Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Kto północ lubelskiego to już dziś mógł mieć ponad 1850 na czysto, a Ty już myślałeś ze na górce sprzedałeś 

Nie myślę, że sprzedalem na górce, bo 2tyg później można było 100zl drozej sprzedac. Na ten czas ta cena mnie w miarę zadowalała przy braku perspektywy na większe skoki a za kilkadziesiąt złotych na tonie nie było sensu dluzej trzymac. Średnio ze wszystkiego wyszlo mi 1960netto 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Nie myślę, że sprzedalem na górce, bo 2tyg później można było 100zl drozej sprzedac. Na ten czas ta cena mnie w miarę zadowalała przy braku perspektywy na większe skoki a za kilkadziesiąt złotych na tonie nie było sensu dluzej trzymac. Średnio ze wszystkiego wyszlo mi 1960netto 

u mnie taka sama średnia wychodzi ze sprzedaży 190t, cześć kontrakt, część cena żniwa, ostatnia sprzedaż 1750, reszta w magazynie 

edit dodam że koszt miałem mega wysoki bo na ha wyszło plus minus 6500/ha kosztów, na pewno nie więcej 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

Miałem kontrakt na auto z marca po 2200netto. 

Ja postawiłem na ograniczone koszty. Podstawowe zabiegi oparte na tebukonazolu, posiany w uproszczeniu swoimi nasionami, 150kg n po 3k, 130kg pk 15-30 po 4k, średni plon z 21ha ok 3,9t. 

Produkcja jeśli spadnie to nie będzie to mialo znaczenia bo mają skad ściągać. Po za tym czyms trzeba łamać plodozmian i na dobrych ziemiach w moich stronach, zejsc jeszcze bardziej z kosztami to ok 3t można zebrać. Każdy musi sobie policzyc. 

Opublikowano
18 minut temu, skywalker89 napisał:

Miałem kontrakt na auto z marca po 2200netto. 

Ja postawiłem na ograniczone koszty. Podstawowe zabiegi oparte na tebukonazolu, posiany w uproszczeniu swoimi nasionami, 150kg n po 3k, 130kg pk 15-30 po 4k, średni plon z 21ha ok 3,9t. 

Produkcja jeśli spadnie to nie będzie to mialo znaczenia bo mają skad ściągać. Po za tym czyms trzeba łamać plodozmian i na dobrych ziemiach w moich stronach, zejsc jeszcze bardziej z kosztami to ok 3t można zebrać. Każdy musi sobie policzyc. 

Dał Ci dobrze , ale z ziemi wyciągnął więcej, bo były zapasy , tak robiąć , co roku , zasobność będzie spadała , plony też

12 godzin temu, Tomek90 napisał:

Kto? 

Kosów 1880, super cena , na obecny czas, po 1800  bym wszystko sprzedał

Opublikowano
9 godzin temu, ZELKOW napisał:

Też nie ma co się dziwić że produkcja spadnie przy tej cenie i będzie brakowało rzepaku

I na co się przerzucisz ? Na kuku albo pszenice, z których jest jeszcze większy UJ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Dał Ci dobrze , ale z ziemi wyciągnął więcej, bo były zapasy , tak robiąć , co roku , zasobność będzie spadała , plony też

Kosów 1880, super cena , na obecny czas, po 1800  bym wszystko sprzedał

Myślę, że da się to jakoś zrównoważyć na przyzwoitym poziomie aby coś tam w glebie było. Wymaga to zmiany plodozmianu a nie tylko zboza rzepak i np burak. To jest nieuniknione przy konkurencji ze wschodu, u nas produkcja intensywna przy niskich cenach skupów nie ma racji bytu.. 

Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał:

I na co się przerzucisz ? Na kuku albo pszenice, z których jest jeszcze większy UJ? 

W tym sezonie na rzepaku najgorzej sie wyjdzie u mnie

Opublikowano

Też nie ma co się dziwić że produkcja spadnie przy tej cenie i będzie brakowało rzepaku

Z tym brakowaniem to ja bym nie przesadzał. Aczkolwiek produkcja pewnie trochę spadnie. i może coś cena do góry drgnie. Ale jak złapie te 2200 - 2500 czyli ceny z przed wojny czy nawet jeszcze wcześniejszej to będzie super. Ale koszty już niestety do tamtych czasów nie wrócą. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, miwigos napisał:

W tym sezonie na rzepaku najgorzej sie wyjdzie u mnie

Cenę pszenicy trzeba liczyć x 2,2 -2,5 , to już  jest w porównaniu do pszenicy ok , to u mnie na tą  chwilę przeliczając cenę pszenicy , wychodzi 1550-1800 za rzepak . Wiadomo że tam gdzie pszenica droższa to ceny się zmienią , i np przy cenie pszenicy 900 zł to rzepak już  powinien wychodzić 1950- 2250 żeby było dobrze 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
hubertuss napisał:

Z tym brakowaniem to ja bym nie przesadzał. Aczkolwiek produkcja pewnie trochę spadnie. i może coś cena do góry drgnie. Ale jak złapie te 2200 - 2500 czyli ceny z przed wojny czy nawet jeszcze wcześniejszej to będzie super. Ale koszty już niestety do tamtych czasów nie wrócą. 

koszty w tym sezonie będą koło 25-30 % niższe że względu na cenę nawozów i nawet niższe ceny paliw bym powiedział, także oby nie wróciły do tamtego poziomu a będzie git majonez

Opublikowano

Ta ich kalkulacja  coś kiepska, burak mocno zaniżyli , chyba wszystkie pozaklasowe

Opublikowano
mysza103 napisał:

ja na pszenicę nie narzekam napewno lepiej wyszła niż rzepak, jedynie kukurydza słabo bo i plonu nie było ale jakby 10 na sucho złapała to zysk taki sam co w rzepaku także rzepak w tym roku lipa

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym a raczej w tamtym nie zasialem i jakoś nie będę płakał (akurat nie miałem gdzie a dla zwierzyny pod lasem siać nie będę) ja sieje wszystko oprócz soi i słonecznika, w tym roku więcej grochu a na jesieni zastawiamy się nad wyka ozima (dla siebie na poplon)

Edytowane przez Pcheella
Opublikowano

przy lasach zwierzyna robi duże straty czy to w zbożach czy grochu. Miałem piękne pszenżyto w tym roku po grochu, sypało z 8t a druga połowa od lasu może 4t bo tak było zdeptane że nie szło tego podebrać...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v