Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mesi napisał:

Łódzkie 7,60 + vat 

Duńczyk czy nasza polska świnia? Jeśli nasza to ładnie idzie w górę szkoda że nic do sprzedaży nie ma no i ciekawe jak długo to potrwa 

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Duńczyk czy nasza polska świnia? Jeśli nasza to ładnie idzie w górę szkoda że nic do sprzedaży nie ma no i ciekawe jak długo to potrwa 

Nasze Polskie 

Opublikowano
5 godzin temu, damianos95 napisał:

szybko idzie w górę to i ekspresowe spadki mogą być.....

Opublikowano

Przyszło rozliczenie od Skiby. 

Średnio 1102zł brutto za sztukę przy 40sztukach.

Rok temu o tej porze dostałem najmniej 5.1za E 

A wczoraj 10.40 za E

Niesamowita nie przewidywalność.pozdrawiam 

Opublikowano

No wielkie zdziwienie że świń nie ma, zakłady same podcinają gałąź na której siedzą. A tak swoją drogą to żadnych zapasów zrobionych po niższych cenach nie mają że trzeba z dnia na dzień podwyżki robić w sklepach? 

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał:

No wielkie zdziwienie że świń nie ma, zakłady same podcinają gałąź na której siedzą. A tak swoją drogą to żadnych zapasów zrobionych po niższych cenach nie mają że trzeba z dnia na dzień podwyżki robić w sklepach? 

Wiesz znajomy był zawieźć w tamtym tygodniu świnie na uboj dla siebie i zapisać świnie to zawsze kolejka na 2-3tyg a teraz niecały tydzień i sami dzwonili żeby przywozić 

No ale jak kobitka mówiła co im zależy rolnikowi 1zl a w sklepie 3 na wszystkim 

Opublikowano
2 godziny temu, martinezo napisał:

szybko idzie w górę to i ekspresowe spadki mogą być.....

Wyglada na to że nastąpiło załamanie produkcji trzody w Niemczech , zrealizowano tylko 82% zamówień na ubój, po prostu nie mająco bić

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

a po co zakładom swinie jak półtusze ciągną?

Jedynie co mogą ciągnąć obecnie to półtusze z Hiszpanii[ jednak tam płacona była cena dużo wcześniej 2,25€ za kl E] więc raczej pełnowartościowych półtusz nie sprzedadzą poniżej 3€/kg kl E [ a wcześniej nasi dokładnie wyczyścili magazyny ostatnio szły rok ubicia 2012]

3 godziny temu, martinezo napisał:

jak to się dzieje???

Kombinacje na wagach półtusz , które sa powiązane z ceną SEUROP, u niektórych podstawa E zaczyna sie przy 58% mięsności

Opublikowano

@JanKrzysztof tu nie chodzi o kwestię rozliczenia, tylko systemy które obowiązują w danej rzeźni , odstawiałem 17 lat do Stokłosy wybicie nie spadało nigdy poniżej 80%,  śr mięsność utrzymywała się w granicach 59 %, do wagi też nie było się do czego przyczepić, był epizod z Sokołowem [4 mies] mięsność  spadła do 57%, wybicie do 77%, po powrocie do Stokłosy pierwsza dostawa i takie same parametry jak wcześniej u niego, 5 rok odstawiamy do Marcinkowskich , wybicie dalej 80-81% praktycznie cały okres mięsność dalej srednioroczna 59%, kasa 5 dni, premia, konfiskaty częściowe trafiaja się bardzo rzadko, całkowita jeszcze się nie trafiła, jeszcze każda ubojnia obecnie stara się tak pogmatwać ocenę SEUROP tworząc podklasy aby upierniczyć dostawcę

Opublikowano (edytowane)

Właśnie jak odstawiałem do Marcinkowskich to miałem wybicie w granicach 77%... Ten problem ma większość małych dostawców, albo ich wali w rogi pośrednik zaniżając cenę i odliczając 3% wagi albo ubojnia na WBC. Stąd pogrom małych stad takich jak moje, bo nie dosyć że cena w wieloleciu to dno, to na dodatek człowiek jeszcze się wkurzał dostając rozliczenie.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Były lata co trzoda była droższa od wołowiny nawet o połowę. Mleko w tedy np 5.55 zł a trzoda 44 zł za 1 kg wołowina była po 19 zł lata 1978-1979 to na dzień dzisiejszy mleko 2.5 x 4 razy to wieprzowina powinna 20 zł za żywą 

Opublikowano
2 minuty temu, bandzior11 napisał:

Były lata co trzoda była droższa od wołowiny

W jakich to latach?