Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Po co pchacie się w npk przy takich cenach ? Naprawdę myślicie ze jak nie dacie rok dwa czy trzy to świat się zawali i spadną zasobności ?

Niektórzy juz 2 lata ograniczali a Ty im doradzasz trzeci rok???? 
jakbym miał 4-5 klasę to ciekawe czy tak samo pisałbyś…. A zapomniałem-las

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Niektórzy juz 2 lata ograniczali a Ty im doradzasz trzeci rok???? 
jakbym miał 4-5 klasę to ciekawe czy tak samo pisałbyś…. A zapomniałem-las

Tak pisałbym tak samo , mam przeważnie 4 klasy . Zasobności buduje się latami , latami tez je się marnotrawi . Co śmieszniejsze większość tych waszych nawozów z polmleku bielchemu sralchemu czy Marakeszu to zasobność ma tylko na etykiecie . No ake wasz wybór czy chcecie mieć pieniądze w kieszeni czy komuś nabijać kieszeń 

Opublikowano

Tak tak. Zasobność traci się latami haha . Widać to wszystko na okolicy na użytkach zielonych. Kto od dwóch lat nie daje nic to w tym roku praktycznie nic nie zbiera. Tak samo z budowaniem zasobności. Aż dziwne że Nobla nie dostałeś bo dzięki twoim radom problem drogiej żywności nie powinien istnieć bo wystarczyłoby teraz przez 3 lata nie siać drogich nawozów 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Tak tak. Zasobność traci się latami haha . Widać to wszystko na okolicy na użytkach zielonych. Kto od dwóch lat nie daje nic to w tym roku praktycznie nic nie zbiera. Tak samo z budowaniem zasobności. Aż dziwne że Nobla nie dostałeś bo dzięki twoim radom problem drogiej żywności nie powinien istnieć bo wystarczyłoby teraz przez 3 lata nie siać drogich nawozów 

Myśle ze nie odróżniasz azotu  i jego wpływu na plon od potasu i fosforu 

3 minuty temu, Agrest napisał:

To które nawozy mają skład zgodny z etykietą?

Badaj i powiedz . 

• Like 1
Opublikowano

Ale to Ty poddałeś pod wątpliwość skład praktycznie wszystkich nawozów.  Dowody?

Opublikowano

A ty się dziś urodziłeś ? Myślisz ze żyjesz w idealnym świecie w ktorym każdy ten dziadowski import jest badany rzetelnie przez odpowiednie firmy ? Ile razy badales nawóz który miałeś w gospodarstwie lub ile osób znasz które badały ? 

Po drugie nie mój interes , krus chce sypać npk niech sypie tylko jeszcze trzeba mieć świadomość ze jesteśmy na skraju kryzysu jakiego jeszcze w naszym rolnictwie nie było , a przy glebie o odpowiednim pH i kulturze plodozmianie przerwa od npk może być niezauważona . Każdy niech ze swoimi pieniędzmi robi co uważa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mogą kombinować z Puław, mi raz rsm przywieźli i zamiast 28 miał 24, w dzisiejszym casie jak ktoś coś nie ukrenci niewykombinuje to nie przeżyje po prostu taki jest świat.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
22 minuty temu, masa24 napisał:

Każdy niech ze swoimi pieniędzmi robi co uważa 

No i te słowa winny być pogrubione.

Jeden sieje drugi nie, sprawa każdego z nich.

Ja sieję ostatki z zapasów. Ultra 8 i ultradap po 1590, polifoska 6 po 2700, sól niestety też po 2700. 

To że kryzys przed nami to wiem. Ten rok jeszcze będzie bez oszczędności. Następny na pewno cięcia. I być może rezygnacja ze zbóż i produkcja dopłat. Ale decyzja będzie po ogłoszeniu stawek jałmużny z Unii. 

Jakby ktoś nie widział to ceny nawozów są ściśle zkolerowane z polityką Unii. Rolnik nie godzi się z faktem ugorowania i grzebania dorobku pokoleń. Oni o tym wiedzą i polityką ekonomiczną pzymuszą chłopa do zalesienia, ugorzenia, zalania czy postawienia fotowoltaiki, a pier**lona niemiecko holendersko francuska u kraina  zaleje nas manną z nieba.

Opublikowano

Badałem mocznik z kazachstanu, gruba granula, siał się pięknie 48%N. 

18 minut temu, Agrest napisał:

Ja sieję ostatki z zapasów. Ultra 8 i ultradap po 1590, polifoska 6 po 2700, sól niestety też po 2700. 

To że kryzys przed nami to wiem. Ten rok jeszcze będzie bez oszczędności. Następny na pewno cięcia. I być może rezygnacja ze zbóż i produkcja dopłat. Ale decyzja będzie po ogłoszeniu stawek jałmużny z Unii. 

Jakby ktoś nie widział to ceny nawozów są ściśle zkolerowane z polityką Unii. Rolnik nie godzi się z faktem ugorowania i grzebania dorobku pokoleń. Oni o tym wiedzą i polityką ekonomiczną pzymuszą chłopa do zalesienia, ugorzenia, zalania czy postawienia fotowoltaiki, a pier**lona niemiecko holendersko francuska u kraina  zaleje nas manną z nieba.

Ja w tym roku już wprowadziłem oszczędności NPK idzie tylko po 100 pod zboża zamiast 200 a były lata że 200 jesień i 100 wiosna i pod rzepak poszło tylko po 200 gdzie zawsze szło koło 350-400. Ekonomia

PH uregulowane bo miedzy 6.3-7, słoma została wszędzie a przez ostanie naście lat szedł obornik co 2-3 lata. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Daro20 napisał:

Tam co spomlek na białce wykupił magazyny to mają npk z bialchemu  8-17.5-30 po niecałe 3tyś. 

Jakie macie oferty na saletrzak i saletrę w okolicach Radzyń Podlaski-Parczew- Biała Podlaska? 

W Adepcie u Dudy? Jakiś  czas temu pytałem to nie mieli. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Strongman napisał:

On dobrze piszę że jest nadprodukcja i cenami nawozów chcą ją zmniejszyć też to się wiozę z tą ekologią uni.

Tak się zastanawiam... tak mi przyszło do głowy...

Nigdy nie myślałeś by zostać jaką pielęgniarka i pomagać żonie? 

Tak z ciekawości....

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

Nie ja bym był majstrem układał płytki i takie tam elektryka hydraulika jak teraz,lub w każdej chwili mogę być kierowco i wozić próbki do laboratorium .

Ogólnie w rolnictwie najgorsze jest to że niema czystego pieniądza dla siebie,co zarobisz to zaraz wydasz na jakieś inwestycje czy na środki do produkcji.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Strongman napisał:

teraz,lub w każdej chwili mogę być kierowco i wozić próbki do laboratorium

Nie więcej za to kasy by było?

...znaczy niż z rolnictwa?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Ogólnie w rolnictwie najgorsze jest to że niema czystego pieniądza dla siebie,co zarobisz to zaraz wydasz na jakieś inwestycje czy na środki do produkcji.

O to to... też to zauważyłem... po co my się męczymy?

1 rok na dziesięć lepszy, a po za tym czekamy że może kiedyś będzie lepiej....

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał:

Byłem  dziś w Siedlcach na Polagrze, pokazy maszyn itp. Kurła jakie ceny 🙆‍♂️ kto to kupuje nie wiem...Ale jakoś wielkiego zainteresowania dziś nie było.  Ale widzę że mniej maszyn i już nie takie wesołe miny sprzedawców.  

Zapytałem o siewnik talerzowy Ozdoken cena szok 52tys netto,🤦‍♂️ 

Amazon nadbudowany na talerzowce 160tys netto...nowy Ciągnik valtra 160KM ponad 500tyś  Przy tych cenach tylko inwestowac🤠

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Przy tych cenach tylko inwestowac🤠

...nie podpuszczaj...

Jest słabo, a będzie jeszcze gorzej...

Tak mi się wydaje...

Opublikowano

Teraz za ryj trzymać będą tych co w programy poszli a nowe maszyny na u krainę  pojadą za kasę ściągniętą z min polskiego rolnika

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Pafnucy12 napisał:

O to to... też to zauważyłem... po co my się męczymy?

1 rok na dziesięć lepszy, a po za tym czekamy że może kiedyś będzie lepiej....

Bo rolnictwo jest jak nałóg chyba, ile to razy już miało się rzucić to w pis...du ale tak ciągnie by coś zaorać albo zasiać 🤭

3 minuty temu, Agrest napisał:

Teraz za ryj trzymać będą tych co w programy poszli a nowe maszyny na u krainę  pojadą za kasę ściągniętą z min polskiego rolnika

A propo...Ukraińców też  nie brakowało tam jakby co🤦‍♂️

4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

...nie podpuszczaj...

Jest słabo, a będzie jeszcze gorzej...

Tak mi się wydaje...

Korci i mnie coś kupić, ale na szczęście ceny nowych maszyn skutecznie mnie odstraszają. A zadłużać się po uszy nie mam zamiaru.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Bo rolnictwo jest jak nałóg chyba, ile to razy już miało się rzucić to w pis...du ale tak ciągnie by coś zaorać albo zasiać 🤭

Nie wiem... ale naprawdę to coraz bardziej sens traci.. po co robić za nic?

Niektórzy jakieś zobowiązania, inni nie potrafią inaczej...ale ile można czekać na to że za coś jakiś godny zysk będzie?

Dobra, bo to niezgodne z narracja jednych słusznych ....

5 minut temu, Agrest napisał:

No Ty, ale co się dziwić... każdy chce wygodniej... niekoniecznie że dadzą za nic... ale jak wyrobić na coś nie mając nadziei na zysk... ? 

Moim zdaniem rolnictwo to jakiś Matrix... tylko szkoda że za występy w tym kasy jak tym aktorom nie dają...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v