Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Axd529 napisał:

Coś doradzisz na 1 zabieg żeby było T1/T2? Może teraz  tebu do priaxora dać z 1 litr? 

Może to nie będzie według sztuki ale daj 0.6-0.7l tebu na t1 i priaxor na t2 jeśli już chcesz te substancje. Jeśli masz na polu mączniaka czyli taka plamki Białej pleśni to dodaj do t1 fenpropidyne 300g jeśli nie to tebu solo.

Opublikowano (edytowane)

Duet na Start to 1l + 0,33l , T2 Azoksy 150g i Tebu 200g . Nic się nie stanie jak zostanie na przyszły rok . Mi Duet na Start zostanie na 4ha na przyszły rok bo dwa paki kupiłem . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
54 minuty temu, Axd529 napisał:

Jeszcze zapytam inaczej czy w 260zł na 1,3ha zrobi się jakieś w miarę T1? Na T2 bym dał sam tebu lub z azoksy.  

T1: 150g protiokonazolu mączniaka raczej nie będziesz miał jak już to wtedy tern

T2: 150g azoksystrobiny i 150g tebukonazolu (lub możesz resztę protiokonazolu dać)

• Like 1
Opublikowano

Nowa dzierżawa.Przedplon owies,po wejsciu opryskałem glifo bo bardzo zaperzone pole,3t wapna weglanowego z magnezem.100 kg przedsiewnie soli.Siew 420szt odmiana formacja. Odchwaszczanie 28 pażniernika bacara 0,5l(czysto jest) Wiosna poczatkiem marca 200kg saletrosanu 30 i po tygodniu 200kg mocznika i tyle jak na razie pole mocna 3

Opublikowano
34 minuty temu, androproteam napisał:

Można mieszać Dr green start 2kg+dr green zboża 2kg+ input 460 1l+ stabilan 1l+modus 0,3l+ siarczan magnezu 5kg

I w jakiej kolejności to? 

Mikro makro pierwsze , Input , Moddus , Stabilan , siarczan . Musiał bym zerknąć na ich tabelkę mieszania co i jak , chodzi o formulacje ale chyba tak to było . Masz wątpliwości to próba w wiaderku zrób dla pewności . 

Opublikowano

jak 2 dawke azotu daje sie zeby starczyło do zniw , i podaje sie na 1 kolanko a u mnie tak jeszcze nie do konca 1 kolanko jest , a jak nie zatega pszenica i dać 0,2 moddusaa to nie zaszkodzi ? 

Opublikowano

witam

mam takie pytanie chce dać na t1 zabieg duet na star dołożyć do niego po 150g fenpropidyna  czy odpuścić sobie ? na t2 myślę dać 100g protiokonazol + 125g azoksystrobina  bezie to dobre rozwiązanie ( wiem ze 100g protiokonazol troche mało ale pasuje mi tak opakowanie )

Opublikowano
1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał:

Przy zalecanej dawce Duetu fenpropidyna albo cyflufenamid jest mile widziany

ok to dołożę 0.2l bo zostało mi 1.6l z tamtego roku

Opublikowano (edytowane)

Ile dodawać cyflufenamidu ( 50g w litrze, Cyflux/Kendo 50EW) gdy mieszam z triazolami? 
Z opakowań mi pasuje 0,18-0,19l. Nie za dużo? 

Edytowane przez tobago
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v