Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Widziałem, na razie w agencji każą czekać. Do 6 kwietnia jest czas na "rejestrację" a do tego czasu jeszcze mogą coś zmienić. A jak trzeba będzie i będą bardzo utrudniać to nie zarejestruję wcale. Wlepią karę to wlepią. Tak samo jak wypuszczanie. Dziś piękna pogoda to wszyscy wokół puściliśmy, przecież nie da się tego wiecznie kisić w zamknięciu. To nie ma na celu ochrony tylko utrudnianie, wlepianie kar i nowe podatki. 

Też uważam że od jednej kury to gruba przesada. Natomiast tacy od 50 powinni być rejestrowani. Co do wypuszczania możesz wypuszczać tylko woliera musi być zamknięta np. siatką ;) Wiec robisz dach na niby i jest ok. 

Ten rudzielec sympatyczny. 

Opublikowano
hubertb napisał:

Widziałem, na razie w agencji każą czekać. Do 6 kwietnia jest czas na "rejestrację" a do tego czasu jeszcze mogą coś zmienić. A jak trzeba będzie i będą bardzo utrudniać to nie zarejestruję wcale. Wlepią karę to wlepią. Tak samo jak wypuszczanie. Dziś piękna pogoda to wszyscy wokół puściliśmy, przecież nie da się tego wiecznie kisić w zamknięciu. To nie ma na celu ochrony tylko utrudnianie, wlepianie kar i nowe podatki. 

Też uważam że od jednej kury to gruba przesada. Natomiast tacy od 50 powinni być rejestrowani. Co do wypuszczania możesz wypuszczać tylko woliera musi być zamknięta np. siatką ;) Wiec robisz dach na niby i jest ok. 

ten rudzielec do Tuska podobny😁😉😁

hubertb napisał:

ten rudzielec do Tuska podobny😁😉😁

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

W porządku, ma ktoś na przykład na stanie cały czas 50 czy tam 100 kur to jasny wymóg. Ale to też jednego gatunku cały czas a nie, że na przykład od 50 sztuk w górę rejestrować a ktoś ma na przykład 25 kurek, raz w roku kupuje 30 brojlerów, odchowuje w ciągu max dwóch miesięcy a potem ma tylko te 25 kur przez resztę roku.

Rudzielec to najstarszy w stadzie, największy dzikus. Tylko jak głodny i czeka przy kaflu to się da pogłaskać.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

W porządku, ma ktoś na przykład na stanie cały czas 50 czy tam 100 kur to jasny wymóg. Ale to też jednego gatunku cały czas a nie, że na przykład od 50 sztuk w górę rejestrować a ktoś ma na przykład 25 kurek, raz w roku kupuje 30 brojlerów, odchowuje w ciągu max dwóch miesięcy a potem ma tylko te 25 kur przez resztę roku.

Z tym jednym gatunkiem już bym polemizował. Rejestracja z tego co pamiętam jest podstawą do sprawdzenia warunków bytowych. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Rudzielec to najstarszy w stadzie, największy dzikus. Tylko jak głodny i czeka przy kaflu to się da pogłaskać.

Postaw sobie 30 kur niosek , resztę jaj , kup nie znakowane z kurnika i sprzedawaj jako swoje , tak robią . Mają jaj do oporu jajo swoje na ryneczkach .

Opublikowano
30 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No nie tylko z krów, byki, zboże .Grosz do grosza i coś będzie...

Jak chcesz sprzedać to dawaj puki są w cenie 😛

Przerabiałem temat  domu, więc proponuję złotówkę do złotówki,tylko ja jestem innym przypadkiem.

Co do ciągnika,jest jeść nie woła

Opublikowano
49 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A mało wydatków już mówiłem , chałupę trzeba dostosować do unii , piec , ocieplenie , nowy pokrycie  , do tego płot nowy by się przydał,

a czym teraz pokryte, nie ruszałbym jak nowsze ocynkowane , z piecem to samo , w starym budownictwie tak się wykosztowywać jak w nowym nie trzeba pod tym względem 

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

kurna co to się dzieje , za kilka miesięcy u nas w Polsce cena mleka po 1 zł i opłacalność w zrośnie rolnikowi , będzie bardzo rozwojowy po huju .

W przypadku zbóż rynek dyktuje świat bo Polska jest głównie eksporterem. Jeśli z mlekiem jest tak samo to rząd, kraj czy unia praktycznie nie mogą wpływać na cenę. Musiał by się stworzyć kartel mleczny co jest nie realne. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Jutro przetarg na jedyną agencyjną ziemię w okolicy. Ponad 30 lat w ugorze leży. Klasa II  i III.

I sprzedaż jako nierolna.

Ciekawe czy są chętni.

Screenshot_20230212_151504_OneDrive.jpg

Wybierasz się? Z ciekawości jaka cena jeśli to nie tajemnica.

Doczytałem jeśli 944 800 to jest cena za taką działkę dużą to jak okazja 🤣😁

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
3 minuty temu, konteno napisał:

a czym teraz pokryte, nie ruszałbym jak nowsze ocynkowane , z piecem to samo , w starym budownictwie tak się wykosztowywać jak w nowym nie trzeba pod tym względem 

Blacha jest teraz , ocynkowana ale już z dwa razy malowana. Piec i tak trzeba wymienić bo według przepisów już kopciuch i nie przejdzie 

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

do sprawdzenia warunków bytowych. 

A na uj to komu potrzebne?

6 minut temu, galan99 napisał:

Postaw sobie 30 kur niosek , resztę jaj , kup nie znakowane z kurnika i sprzedawaj jako swoje , tak robią . Mają jaj do oporu jajo swoje na ryneczkach .

🤦‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

A na uj to komu potrzebne?

Bo Ty stwarzasz kurze warunki żeby jajo niosła, ale są tacy którzy robią wszystko żeby ptaka tylko trzymać. To dzięki nim jest potem problem chorób. 

• Like 1
Opublikowano

Nie tylko bytowych , sanitarnych , chłodnia na jaja , gdzie będą pakowane i przechowywane , jest tych wymogów bardzo dużo . Najazdy sanepidu , pytał kilka lat temu odechciało się po paru minutach .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Blacha jest teraz , ocynkowana ale już z dwa razy malowana. Piec i tak trzeba wymienić bo według przepisów już kopciuch i nie przejdzie 

ocynkowana ale w jakimś kolorze była nowa ? w takim razie już masz blache na wiatę , ja u siebie z kopciucha na kopciuch sie przesiadam i tyle , jak rądzący chcą bym był ekologiczny to niech mi to opłacą z góry całość a nie refundują tylko trochę bez względu czy chodzi o wymianę kotła , termomodernizację , oze itp

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Nie tylko bytowych , sanitarnych , chłodnia na jaja , gdzie będą pakowane i przechowywane , jest tych wymogów bardzo dużo . Najazdy sanepidu , pytał kilka lat temu odechciało się po paru minutach .

4 lata temu pytałem o to w PIW. Wtedy hodowle do 50 sztuk niosek były poza ich "kontrolą" czyli nie trzeba było nic rejestrować ani zgłaszać. 

Przed chwilą, hubertb napisał:

Bo Ty stwarzasz kurze warunki żeby jajo niosła, ale są tacy którzy robią wszystko żeby ptaka tylko trzymać. To dzięki nim jest potem problem chorób. 

I Ty w te "choroby" wierzysz? Ja się najbardziej obawiam jednej rzeczy - przyjdą uje i będą wymyślać, że drób z królikami w jednym pomieszczeniu. 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

3 minuty temu, konteno napisał:

a powiedz i pokarz przepis że musisz piec wymienić

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał:

😁😁😁🤭😉

No sam mam kury i wiem jak jest, był u nas taki że biedna kura dosłownie gdzie się schować nie mogła. To nawet moje sumienie drapało. 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I Ty w te "choroby" wierzysz?

Kury, koty, świnie, krowy chorują tak jak chorują ludzie i raczej nie jest to kwestią wiary. 

• Like 1
Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

1 minutę temu, hubertb napisał:

Jak się nie znasz? Nie wiesz ile co miesiąc wkładasz do interesu i ile doisz litrów miesięcznie? 

Ja tanio produkuje , nic nie daje po za swoimi paszami , które też robię po kosztach 

swoje pasze to nie znaczy tanio....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v