Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam się do zakupu kosiarki dyskowej mam na uwadze dwie firmy SAMASZ i VICON. Waszym zdaniem która lepsza??? Obie na centralnym zawieszeniu. Będę wdzięczny za opinie

Opublikowano

Kup mchale bo samasz to g.... o, a nie czekaj samasz robi listwy dla MC hale, mam bebnowke samasza 1.85 nic z nią się nie działo przez 10 lat wygląda jak nowa teraz myślę wziąć samasza kdtc 260 na centralnym z opinii wielu użytkowników te modele nie odbiegają od,, zachodu" są naprawdę godne polecenia i przynajmniej części będą będą tańsze i łatwiej dostępne.

Opublikowano

Miałem rotacyjną Samasz 2,1 m. Płakałem ze szczęścia, jak sprzedawałem. To było parę lat temu, więc może jakość się poprawiła, ale myśl inżynierska - nie sądzę. Już same powłoki lakiernicze to porażka, dalej była już tylko ciemność. No ale kupiłem używaną i nie wiem, jak była traktowana przez pierwszego właściciela, więc część awarii można by zrzucić na niewłaściwą obsługę. Tak, czy siak, niesmak pozostał.

Kupiłem kosę Sip. To było jak wyjście z piekła do nieba z pominięciem czyśćca. Pięć sezonów na około 40 hektarach i fantastyczne doświadczenia z koszenia. No ale - nówka sztuka. Nowa to pewnie nie jedna daje radość z pracy. Zobaczymy za dziesięć lat , na razie bez zastrzeżeń. 

Opublikowano

Witam, Planuję zakup kosiarki czołowej i mam kilka wątpliwości a nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi.

Kosiarka miała by pracować przy Ursusie 1634 z kosiarka bębnowa Samasz 1.85m

Jaka kosiarkę czołowa dokupić do zestawu, dyskowa czy bębnowa, i jakiej szerokości czy 3 m nie będzie za szeroka?

Łąki mam dosyć nie równe czy szukać kosiarki na centralnym zawieszeniu i jaka firmę byście polecili w kwocie do 20 tyś...🙂 

Opublikowano

Kup taką, żeby była szersza od ciągnika chociaż po pół metra na stronę, bo inaczej na zakrętach będą zostawały "koguty".

Nowoczesne kosiarki mają bardzo zaawansowane systemy wahliwe i duże możliwości w pracy na nierównym terenie, mnie podobała się Fella Rhamos czy jakoś tak, ale ostatecznie kupiłem dyskową Kuhna. Generalnie nie rozważałem innego systemu cięcia  niż dyskowego, ma więcej zalet niż wad. 

W budżecie 20 tysięcy, to tylko używaną chyba, więc trudno coś polecić, bo ceny od sasa do lasa. 

Ale chyba zacząłbym od wymiany tej bocznej na dyskową minimum 3 metrową, wtedy będzie można uzyskać jakąś sensowną wydajność.

Opublikowano
4 godziny temu, panmino napisał:

Kup taką, żeby była szersza od ciągnika chociaż po pół metra na stronę, bo inaczej na zakrętach będą zostawały "koguty".

Nowoczesne kosiarki mają bardzo zaawansowane systemy wahliwe i duże możliwości w pracy na nierównym terenie, mnie podobała się Fella Rhamos czy jakoś tak, ale ostatecznie kupiłem dyskową Kuhna. Generalnie nie rozważałem innego systemu cięcia  niż dyskowego, ma więcej zalet niż wad. 

W budżecie 20 tysięcy, to tylko używaną chyba, więc trudno coś polecić, bo ceny od sasa do lasa. 

Ale chyba zacząłbym od wymiany tej bocznej na dyskową minimum 3 metrową, wtedy będzie można uzyskać jakąś sensowną wydajność.

A podpowiedź mi jeszcze na co zwrócić uwagę przy zakupie kosiarki dyskowej sprawdzać szczególnie jakieś elementy? Będzie to używka więc trzeba wszystko dobrze sprawdzić żeby się w jakiś złom nie władowac, a nie bardzo się znam na dyskowych więc każda sugestia się przyda🙂

Opublikowano

Wszelkie hałasy są niepożądane. Miałem przygodę z bocznym Kuhnem. Kupiłem używaną i od początku mocno hałasowała. Mam czołową na takiej listwie i wiedziałem, że coś jest nie tak. No sprawdziłem co mogłem, nic nie znalazłem a kosiarka rozleciała się na drugi rok.

W kosiarce należy sprawdzić, czy jest olej według instrukcji. Należy poruszać dyskami, jaki mają luz poprzeczny, jeśli jest duży, to może już coś się niedobrego dzieje na trybach. Sprawdź, czy wszystkie przekładnie są suche. No i wiadomo, ogólnie, żeby nie wyglądała na mocno zmęczoną i reanimowaną młotkiem palnikiem i spawarką. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Witam , planuje zakup kosiarki dyskowej marki Krone , mam upatrzone  modele 243CV i 283CV, ciągnik o mocy 95 KM , koszone będzie głównie lucerna i poplony , czy ciągnik takiej mocy poradzi sobie z 283CV, pod uwagę też brana jest kosiarka Claas disco 260C z kondycjonerem.

Edytowane przez adamowicz84