Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że trochę inaczej wygląda ten cyklon przed dozownikiem w dmuchawie PT200, bo tam wewnątrz jest zamontowany jakby dodatkowy zbiornik do którego spada część plewów. Czyści się go otwierając dwa aluminiowe dekle po bokach u dołu cyklonu.

No ale skoro nie chodzi o separator to o co? W dmuchawie nie ma innego urządzenia dozującego. Jedyne czym możesz coś podregulować to klapka na ssawie, gdzie regulujesz ilość pobieranego powietrza. Mówię na przykładzie dmuchawy PT200.

Opublikowano
Dnia 20.01.2023 o 18:41, przybyslawice5211 napisał:

Są śrutowniki co same zaciągają to może na nich się podwzorować może ktoś ma w okolicy    

śrutownik odpada bo tam na wale z bijakami jest wentylator , wydajność tej konstrukcji dość mała bo moc jest rozdzielona na tłoczenie powietrza i śrutowanie ziarna no i są rury mniejszej średnicy 

Dnia 20.01.2023 o 17:20, ŻakowskiSławomir napisał:

mam zamysł, coś już wiem jak to zrobić, kupno używki to jest 7 tysięcy w górę i to jakieś zmęczonej życiem, można to zrobić dużo dużo taniej, potrzebuje po prostu paru odpowiedzi. pomysł  i częściowy plan mam

co podpowiedzieć ? cyklon spowalniający to najlepiej ze starego lejka blaszanego zrobić , uciąć obniżyć itp 

najgorzej z wentylatorem by był wydajny i szczelny , do tego trzeba osprzęt do szczelnego łączenia rur itp 

no i bardziej potrzebujesz dozownik łopatkowy czy zwykły inżektor?

ogólnie dużo jeżdżenia , szukania i oglądania złomu oraz maszyn w cenie zbliżonej do złomu by logicznie niezbędne części skompletować 

18 minut temu, margoo78 napisał:

Na końcu zwykle montuje się jeszcze jeden mały cyklon aby oddzielić powietrze o ziarna (nie zawsze jest konieczny).

znajomy na poddasze garażu walił bez tego to była tragedia , syf i kurz wszędzie a najgorsze sprzątanie i łopatowanie tego latem pod blachą w ponad 40 stopniach 

Opublikowano
Przed chwilą, konteno napisał:

co podpowiedzieć ? cyklon spowalniający to najlepiej ze starego lejka blaszanego zrobić , uciąć obniżyć itp 

najgorzej z wentylatorem by był wydajny i szczelny , do tego trzeba osprzęt do szczelnego łączenia rur itp 

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-do-zboza-4-8kw-neuero-7-5-z-dozownikiem-duza-wydajnosc-CID757-IDS6H2R.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=1   myślałem nad czymś takim, bo z tego co się dowiedziałem musi być ten dozownik, bez tego ani rusz,  teraz musiałbym do niego dołożyć separator[ przyspawać po prostu?] tylko jak przyspawam to gorzej będzie z zasuwą, również dowiedziałem się że musi być zasuwa bo jak jej nie będzie to przy pierwszym zaciągnięciu zboża stanie wszystko w rurze i nie poda dalej. O wydajność się nie martwię bo mam silnik 11 KW, potrzebuje podać 3,4-5 m wysoko i około 6-8 daleko, z przyczepy nie musi brać daleko bo można bardzo blisko podjechać. Teraz tak, musiałbym zakupić taką żmijkę z dozownikiem, ogarnąć taki lej[ tutaj trochę zabawy z tym separatorem ] i dokupić rury, jedna większa która połączy wentylator z tym separatorem , oraz jedna która idzie na przyczepę i jedna która idzie na magazyn do góry. Dobrze myślę?

Opublikowano
1 minutę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

myślałem nad czymś takim, bo z tego co się dowiedziałem musi być ten dozownik, bez tego ani rusz,

przy ssąco tłoczącej tak , przy tłoczącej można się obyć bez niego kosztem wydajności ale dmuchawa niższa i pod zsypy/ szybry łatwiej podstawiać 

3 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

teraz musiałbym do niego dołożyć separator[ przyspawać po prostu?]

widziałeś jak to rozwiązanie jest w dmuchawach kongskilde/pom augustów ? wszystko modułowe zapinane na opaski 

9 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

tylko jak przyspawam to gorzej będzie z zasuwą, również dowiedziałem się że musi być zasuwa bo jak jej nie będzie to przy pierwszym zaciągnięciu zboża stanie wszystko w rurze i nie poda dalej.

zasuwa jest chyba tylko w tłoczących z dozownikiem i w sumie nie wiem po co bo można najpierw odpalić dmuchawe a później dozownik , przy ssąco-tłoczącej jest tylko przepustnica zamykana na czas rozruchu, znajomy w POMie ssąco tłoczącym 11kW nie ma zasuwy , dopiero po włączeniu i otwarciu przepustnicy ssawa idzie w zboże

15 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

musiałbym zakupić taką żmijkę z dozownikiem,

chcesz dozownik ślimakowy ? większość konstrukcji to łopatkowy

Opublikowano

tak widziałem jak to jest rozwiązane,jest większa różnica między łopatkowym a ślimakowym? jak mówię , ma podać 3,5 wysoko i 8 daleko,  mam silnik 11 KW więc powinien być git, tylko troche ciężko będzie przymocować taki cyklon za pomocą opaski do ramy, musi to być bardzo szczelne, w takim razie odchodzimy od tematu zasuwy, nie będzie ona potrzebna, Rura która ciągłaby z przyczepy i podawała na górę to myślę że 80-100, teraz pytanie,  czy rura która pójdzie z wentylatora do cyklona może też być z materiału elastycznego, np takiej rury do zboża? czy musi być twardy metal i koniec

Opublikowano

Chyba nie wiecie, że ten dozownik ma dwie funkcje, pierwsza podawanie odpowiedniej ilości materiału i druga o wiele ważniejsza to szczelne oddzielanie obszarów o różnych ciśnieniach. Mówiąc w skrucie jeśli przez podajnik dostanie się powietrze, to mamy po wydajności. W pom Augustów łopatki są prawdopodobnie wymienne i robi się to gdy dmuchawa traci wydajność.

Opublikowano
31 minut temu, margoo78 napisał:

Chyba nie wiecie, że ten dozownik ma dwie funkcje, pierwsza podawanie odpowiedniej ilości materiału i druga o wiele ważniejsza to szczelne oddzielanie obszarów o różnych ciśnieniach. Mówiąc w skrucie jeśli przez podajnik dostanie się powietrze, to mamy po wydajności. W pom Augustów łopatki są prawdopodobnie wymienne i robi się to gdy dmuchawa traci wydajność.

co oznacza pojęcie ,,mamy po wydajności,,? tak, zdaje sobię z tego sprawę że dozownik nie tylko zapobiega zapchaniu