Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

No jeśli opłacalność będzie niska to na rynku zostaną tylko ci którzy mają sporą ilość mleka, więc ci najmocniej rozwinięci. 

Wydaje mi się Hubert, że akurat w produkcji mleka ta prawidłowość nie zadziała, bo Ci najmocniej rozwinięci i produkujący najwięcej mają najwyższe koszty. I to oni pierwsi będą rezygnować z produkcji. To jest dość specyficzna branża 

• Like 2
Opublikowano
32 minuty temu, tomek222 napisał:

Kwestia gustu i ręki spawacza, bo i dobrej jakości 3,2 też taką ramę pospawasz.

Zgadza się, na początku wszystko, od blach po ceowniki trójką elektrodą spawalem, i trzyma się do tej pory

5 minut temu, radekz200 napisał:

Gdzie tam w domu @konteno pojechałem odwiedzić 😂

CA4FC0AC-831F-4376-B42B-CA64A857B289.jpeg

A jaką bańkę oleju na prezent wziąłeś???

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Nie tylko sami rolnicy się wypowiadają , jak im spada dochodowość to trzeba  dostawiać i tak samo więcej zasiewać .

Tu się z Tobą zgadzam, że tak właśnie robią. Ale to jest grzech śmiertelny. Zamiast zdjąć z rynku surowiec, którego jest nadwyżka to go dokładają i tym samym powodują dalszy spadek cen. Takie prawa rynku, ale ...🤷

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Wydaje mi się Hubert, że akurat w produkcji mleka ta prawidłowość nie zadziała, bo Ci najmocniej rozwinięci i produkujący najwięcej mają najwyższe koszty. I to oni pierwsi będą rezygnować z produkcji. To jest dość specyficzna branża 

Tacy mogą ciąć koszty, a małym z racji niskiego zarobku zamiast dajmy 7tys zostanie 4tys to już będą po prostu musieli się zwinąć bo na rachunki nie starczy. Nie znam specyfiki branży ale reszta interesu wygląda tak że dużego nic nie ruszy a mały czuje każdego bąka puszczonego na giełdzie. 

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

No jeśli opłacalność będzie niska to na rynku zostaną tylko ci którzy mają sporą ilość mleka, więc ci najmocniej rozwinięci. 

Zostaną ci którzy nieprzeinwestowali i nie mają wielkich kredytów 

• Like 8
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Mi się wydaje że , wszyscy co tak do tej pory chcieli się , rozwijać to teraz odbiją się od ściany .

Zależy czy rozwijali się za swoje czy bankowe, bo w niektórych  przypadkach obecna obniżka zabrała cały zysk, no i mają problem 

Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

Ozorko nie zjechał tak dużo 😉

Narazie bo za luty nie wiem ile jeszcze pociągnie w dół. 🤷‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Tacy mogą ciąć koszty, a małym z racji niskiego zarobku zamiast dajmy 7tys zostanie 4tys to już będą po prostu musieli się zwinąć bo na rachunki nie starczy. Nie znam specyfiki branży ale reszta interesu wygląda tak że dużego nic nie ruszy a mały czuje każdego bąka puszczonego na giełdzie. 

No i tutaj jest trochę na opak. Żeby krowa dała mleko musi dostać, co kosztuje. Od pewnych wydajności ten koszt bardzo wzrasta obniżając jednocześnie zysk. Nie raz liczyłem te koszty i porównywałem swoje czyli małego i niskowydajnego stada z dużym i wysoko wydajnym. Różnica jest znaczna. Sławek nie raz uzywał stwierdzenia, że nie opłaca się nie dać, ale żeby dać trzeba na to mieć, a żeby mieć trzeba zarobić. Trochę błędne koło 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Zależy czy rozwijali się za swoje czy bankowe, bo w niektórych  przypadkach obecna obniżka zabrała cały zysk, no i mają problem 

90 % to za bankowe a może i więcej tak się Rozwijając gospodarstwa szybko .

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

No i tutaj jest trochę na opak. Żeby krowa dała mleko musi dostać, co kosztuje. Od pewnych wydajności ten koszt bardzo wzrasta obniżając jednocześnie zysk. Nie raz liczyłem te koszty i porównywałem swoje czyli małego i niskowydajnego stada z dużym i wysoko wydajnym. Różnica jest znaczna. Sławek nie raz uzywał stwierdzenia, że nie opłaca się nie dać, ale żeby dać trzeba na to mieć, a żeby mieć trzeba zarobić. Trochę błędne koło 

Tak tylko np. Sławek może zmniejszyć stado i w każdej chwili przyciąć koszty. Po za tym jako kura znosząca złote jaja dla mleczarni zawsze będzie faworyzowany. To tak jak w przypadku w którym wiem że klient ma 20-30 samochodów a są tacy co mają dwa samochody. 

Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

Na tą chwilę jest 25 w dół?🤔

Za styczeń-24 dokładniej a za luty ile poleci w dół to dopiero pod koniec stycznia. 

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Są dwa typy rozwoju, albo taki który przynosi tylko wzrost bezpieczeństwa komfortu itp. albo taki który przez unowocześnienie prowadzi do niższych kosztów. Nie można generalizować że wszyscy postąpili źle. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

Każda branża ma podobnie jak ktoś np na twoich malinach zarobił 20 k na ha to żeby zarobić więcej zasadzi jeszcze ha albo 2  natura ludzi jest taka żeby więcej i więcej  i traci się zdrowy rozsądek, Rysiek nawet tak ma bo kupił juz z 5 pił 

Edytowane przez Łolek
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v