Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, alandil napisał:

Wczoraj w nocy -2, dziś w nocy z 5 stopni. Jechać dziś z poprawka skracania + mikro? Jutro ma być słonecznie. Czy lepiej odczekać te przymrozki jeszcze?

Po przymrozkach odczekujemy 2-3 dni, a tym bardziej jeśli ma być herbicyd lub regulacja.

Opublikowano (edytowane)

Panowie czym tu pryskac, pszenica 3 kolanko, na jesien dff i  expert met. Axial komplet Pak czy jakaś mieszanka? Dodam że to są największe chwasty reszta dużo mniejsza

20240427_125656.jpg

Edytowane przez Piffpaff
Opublikowano

Ajjj z tym czekaniem po przymrozkach. Loteria jak rośliny zareagują. 
Był plan pryskać bo pogoda fajna to po oględzinach pola stwierdziłem że odczekam do poniedziałku. Końcówki liści sine, część zasuszona. Gdzie ja na to dam teraz grzybówkę z regulatorem.. Trzeba chyba zacząć weekend i do pola nie zaglądać. 

Opublikowano
3 godziny temu, Klakier125 napisał:

To będziesz robił t2 elatusem . To tak jak ja, i też prawdopodobnie w przyszłym tygodniu ,gdzie będą ciepłe noce...  A dodajesz coś do tego elatusa. Jakieś odżywki, nawoz.

Nigdy nie dodaje żadnych odżywek i nawozow do żadnego zabiegu . Kiedyś oddzielnie dawałem agrolinija s ale to dobre ale tylko na kieszeń 

Opublikowano
12 minut temu, alfa napisał:

Nigdy nie dodaje żadnych odżywek i nawozow do żadnego zabiegu . Kiedyś oddzielnie dawałem agrolinija s ale to dobre ale tylko na kieszeń 

Czemu nie dodajesz wszyscy dodają odżywki do zabiegu. 

Opublikowano (edytowane)

Ja też nic nie daje bo nie ma potrzeby bo ziemie regularnie nawożone obornikiem

Z resztą szkoda też kasy którą lepiej przeznaczyć na więcej makro(N,P,K,Mg,S,Ca).

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
1 godzinę temu, Klakier125 napisał:

To co wogole nie dajecie żadnych odżywek. 

Takie odżywki jak Ty dajesz, to tak jakbyś w ogóle nie dawał, więc co to za różnica, no jedynie w portfelu 🤭

Opublikowano
23 godziny temu, kamil800 napisał:

TO jakas fitotoksycznosc przez te chlody czy jakis grzyb? Przed ochodzeniem byla w 100% zielona a teraz znaczna czesc pszenic w okolicy to ma, u niektorych takie żółte, ze z daleka widać. Tu na zdjeciu jest Venecja to jest bardziej "zaatakowana" a Reform a tylko czubki podpalone.

Aa i jeszcze w  miejscach gdzie startowałem opryskiwaczem czyli gdzie szlo wiecej jakichs srodkow jest tego wiecej

IMG_20240426_165233.jpg

IMG_20240426_164018.jpg

Kolego ja mam tak samo I co to jest... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Ja też nic nie daje bo nie ma potrzeby bo ziemie regularnie nawożone obornikiem

Z resztą szkoda też kasy którą lepiej przeznaczyć na więcej makro(N,P,K,Mg,S,Ca).

W oborniku prawie nie ma boru

Opublikowano

Obornik nie jest lekarstwem na wszystko. Dolistnie warto dawać mikroelementy, przy czym warto wiedzieć co ile i w jakiej fazie. Makro dolistnie to raczej  kiepski pomysł.

• Like 1
Opublikowano

Jak nic nie dajecie to po ile wy z ha kosicie .... 5/6 ton

10 t z nawiązką  licząc zbiornik bizona 1,4 t miałem w tamtym roku pszenżyta. Ziemie IIIa- IVb.

56 minut temu, STIG13 napisał:

W oborniku prawie nie ma boru

Nie uprawiam pszenicy. Z ozimych pszenżyto.

Opublikowano

Jak nic nie dajecie to po ile wy z ha kosicie .... 5/6 ton

A co odżywka da 4 czy 5  tony ?  I bez niej kosiłem 11.3 t w zeszłym roku prawie 11 t . Odzywka i te inne to najlepsze produkty na utrzymanie firm i ich pracowników ale nie są dobre dla chłopa 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Po co Bor w pszenicy ? To nie rzepak 

W celu stymulacji, jak i reszta. M.in. w skrócie. Dlatego daję tylko przysłowiowe dwie setki.

Edytowane przez STIG13
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v