Rolnikk19

Młody rolnik po 3 latach

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Rolnikk19    0
Napisano (edytowany)

Witam. Mam wielką prośbę Panowie, chciałbym się dowiedzieć jak dokładnie wyglądała u Was kontrola po 3 latach na miejscu. Głównie zwracam się do hodowców trzody chlewnej(nie mam obecnie żadnej strefy). Co sprawdzali np.

1.(wymogi asf-bioasekuracja,

2.dobrostan,

3.kwity na szambo i śmieci

4.Opakowania po lekach,

5. Zeszyt-rejestr z środkami ochr. roślin. I   nawozów.

6. Zeszyt z chorobami świń,loch.

7.Przechowywanie zboża (mam część w stodole   na pryzmie) i zrobionej ospy paszy( jak zrobię tone to trzymam w stodole)

Edytowano przez Rolnikk19

tomeq    12

Generalnie kontrola polega na sprawdzeniu tego czy sie wywiązujesz z biznesplanu i to jest najwazniejsze. Czyli zakupy, ewidencja zabiegów  agotechniczych jezeli miales punkty za plan nawozowy, faktury, zasiewy, budynki jezeli cos budowales z mlodego, czy sie sztuki swin zgadzaja itp to jest najwazniejsze. Te rzeczy co wypisales jak trafisz na upierdliwego to sobie moze zazyczyc ale nie wiem czy mają to tego podstawy, zwlaszcza jezeli piszesz o papierach za smieci, no chyba ze masz bdo ale w sumie nie wiem czy agencja ma cos do tego.

c1224    1

Jeżeli chodzi o hodowlę trzody to księgę rejestracji, jeżeli jest w wersji papierowej. Zdjęcie stada podstawowego, ewentualnie warto mieć spis stanu stada ( w sumie jest to obowiązkowy spis).  Wielkość płyty do składowania obornika oraz zbiornika na gnojówkę. To chyba było wszystko dotyczące hodowli.

Wiadomość z agroFakt.pl

Rolnikk19    0

Mam jeszcze pytanie czy ktoś rozliczał się z MR na zakup środków obrotowych (w moim przypadku zakupu  nawozów za 20 tyś zł) i jak wygląda rozliczenie, kontrola tego (w porównaniu do maszyn są tylko faktury)?

ahten    168

tak tylko faktury, ale jesli korzystales z doplat do nawozow, to tych faktur ci nie uznaja, 

tak samo w przypadku paliwa, jesli odliczales akcyze, to stawka z faktury minus 1 zl

Rolnikk19    0

Ahten a Ty na jakie środki obr. brałeś? Jak wyglądala kontrola tego?(Spr. opakowań?)

ahten    168

a kto ci to bedzie sprawdzal, nawet piorin nie sprawdza opakowan po sor, wiec pracownicy arimr beda ci worki po nawoazach liczyli:)

ja miaelm nawozy, paliwo i wapno, ale zmienilem na ziemie

c1224    1
Napisano (edytowany)

Faktury musisz dostarczyć z wnioskiem o 2 ratę.  Zakupu środków obrotowych nie sprawdzają, nawet przy kontroli, także spokojnie :)

Edytowano przez c1224

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez margoo78
      Czy ktoś zna więcej szczegółów dotyczących dofinansowania zakupu silosów zbożowych? Zastanawiam się, czy będzie się to wiązać z jakimś cyrografem na 5 lat.
    • Przez VonVegans
      Jakby ktoś coś już wiedział to niech pisze
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj