprzedawać ? , ja bym w zyciu nie oddał , chyba że powyżej 2 tyś z ha, i czas na zbiór do 3 dni od skoszenia

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

nie warto ale wielu rolników polakomi się na kasę i wmówi sobie ze kupi za to więcej nawozu a potem kasa się rozejdzie i tak co roku hehe

Spokojna twoja.  U mnie każdy grosz który jest że słomy idzie na dodatkowy nawóz,  jak bym miał siać 300 kg poli / ha to sieje 500

Opublikowano

To myślisz krótkozwrocznie , nie doceniasz słomy

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

a co powiesz na wywóz słomy+ poplon pod kuku/buraki( DORODNY!) vs słoma zostawiona i brak poplonu bo ja wynik znam 

A co powiesz słoma zostaje i do tego polpon, to jest dopiero rewelacja

Opublikowano
mysza103 napisał:

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

nie warto ale wielu rolników polakomi się na kasę i wmówi sobie ze kupi za to więcej nawozu a potem kasa się rozejdzie i tak co roku hehe

Spokojna twoja.  U mnie każdy grosz który jest że słomy idzie na dodatkowy nawóz,  jak bym miał siać 300 kg poli / ha to sieje 500

na pewno jakiś sposób ale pruchnich nawóz nie zrobi

• Like 1
Opublikowano

Euforia zebrana 6.5/ha(150N), 11 wilgotność białko 13.4, gluten 30, spodziewałem się lepszego wyniku, ale z drugiej strony od połowy kwietnia do początku czerwca nic nie padało i teraz już sam nie wiem czy coś zrobiłem źle czy to brak deszczu 🤔🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Gimmeshelter napisał:

Raz na parę lat jak słomę zbierzesz to żadnej różnicy nie będzie, te całe teorie ile to ona nie ma to w praktyce się nie do końca sprawdzają 

Czemu?

Opublikowano
5 godzin temu, Turok napisał:

ja wymieniam słomę za obornik , przelicznik 1t słomy za 3t obornika

Ja tak samo, tylko bez przelicznika takiego . Słoma z 1 ha pszenicy za 25t obornika z dostawą na moje pole. 

Opublikowano

Standardowo zaczelismy kosic skosilismy 1.1 ha zaczelo loc porosilo przestalo i soja z kukurydza dalej beda sie zwijac a zboza tyz nie skosisz godolem lekarzowi niech od razu ustali wieksza dawke leku skoro przy stresie i wysiłku musi byc wieksza dawka 🤣🤣🤣🤣małopolska 

Opublikowano
10 minut temu, Piffpaff napisał:

tak czytam co napisałeś @livebird i zastanawiam się skąd ty jesteś ze tak gwara piszesz a tu proszę małopolska hehe

U nos siebtak godo jo jesce mieszam z rodzinnych stron mamy i tak wychodzi 🤣😅🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

Wczoraj szła sporą burza i mogę już powiedzieć że schodzę z odmiany findus. W tym roku regulowana mocno, przypalona, miejscami leży. Nie na moje gleby taka pszenica. Mam na rozmnożenie kask z agroas, część nią zasieje i coś nowego trzeba kupic

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v