Skocz do zawartości

Nexera - Światłowód zawieszony bez mojej zgody na polu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 28.01.2023 o 15:38, mds212 napisał:

i miec szybki internet niz jakies gowno radiowe czy po kablu tp

I tak gówno z tego światłowodu bo to światłowód tranzytowy, podłączyli tylko taką centralkę, rozdzielnię sygnału na słupie w środku wsi a na całej wsi dalej sygnał do domu dociera po drucie TP, podobno dziś internet radiowy jest szybszy niż ten na kablu.

Opublikowano
13 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Głupia ta wieś 

W lipcu zaczęli na święta podpięli dom

Teraz internet śmiga aż wszystko drży 

Jeszcze palca od ekranu nie oderwiesz a już wczytane. 

Głupi to raczej ty jesteś :) Jeśli coś twierdzisz to powinieneś mieć jakieś rozeznanie :D Jak przez 3  lata w gminie w innych wioskach został rozprowadzony kabel .... i nic więcej i nikt nawet nie chce do domu im podłączyć :D Także ten światłowód to kant .... :P I się zastanów w tych czasach gdzie masz neta 5G a my będziemy się babrać z kablami :P Jedna wichura i kabla nie ma :/ A jeśli podlegasz pod Nexere to na awarie poczekasz sobie :) 

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 27.01.2023 o 22:47, kingway napisał:

A jakby mi założyli światłowód na słupy to potem będzie problem polegać na tym , że kabel elektryczny zostanie zakopany w ziemi  , ale niestety słupy nadal zostaną bo będzie na nich światłowód ... a firma , która będzie zakopywać kabel elektryczny nie ma obowiązku ani prawa zakopywać światłowód ani nie ma uprawnień do tego :) Dlatego im zgody nie podpisałem ... ja im proponowałem żeby jechali ziemią  to wtedy mogę podpisać .... ale oni , że nie , że się zobowiążą gdy słupy będą likwidowane , że oni przyjadą i ten światłowód zakopią .... tak już to widzę ... będą jechać pewnie 2 lata także wyprosiłem ich i powiedziałem , że teraz żadnej zgody na nic nie wyrażę nawet na ziemię i nic nie było podpisywane  ;) 

Skąd jesteś? Jaki operator jest u ciebie właścicielem słupów energetycznych? PGE? Enea?

Dnia 28.01.2023 o 22:19, Roxer napisał:

Nie wiem jak to jest z tą firmą Nexera, ale światłowody Fibee na słupach energetycznych własności PGE podwieszane są na zasadach dzierzawy. Są usuwane na wiadomość o planowanej rozbiórce linii energetycznej - najczęściej trafiają pod ziemię, tak jak kable energetyczne.

A na tej działce budowlanej która masz, dlaczego słupy będą demontowane? Usunięcie kolizji linii energetycznej z planowanym budynkiem? Modernizacja sieci?

Halo, odpisze mi Pan autor? W czym przeszkadza światłowód wraz z liniami energetycznymi na tej działce? W budowie domu?

Opublikowano

Kurde, już lata temu położyli światłowód w pasie drogowym, a pod koniec ubiegłego roku się dowiadywałem aby wziąć umowę, to nie jest aktywny. Taka to nowoczesność na wsi...  

Opublikowano

W ubiegłym roku założyli u nas światłowód, część na słupach, część w pasie drogowym w ziemi. Operatorem kabla jest Inea. Po kilku dniach podłączyli mnie do tego kabelka, umowa z Tmobile. Próba jakości: na czterech laptopach filmy, tablet i telefon powiedzmy af. Wszystko śmiga, poprzednio przy radiowym nierealne.

Opublikowano

Mam znajomegoo w meiscie ktory wraz z sasiadem postawili u siebie slup na swoj koszt byleby tylko moc dociagnac do siebie swiatlowod z najblizszego slupa bo odleglsoc byla zbyt duza zeby pociagnac bezposrednio. A tu chłopki na wsi jak zwykle o wszystko maja prooblem i na nic sie nie zgadzaja a naajlepiej to jeszcze im zaplacic.

Wode zakaldali tez sie znalezli ze oni nie potrzebuja i nie pozwola przekopac u siebie, z telefonem tez tak bylo. teraz swiatlowod kopali u nas to etz sie znalazlo kilku postepowych chlopkow ze oni nie pozwola bo maja w telefonie superszybki internet 3G :D Dobzre ze ze prad ciagli za komuny i tam sie nikogo o zdanie nie pytali bo pewnie polwoa ludziz by sie nie zgodzila

Opublikowano
12 godzin temu, Roxer napisał:

Skąd jesteś? Jaki operator jest u ciebie właścicielem słupów energetycznych? PGE? Enea?

Halo, odpisze mi Pan autor? W czym przeszkadza światłowód wraz z liniami energetycznymi na tej działce? W budowie domu?

Sorki , ale nie zauważyłem twojego postu :/ U mnie operatorem jest jeśli dobrze kojarzę to Energa Obrót - bo to do niej zwracałem się o zdjęcie słupów . Słupy będą likwidowane , gdyż mam zamiar tam rozpocząć budowę i kabel zostaje przesunięty przy pasie drogowym . A co do światłowodu to nawet jeśli słupy nie byłyby likwidowane ... to i tak nie zgodziłbym się na zawieszenie ich pod linię energetyczną , gdyż są bardzo nisko i kombajnem nie przejadę :/ 

2 godziny temu, jacek1296 napisał:

W ubiegłym roku założyli u nas światłowód, część na słupach, część w pasie drogowym w ziemi. Operatorem kabla jest Inea. Po kilku dniach podłączyli mnie do tego kabelka, umowa z Tmobile. Próba jakości: na czterech laptopach filmy, tablet i telefon powiedzmy af. Wszystko śmiga, poprzednio przy radiowym nierealne.

Tylko , że u mnie to będzie , że więcej nie będzie tego neta jak będzie :D No chyba , że przerobią te  kable w ziemię :D Bo jeszcze nie podłączone a już kombajny parę zerwały :/ I z naprawami to  jakoś się nie spieszyli :/ 

Opublikowano

U nas odwrotnie. Zrobili światłowód do wioski oddalonej o 6 km, a w mojej i czterech sąsiednich nie. Na wsi większość osób zainteresowana podłączeniem, zgłaszaliśmy w gminie, odesłali nas do Nexery, Nexera odesłała nas jeszcze gdzieś tam i jesteśmy zawieszeni w ubiegłym wieku, bo wygląda na to, że światła nie będzie. A bajki o 5g to można sobie opowiadać dzieciom na dobranoc. Większość BTS-ów pracuje na pasmach 800, 900 i do tego są obciążone do granic absurdu. U siebie musiałem dokładać do routera zewnętrzną antenę, skierować ją na najbliższy możliwy BTS z LTE (10km w linii prostej) wymuszając agregację pasm 1800 i 2100 na routerze, dzięki czemu poprawiłem sobie jako tako jakość neta w domu. Światłowód w tym momencie to jedyny sensowny sposób na stabilny i szybki internet w domu, ale widzę, że niektórzy wolą podchodzić do tego "idźta z to elektryfikacjo mi stond, jo mom lampe naftowo i mnie żodyn prund niepotrzebny".

Opublikowano
12 godzin temu, AroniowyLiść napisał:

U nas odwrotnie. Zrobili światłowód do wioski oddalonej o 6 km, a w mojej i czterech sąsiednich nie. Na wsi większość osób zainteresowana podłączeniem, zgłaszaliśmy w gminie, odesłali nas do Nexery, Nexera odesłała nas jeszcze gdzieś tam i jesteśmy zawieszeni w ubiegłym wieku, bo wygląda na to, że światła nie będzie. A bajki o 5g to można sobie opowiadać dzieciom na dobranoc. Większość BTS-ów pracuje na pasmach 800, 900 i do tego są obciążone do granic absurdu. U siebie musiałem dokładać do routera zewnętrzną antenę, skierować ją na najbliższy możliwy BTS z LTE (10km w linii prostej) wymuszając agregację pasm 1800 i 2100 na routerze, dzięki czemu poprawiłem sobie jako tako jakość neta w domu. Światłowód w tym momencie to jedyny sensowny sposób na stabilny i szybki internet w domu, ale widzę, że niektórzy wolą podchodzić do tego "idźta z to elektryfikacjo mi stond, jo mom lampe naftowo i mnie żodyn prund niepotrzebny".

Dla mnie liczą się fakty ;) Jeśli światłowód byłby w ziemi w 100 % to ok wchodzę w to ... , ale jak głównie będzie on zawieszony na liniach energetycznych , które i tak są nisko to co za sens ??? :/ Wiesz ile razy już były zrywane przez maszyny ??? I wiesz ile trwała ich naprawa ??? Szczerze to nawet nie wiadomo gdzie to zgłosić bo NEXERA nie odpowiada ...  A za usługę trzeba płacić :)  Także co to za rozwój ... jeśli 25 lat temu umieli ziemią ciągnąć kabel telefoniczny a teraz idą po kosztach bo to i tak jest kant i pewnie nic z tego nie będzie ... skoro już przez 3 lata i linie sobie wiszą i nic nikt z tym nie robi :) 

Opublikowano (edytowane)

Jak potoczyła się sprawa?

U mnie jest podobnie: planuję zlikwidować linię, a teraz chcą podwiesić pod nią światłowód i nie wiem, czy mogę się zgodzić i czy nie będzie to utrudnieniem przy likwidacji linii (ponoć w umowie PGE z operatorem światłowodu jest zapis, że w przypadku likwidacji linii mają obowiązek usunięcia, ale mają zostać poinformowani z 12 miesięcznym wyprzedzeniem). W PGE twierdzą, że w takim przypadku zgłaszają do właściciela światłowodu i on ma go usunąć.

Edytowane przez greg_waw
Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.08.2023 o 12:28, greg_waw napisał:

planuję zlikwidować linię

Co to znaczy że planujesz zlikwidować linię? Takie rzeczy raczej PGE robi, chyba że jakieś usunięcie kolizji może robisz na swój koszt.

A co do tej zasady, to potwierdzam. Po zgłoszeniu przebudowy sieci (czyli rozbiórki starych słupów linii napowietrznej) do właściciela światłowodu, on zorganizował własną przebudowę: światłowody były zdjęte ze słupów i poprowadzone pod ziemią. Oczywiście trochę czasu to zajęło. Mowa o rejonie PGE

Edytowane przez Roxer